Υγεία

Έγκαυμα: απλό και επικίνδυνο, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη

Καλοκαίρι και πρέπει να παίρνετε τα απαραίτητα μέτρα για να μην σας «κάψει» ο ήλιος. Καπέλο, γυαλιά, αντηλιακό, άνετα ρούχα και όχι βόλτες και ηλιοθεραπεία το καταμεσήμερο που ο ήλιος «δαγκώνει». Αν παρόλα αυτά υποστείτε ένα απλό έγκαυμα μπορεί να αντιμετωπιστεί με φυσικούς τρόπους όπως:

· Κάνουμε κομπρέσες με ένα πανί στα σημεία του δέρματος που υποφέρουν. Το ανανεώνουμε βουτώντας το μέσα σε μία λεκάνη με δροσερό νερό και μερικά παγάκια.

· Ανακουφίζουν και οι παγοκύστες, που τις τυλίγουμε με ένα πανί.

· Για να εμποδίσουμε τον κνησμό και την αφυδάτωση κάνουμε κομπρέσες με νερό και οξικό αργίλιο που το προμηθευόμαστε από το φαρμακείο.

· Τα φακελάκια τσαγιού περιέχουν ταννικό οξύ και απαλύνουν τον πόνο του ηλιακού εγκαύματος.

· Θαυματουργή είναι και η δράση του γιαουρτιού. Αλείβουμε στην προβληματική περιοχή, ξεπλένουμε και σκουπίζουμε απαλά.

· Η μαγειρική σόδα δίνει εξίσου καλά αποτελέσματα. Τη ρίχνουμε στο χλιαρό του μπάνιου και δεν ξεπλένουμε.

· Ο ανεμιστήρας καταπραΰνει τον πόνο του ηλιακού εγκαύματος.

· Στεγνώνουμε απαλά το δέρμα χωρίς να το τρίβουμε.

· Ξεπλένουμε καλά το αλάτι της θάλασσας γιατί επιδεινώνει τον ερεθισμό του δέρματος.

· Δεν χρησιμοποιούμε αντισηπτικά και οινόπνευμα πάνω στο καμένο δέρμα και αποφεύγουμε το σαπούνι και το αφρόλουτρο γιατί μπορεί να προκαλέσουν περαιτέρω ερεθισμό.

· Για να ενυδατώσουμε το δέρμα, μετά το μπάνιο με δροσερό νερό το αλείβουμε με λάδι μπάνιου.

· Πίνουμε άφθονο νερό, καταναλώνουμε φρούτα της εποχής και τρώμε ελαφρά, μικρά γεύματα σε τακτά χρονικά διαστήματα.

· Αποφεύγουμε την εκ νέου απρόσεκτη έκθεση στον ήλιο. Απαιτείται αρκετό χρονικό διάστημα για να επανέλθει το δέρμα στην κανονική μορφή του. Το νέο δέρμα είναι πιο ευαίσθητο στην ηλιακή ακτινοβολία και οι βλάβες λειτουργούν σωρευτικά με επικίνδυνα αποτελέσματα.

Ποιοι κινδυνεύουν από ηλιακό έγκαυμα;

 Το ηλιακό έγκαυμα είναι η σοβαρή βλάβη που προκαλεί στο δέρμα μας, η αλόγιστη –και χωρίς προστασία- έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία. Οι βλάβες αφορούν από διάφορους τύπους καρκίνου του δέρματος και «μελάνωμα» μέχρι πρόωρη γήρανση του δέρματος και προβλήματα στα μάτια.

Ο τύπος του δέρματος, η διάρκεια έκθεσης στον ήλιο αλλά και η ένταση της ηλιακής ακτινοβολίας καθορίζουν την έκταση του ηλιακού εγκαύματος.

Όσο νεαρότερης ηλικίας είναι το άτομο που υφίσταται τα εγκαύματα, τόσο μεγαλύτερος ο κίνδυνος για μόνιμες και σοβαρές βλάβες στο δέρμα του. Τα παιδιά έως έξι μηνών δεν έχουν ακόμη φυσική προστασία άρα δεν τα εκθέτουμε στον ήλιο ούτε τα αλείβουμε με αντηλιακό που είναι χημικό προϊόν. Γενικά χρειάζεται μεγάλη προσοχή για τα παιδιά τουλάχιστον έως πέντε ετών. Ιδιαίτερες προφυλάξεις πρέπει να λαμβάνουν άτομα ανοιχτού χρώματος αλλά και όσοι λαμβάνουν φαρμακευτική αγωγή, η οποία αυξάνει τον βαθμό ευαισθησίας στην ηλιακή ακτινοβολία.

Η συνεχής προστασία είναι απαραίτητη και τις ημέρες με συννεφιά καθώς η ακτινοβολία UVπου είναι υπεύθυνη γι’ αυτήν την καταστροφή μπορεί να διαπεράσει τα σύννεφα.

Τρεις έως έξι ώρες μετά την έκθεση στον ήλιο, το δέρμα αρχίζει να κοκκινίζει και να πονά, ενώ είναι ζεστό στην επαφή. Τα συμπτώματα κορυφώνονται μέσα σε 12 έως 24 ώρες και συνήθως διαρκούν το πολύ τρεις ημέρες και υποχωρούν. Αν το έγκαυμα είναι βαριάς μορφής εμφανίζονται φουσκάλες, πρήξιμο και έντονος πόνος που μοιάζει με κάψιμο και πρέπει να ζητήσουμε ιατρική βοήθεια, πολύ περισσότερο αν συνοδεύονται από ζάλη, έμετο και σημαντική απώλεια δέρματος.


Το άρθρο απηχεί τις απόψεις του συντάκτη του.
The article expresses the views of the author iPorta.gr

Βιβλίο: ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΣΗ ΣΕ ΔΕΚΑ ΠΡΑΞΕΙΣ”, ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΦΙΛΝΤΙΣΙ

SHARE
RELATED POSTS
Πώς να βοηθήσω το έντερό μου;, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη
Δρ Φλώρα Σταυρίδη: Εμβολιασμός και καρκίνος Μαστού σε live την Παρασκευή 29/1, 16:00-18:00
Κόκκινα φρούτα: η απόλαυση του καλοκαιριού!, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.