Από το μπλογκ του Βαγγέλη

La Guillotine, του Βαγγέλη Παυλίδη

14 Ιουλίου, 1789 – Επίθεση κατά της Βαστίλης, σύμβολο της τυραννίας, της φεουδαρχικής εξουσίας και των “ελέω Θεού” δικαιωμάτων των βασιλέων. Η αρχή της Γαλλικής Επανάστασης. Η επανάσταση ενθουσιάζει όχι μόνο τους Γάλλους μα και και την εργατική τάξη όλου του κόσμου.


Η τελική επικράτηση της μεσαίας τάξης θα οδηγήσει στην γκιλοτίνα και το καλάθι της, τον αυταρχισμό, την Αυτοκρατορία και διάφορους καταχτητικούς πολέμους.


”Το κίνημα της 31 Μάη, 1793, έδωσε τη δυνατότητα στην Επανάσταση να συμπληρώσει τη δουλειά που αποδείχτηκε και το κύριο επίτευγμά της: την τελική κατάργηση, χωρίς αποζημίωση, των φεουδαρχικών προνομίων και την κατάργηση του Μοναρχικού δεσποτισμού.


Μα όταν έγινε αυτό, η Επανάσταση τράβηξε φρένο. Η πλειοψηφία του λαού ήθελα να πάει παραπέρα, αλλά αυτοί που το πλημμυρίδα της Επανάστασης έφερε επι κεφαλής του κινήματος, δεν τόλμησαν να προχωρήσουν. Δεν επιθυμούσαν να βάλει η Επανάσταση χέρι στον πλούτο της μεσαίας τάξης, όπως είχε κάνει με τους ευγενείς και τον κλήρο, κι έβαλαν τα δυνατά τους να καθοδηγήσουν, να σταματήσουν και τελικά να συντρίψουν το κίνημα που ξεκινούσε προς την κατεύθυνση αυτή….


… με τη σειρά τους έγιναν κι αυτοί “πολιτικοί” και βάλθηκαν να χτίσουν μια δυνατή κεντρική κυβέρνηση, της οποίας τα συστατικά μέρη θα τους υπακούν τυφλά. Πέτυχαν να ορθώσουν την εξουσία αυτή πάνω στα πτώματα εκείνων που θεωρήθηκαν πολύ προχωρημένοι, μα όταν κι αυτοί ανέβηκαν με τη σειρά τους στο ικρίωμα συνειδητοποίησαν πως ταυτόχρονα με την καταστροφή της εμπροσθοφυλακής είχαν σκοτώσει και την Επανάσταση”….


Πρίγκιψ Πέτρος Αλεξέιεβιτς Κροπότκιν, Η Μεγάλη Γαλλική Επανάσταση, 1789-1793Επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του γελοιογράφου-σκιτσογράφου Βαγγέλη ΠαυλίδηΤο άρθρο απηχεί τις απόψεις του συντάκτη του.
The article expresses the views of the author iPorta.gr

Βιβλίο: ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΣΗ ΣΕ ΔΕΚΑ ΠΡΑΞΕΙΣ”, ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΦΙΛΝΤΙΣΙ

SHARE
RELATED POSTS
MERKEL-SAMARAS1.jpg
Πάει το καράβι μου το τρικάταρτο…,του Βαγγέλη Παυλίδη
.jpg
Αντιρατσισμός στον πάγο, του Βαγγέλη Παυλίδη
Vangelis Pavlidis
Ο Σουλτάνος Ταγίπ Ερντογάν – Sultan Tayyip Erdogan, του Βαγγέλη Παυλίδη

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.