Πρόσωπα - Αφιερώματα

Ρόζη Μαστροσάββα: η δική μας Ρόζη, του Γιάννη Στουραΐτη

Spread the love

Γιάννης Στουραΐτης

b5c927b0f77a27b81fd38b65df5f2fbf_L.jpg

Μόνο στη Ρόδο: Αποστόλου Παύλου 50 (Ανάληψη)-Βενετοκλέων (Στάδιο ΔΙΑΓΟΡΑΣ)-Ρόδου-Λίνδου (ύψος ΙΚΑ)-Λεωφόρος Κρεμαστής – Πηγές Καλλιθέας (από Μάιο-Οκτώβριο) & catering Γάμοι-Βαπτίσεις, Συνέδρια, Εκδηλώσεις

PANE DI CAPO – AT RHODES – ΣΤΗ ΡΟΔΟ – ΤΗΛ: 22410-69007

Τελικά, η περιώνυμη «Κρίση», έχει βολέψει πολλούς!

Όποιος δεν μπορεί, αλλά και όποιος δεν θέλει, τα «ρίχνει» στην κρίση και «καθαρίζει»…

Και την «πληρώνουν» ποιοι;

Μα, όλοι αυτοί που θέλουν και μπορούν!

Για παράδειγμα, η φίλη μου, η Ρόζη Μαστροσάββα!

Ο κόσμος έχει αρχίσει να γίνεται δύσπιστος, λόγω της ευκολίας με την οποία, αρκετοί στήνουν και εμπλουτίζουν τα Βιογραφικά Σημειώματά τους με τρόπο που τα καθιστούν «χαρτιά» χωρίς ουσιαστικό αντίκρισμα!

Παρά ταύτα, δεν μπορώ να μην επικαλεσθώ το πλουσιότατο Βιογραφικό της, παρακάμπτοντας την μετριοφροσύνη της, για να σας αποδείξω ότι η Ρόζη και Μπορεί και Θέλει.

Πριν προχωρήσω λοιπόν στα ουσιώδη, θα διέλθω τα «τυπικά», αλλά καθόλου ασήμαντα, με τηλεγραφικό τρόπο:

– Γεννημένη και μεγαλωμένη στην Ρόδο μας.

– Σπουδές στο Εθνικό Ωδείο Αθηνών, σε πιάνο, μονωδία και ανώτερα θεωρητικά

– Μαθήτευσε στην Διεύθυνση Χορωδίας με τους Α. Κοντογεωργίου και Μ. Λογιάδη

– Συνέχισε τις σπουδές της στην Ανώτατη Μουσική Ακαδημία του Μονάχου, απ’ όπου αποφοίτησε με βαθμό «Άριστα» και ειδίκευση (master), στην Διεύθυνση Χορωδίας.

– Έχει διευθύνει πολλές Χορωδίες σε Ελλάδα και Γερμανία, ενδεικτικά : Melismachor, Vocal Kreis Cantabile, Singtonics, Amasingers, Χορωδία Φοιτητών Πανεπιστημίου Αιγαίου, Φωνητικό Σύνολο Con Anima, Mικτή Χορωδία ΕΡΤ (συναυλίες και ηχογραφήσεις), Παιδική Χορωδία Τρίτου Προγράμματος ΕΡΑ

– Έχει διευθύνει την Παιδική Χορωδία Μουσικών Συνόλων του Δήμου Αθηναίων, με την οποία κατέκτησε Χρυσό Μετάλλιο στην 5η Χορωδιακή Ολυμπιάδα (World Choir Games), στο Graz της Αυστρίας το 2008!

– Δίδαξε σε Σεμινάρια Χορωδιακής Πράξης και στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Αιγαίου στην Ρόδο.

