Υγεία

Υγεία: λιθίαση: απαλλαγείτε αναίμακτα, του Σπύρου Γκούβαλη

Spread the love
 
 
Η λιθίαση αποτελεί την τρίτη συχνότερη ουρολογική πάθηση μετά τις λοιμώξεις του ουροποιητικού και τις παθολογικές καταστάσεις του προστατικού αδένα. Πρόκειται για νόσο συχνή που αναφέρεται εδώ και πολλούς αιώνες.Για πέτρες σε νεφρά, ουρητήρα ή ουροδόχο κύστη νέες μέθοδοι παρέμβασης όπως η εξωσωματική λιθοτριψία- πρώτη επιλογή σε πέτρες του νεφρού και του ουρητήρα και η ουρητηροσκόπηση δίνουν αποτελεσματική λύση χωρίς να καταφύγουμε στο χειρουργείο. 
Πού οφείλονται οι πέτρες;
Σύμφωνα με επιδημιολογικές μελέτες η λιθίαση αφορά περίπου στο 4-6% του γενικού πληθυσμού. Η αντιμετώπιση της λιθίασης του ουροποιητικού μέχρι πριν 25 χρόνια ήταν η αφαίρεση των λίθων με ανοικτή χειρουργική επέμβαση. Ωστόσο νέα ιατρικά εργαλεία οδήγησαν στην ενδοσκοπική αφαίρεση της πέτρας με σημαντικά οφέλη για τον ασθενή ο οποίος πλέον αναρρώνει ευκολότερα, μπορεί να αντιμετωπίσει τη νόσο σε πιο πρώιμα στάδια και να έχει λιγότερες παρενέργειες. Εκτός από τη συμπτωματική θεραπεία με αναλγητικά και την αναμονή για αυτόματη αποβολή της πέτρας, ο ασθενής πλέον μπορεί να επιλέξει την κατάλληλη μέθοδο, με βάση το μέγεθος της πέτρας και τις επεμβάσεις στις οποίες έχει υποβληθεί στο παρελθόν. Στις μεθόδους περιλαμβάνονται η εξωσωματική λιθοτριψία, η ουρητηροσκόπηση, η διαδερμική νεφρολιθοτριψία και η λαπαροσκοπική χειρουργική των λίθων.

Η εξωσωματική λιθοτριψία

Στην εξωσωματική λιθοτριψία, τα κύματα που εστιάζουν στην πέτρα (ακτινοσκοπικά είτε μέσω υπερήχων που είναι χαμηλότερου κόστους) οδηγούν αρχικά στη διάβρωση και τελικά στη διάσπαση της με τη δημιουργία ρωγμών. Δεν απαιτείται νάρκωση, ούτε νοσηλεία, παρά μόνο φάρμακα βραχείας δράσης για την αντιμετώπιση του πόνου. Ωστόσο δεν ενδείκνυται στην εγκυμοσύνη, σε διαταραχές πήξης του αίματος, στο ανεύρυσμα της κοιλιακής αορτής, σε σοβαρές σκελετικές ανωμαλίες ή στην παχυσαρκία. Έχει επιτυχία 63-68% σε λιθίαση νεφρού (ανάλογα με το μέγεθος της πέτρας) και 46-95% σε λιθίαση ουρητήρα. Δυσκολότερα διασπώνται οι πέτρες από οξαλικό ασβέστιο ή κυστίνη.

Ουρητηροσκόπηση

Με τα εύκαμπτα ουρητηροσκόπια ελέγχεται ο ουρητήρας μέχρι τη νεφρική πύελο με δυνατότητα διαγνωστικών και θεραπευτικών παρεμβάσεων.

Μέσα από αυτά μπορούν να περάσουν λαβίδες σύλληψης, λαβίδες βιοψίας, basket («καλάθια» για τον εγκλωβισμό λίθων) και συστήματα κατακερματισμού λίθων (υπέρηχοι, laser). Η επιτυχία για όλους τους τύπους είναι 91-100%, με ελάχιστες επιπλοκές. Η ουρητηροσκόπηση μπορεί να προκαλέσει ουρολοίμωξη χωρίς αντιβιοτική αγωγή και διαταραχές στην πήξη του αίματος. Οι επιπλοκές είναι είτε ελάσσονες (πόνος, πυρετός , αιματουρία, ουρολοίμωξη) είτε μείζονες όπως η διάτρηση (1-4.7%). Τα ποσοστά επιτυχίας κυμαίνονται από 95-99%.

Διαδερμική νεφρολιθροτριψία

Μέθοδος επιλογής στην αντιμετώπιση νεφρολιθίασης >2cm με ποσοστό επιτυχίας έως 98%., που επιτυγχάνεται με υπέρηχους ή ακτινοσκοπικά. Ο κατακερματισμός του λίθου γίνεται όπως στους λίθους του ουρητήρα. Οι επιπλοκές περιλαμβάνουν διεγχειρητική ή μετεγχειρητική αιμορραγία ή διάτρηση νεφρικής πυέλου.

Λαπαροσκοπική προσπέλαση

Επιτυγχάνεται με τρεις ή τέσσερις μικρές οπές από το κοιλιακό τοίχωμα για λίθους νεφρικής πυέλου έως και 2-3cm. Αντικαθιστά την ανοικτή επέμβαση με καλά αποτελέσματα αλλά υψηλό κόστος νοσηλείας. 

Ο Σπύρος Γκούβαλης είναι χειρουργός-ουρολόγος, εξειδικευμένος στις νεότερες τεχνικές της ουρολογικής χειρουργικής και διαγνωστικές μεθόδους. Είναι Διευθυντής της Ουρολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου «Ερρίκος Ντυνάν».
 
Επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του στο www.sgouvalis.gr

 

 

 

 

 
              

 

 
 
 
SHARE
RELATED POSTS
Προλάβετε την μυκητίαση!, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη
Η ύπουλη χρόνια κόπωση…, της Δρ. Δέσποινας Κατσώχη
Προφυλαχθείτε από τον καύσωνα!, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.