– Από το 2008 ίδρυσε και διευθύνει την Παιδική Χορωδία “ROSARTE”

Πάμε τώρα στα ουσιώδη :

Εάν δεν έχετε ακούσει με τ’ αυτιά σας την Χορωδία “ROSARTE”, δεν έχετε ακούσει τίποτε. Θα πάθετε το Σύνδρομο «Στόμα-ορθάνοιχτο-τρίχα-κάγκελο-μάτια υγρά» (!), και τα συμπτώματα θα σας μείνουν δια βίου, διότι, σας διαβεβαιώνω, δεν έχετε ξανακούσει 200 άτομα, (Αγγέλους, θα έλεγα εγώ), επί σκηνής να τραγουδούν σαν ένας!

Λίγα λόγια γι αυτό το Θαύμα:

Αποτελείται από 300 επίλεκτα παιδιά – νέους, ηλικίας 5 έως 20 ετών! Περιλαμβάνει τρία τμήματα, το Τμήμα Φωνητικής Προετοιμασίας, το Παιδικό και το Παιδικό – Νεανικό. Το παιδικό και παιδικό – νεανικό τμήμα, διδάσκει και διευθύνει η Ρόζη Μαστροσάββα. Τα τμήματα φωνητικής προετοιμασίας διδάσκoυν, η Μαρίζα Βαμβουκλή και η Μαρία Λαμπιδώνη. Στο πιάνο σε όλα τα τμήματα συνοδεύει η Τζένη Σουλκούκη.

Η χορωδία λειτουργεί ως φυτώριο ικανότατων και πεπειραμένων χορωδών, με δεκάδες συναυλίες ετησίως στο ενεργητικό τους, όπως:

– Στην τελετή έναρξης των Special Olympics με τον Εθνικό μας Ύμνο (Παναθηναϊκό Στάδιο, 2011),

– Στην τελετή παράδοσης της Ολυμπιακής Φλόγας προς την Αγγλία με τον Ολυμπιακό Ύμνο (Παναθηναϊκό Στάδιο, 2012),

– Στις μεγάλες χριστουγεννιάτικες συναυλίες της ΕΡΤ στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών,

– Στις όπερες Tosca (Μέγαρο Μουσικής 2011 και Ηρώδειο 2012), Carmen (Εθνική Λυρική Σκηνή, 2010 & 2011), Pagliacci (Ηρώδειο, ΕΛΣ, 2009 & 2011), Τannhäuser (Μέγαρο Μουσικής, 2009), κ.ά.

Σημαντική επίσης είναι η δραστηριοποίηση της χορωδίας σε αφιλοκερδείς συναυλίες για ευπαθείς ομάδες πληθυσμού, όπως ενδεικτικά :

– Σε εκδήλωση του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων (Μέγαρο Μουσικής, 2011),

– Στο παιδικό τμήμα του καρδιολογικού νοσοκομείου «Ωνάσειο»,

– Στο ογκολογικό τμήμα του «Παίδων»,

– Στο «Υγεία» και στο «Μητέρα»,

– Σε εκδηλώσεις για τη “Φλόγα”,

– Στα παιδιά της ΕΛΕΠΑΠ και ΑΜΕΑ,

– Στην “ActionAid”(2013, ηχογράφηση σε cd των “Onirama”)

– Στην “Πίστη” (Φλοίσβος),

– Σε γηροκομεία κ.ά..

Από το Φεβρουάριο του 2011, της παρέχει Στέγη, γενναιόδωρα, το Ωδείο Αθηνών !

Για περισσότερα, κάνετε τον κόπο να μπείτε στον ιστότοπο www.rosarte.gr

Και για να πάρετε μιαν ακουστική ιδέα, αναζητείστε τους στο YouTube, (προσοχή στο σύνδρομο).

Κινδυνεύω να κατηγορηθώ ότι, σαν παλαιόθεν φίλος της, την διαφημίζω, αλλά, πιστέψτε με, η Ρόζη δεν χρειάζεται και δεν καταδέχεται την διαφήμισή μου. Και μόνον από την σύντομη παρουσίαση που σας έκανα, ελπίζω να σας έπεισα ότι συγκαταλέγεται στα άτομα που Μπορούν και Θέλουν και ξαναθέλουν και πάλι μπορούν.

Ας επιστρέψουμε, όμως, στην πεζή και πολύ βολική για κάποιους, «Κρίση», εξ αιτίας της οποίας, το περίφημο αυτό φωνητικό σύνολο κινδυνεύει να μείνει εκτός νυμφώνος στo επόμενο World Choir Games που θα λάβει χώρα από τις 09-07 μέχρι τις 19-07 Ιουλίου του 2014, στην Riga της Λετονίας.

Σας διαβεβαιώνω ότι η Ρόζη δεν είναι ο τύπος που θα ζητιανέψει για τα μέλη της Χορωδίας της, πόσω μάλλον για τον εαυτό της, και εγγυώμαι προσωπικά γι αυτό.

Αλλά εδώ δεν πρόκειται για επαιτεία. Πρόκειται για την ανάγκη όλων μας ν’ ακουσθεί η χώρα μας έξω από τα σύνορά της έχοντας να παρουσιάσει κάτι πολύ παραπάνω από αξιοπρεπές, που δεν θα μας κάνει, επιτέλους, να ντρεπόμαστε, αντιθέτως, θα μας κάνει υπερήφανους, κι ας μην πάρει και καμία διάκριση στην ως άνω Ολυμπιάδα. Τουλάχιστον ας της δοθεί η δυνατότητα να εμφανισθεί ως αξιόμαχη.

Από την στιγμή που νοιώθω, πολύ έντονα πλέον, όπως, φαντάζομαι, και οι περισσότεροι από εμάς, ότι η ΕΛΛΑΔΑ, βολεμένη, ως κράτος, πίσω από την «Κρίση», ΜΑΣ ΕΧΕΙ ΞΕΧΑΣΕΙ, έχω κάθε λόγο ν’ απευθυνθώ στους ΕΛΛΗΝΕΣ και δεν θα διστάσω να ζητήσω από όλους σας και απ’ τον καθένα σας χωριστά, αν έχετε κάποιες ιδέες ή κάποιους τρόπους με τους οποίους μπορείτε να βοηθήσετε την “ROSARTE”, για την συμμετοχή της στην επόμενη Ολυμπιάδα, να επικοινωνήσετε με τις ηλεκτρονικές διευθύνσεις:

[email protected],

[email protected],

και

[email protected].

Το ξέρω, δεν σας έχω συνηθίσει σε τέτοια, αλλά, πιστέψτε με, αξίζει τον κόπο…

Αφού πρώτα, δια του λόγου το αληθές, ακούσετε στο YouTube ένα δείγμα του Θαύματος που συντελείται στην “ROSARTE”, όσοι από εσάς παραμένετε πιστοί στην Ιδέα μιας Ελλάδας που πρέπει ν’ ακούγεται παραέξω, χωρίς να ντρέπεται, σφυρίξτε κλέφτικα! Θα βρείτε τα ευήκοα ώτα της Ρόζης και όλων όσοι την πλαισιώνουν, στο δύσκολο έργο που επιτελούν. Εγγύησή τους, το ήθος και η ποιότητα της δουλειάς τους. Απόδειξη, οι διακρίσεις τους ! Στόχος τους, να συνεχίσουν να μας κάνουν υπερήφανους, παράγοντας Πολιτισμό, που τόση πολλή ανάγκη τον έχουμε…

Ρόδος, Ιανουάριος 2014

SHARE
RELATED POSTS
Βαγγέλης Παυλίδης, ο Ρόδιος και πανάκριβος, της Άννας Κοντοπίδη [Νάξος]
18221686_1543207892416298_7658618604034988103_n.jpg
Καλλιόπη Βούτζαλη, η Μούσα-Φωτογράφος των πολλών τεχνών, σε 35 ερωτήσεις
Απλά, Γλέζος, του Νότη Μαυρουδή

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.