Ανοιχτή πόρτα

Όλη η αλήθεια για τα ναρκωτικά – Έρευνα, της Μαρίνας-Μαρίας Βασιλείου

Spread the love

Κοιτώντας γύρω μου βλέπω ανθρώπους να μάχονται τον εαυτό τους. Αυτό συμβαίνει με το παιχνίδι των ναρκωτικών: πολλές οι μορφές των παραισθησιογόνων και συχνά προκλητική και ελκυστική η εμφάνισή τους. Μεταφορικά είναι ένα μονοπάτι, που όποιος το περάσει, δύσκολα θα βρει το δρόμο την επιστροφή στη φυσιολογική ζωή. Χρειάζεται ψυχική δύναμη, καλούς φίλους, ακούραστους συγγενείς και πολλά χρήματα. Μετά από έρευνα, προσπαθώ να αποδώσω με απλό και κατανοητό τρόπο, ό,τι πρέπει όλοι μας να γνωρίζουμε:

Μόνο στη Ρόδο

Αποστόλου Παύλου 50, Βενετοκλέων, Ασγούρου

Πηγές Καλλιθέας Ρόδου

Κάνναβη-χασίς-μαριχουάνα: παράγωγα της κάνναβης είναι το χασίς, η μαριχουάνα, η «φούντα», το χασισέλαιο. Είναι το πιο συνηθισμένο από τα παράνομα ναρκωτικά. Συνήθως καπνίζεται με τη μορφή χασίς, μιας σκούρας συμπαγούς μάζας, που τρίβεται και ανακατεύεται με καπνό. Μετά την χρήση οι επιδράσεις εκδηλώνονται έπειτα από λίγα λεπτά και διαρκούν περίπου 2 ώρες. Αν η ουσία λαμβάνεται από το στόμα σε είδος τροφής, τα αποτελέσματα παρουσιάζονται έπειτα από μισή ώρα και διαρκούν 6 με 12 ώρες. Δεν νιώθουν όλοι το ίδιο έντονα την επίδραση της κάνναβης. ΄Εχει ελαφρές ψυχεδελικές επιδράσεις και συνήθως προκαλεί χαλάρωση, ομιλητικότητα, μια αίσθηση ευφορίας και αυξημένη αντίληψη της μουσικής και των χρωμάτων. Μερικές φορές μπορεί να προκαλέσει προσωρινό άγχος ή ήπιες παραισθήσεις. Σε μεγάλες δόσεις μπορεί να προκαλέσει κατάθλιψη. Αυξάνει τους παλμούς και στεγνώνει το στόμα. Σε πολύ μεγάλες δόσεις μπορεί να προκαλέσει ναυτία, εμετό και λιποθυμία. Προκαλεί σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα. Υπάρχει έντονη ψυχολογική εξάρτηση από τη στιγμή που οι χρήστες επιθυμούν να χρησιμοποιήσουν την ουσία σε συγκεκριμένες καταστάσεις, όπως συναντήσεις με φίλους, συναυλίες κ.λ.π. Αποτελούν κοινωνικό κίνδυνο γιατί ανοίγουν το δρόμο στη δοκιμή των σκληρών ναρκωτικών, όπως η ηρωίνη και η μορφίνη. Τα κόκκινα μάτια, οι διασταλμένες κόρες, η ευθυμία, η νύστα, η επιβράδυνση, τα νευρικά γέλια, η πείνα, το αίσθημα βάρους στα πόδια και τα χέρια είναι μερικά από τα συμπτώματα.

LSD: Ανήκει στην κατηγορία των παραισθησιογόνων. Μικρά τετράγωνα κομμάτια απορροφητικού χαρτιού εμποτίζονται σε μικροποσότητες του ναρκωτικού και στη συνέχεια διαλύονται στη γλώσσα. Τα τετράγωνα αυτά συχνά έχουν έγχρωμα αφηρημένα σχέδια ή εικόνες χαρακτήρων από κόμικς ή ταινίες, όπως ο Ροζ Πάνθηρας. Το LSD μπορεί να πωλείται χρησιμοποιώντας τα σχέδια επάνω στα τετραγωνάκια ως εμπορικές ονομασίες, όπως “Φράουλες”, “Ε.Τ.”, ή “Κινέζικος Δράκος”. Άκρως επικίνδυνα λόγω συσκευασίας και για τους ανυποψίαστους μικρούς-μικρές. Αρχίζει να επιδρά 30-60 λεπτά από τη λήψη κ’ η δράση του κορυφώνεται μέσα σε 2-3 ώρες και εξαφανίζεται μετά από 6-10 ώρες. Το LSD προκαλεί αλλοίωση των αντιλήψεων: φαντασιώσεις, παραισθήσεις κτλ. Μια δόση μπορεί να προκαλέσει προσωρινές ψυχικές διαταραχές με σοβαρές συνέπειες. Η πιο αρνητική επίδραση είναι το άγχος: έντονος φόβος και αδυναμία σκέψεων και κινήσεων. Παρατηρούνται διασταλμένες κόρες, αλλόκοτες ιδέες, παραισθήσεις.

Έκσταση: Χημική ουσία που ξεκίνησε να κυκλοφορεί σαν αντιορεκτικό χάπι στα τέλη της δεκαετίας του ’80. Σύμφωνα με το Συμβούλιο της Ευρώπης, το “έκσταση” είναι το δεύτερο σε προτίμηση – μετά το χασίς – στους Ευρωπαίους 15 – 25 ετών. Λέγεται και MDMA θεωρείται ψυχεδελική ουσία, ενώ σύμφωνα με άλλους επιστήμονες ανήκει σε μια διαφορετική κατηγορία ουσιών, τα εντακτογενή. Συχνή χρήση του γίνεται στα μπαρ από τους νέους και έχει συνδυαστεί με τη “ρέιβ” κουλτούρα. Διατίθεται συνήθως σε λευκές, καφέ, ροζ ή κίτρινες ταμπλέτες ή σε χρωματιστές κάψουλες. Επιδρά 30-60 λεπτά από τη λήψη και διαρκεί 2-4 ώρες. Αυξάνονται πίεση και παλμοί, προκαλεί εφίδρωση και διαστέλλει τις κόρες των ματιών. Σε μερικές περιπτώσεις προκαλεί ναυτία και εμετό. Οι ψυχικές επιδράσεις είναι χαλάρωση, ευφορία και συμπάθεια για τους άλλους. Μπορεί να προκαλέσει άγχος, παράνοια, ψύχωση, παραισθήσεις που διαρκούν 24-72 ώρες.

Ηρωίνη: Έχει παρόμοιες επιδράσεις με την μορφίνη (φάρμακο που χρησιμοποιείται στην ιατρική για να καταστείλει τον πόνο των καρκινοπαθών), αλλά είναι 2,5 φορές πιο ισχυρή. Μπορεί να ληφθεί από το στόμα, με το κάπνισμα και ενδοφλεβίως. Στην αρχή μειώνει το άγχος, στην πραγματικότητα όμως καταστέλλει τον οργανισμό. Η επίδρασή της, στην ενέσιμη μορφή, διαρκεί από 6 έως 12 ώρες. Όταν λαμβάνονται με ενδοφλέβια ένεση, ο κίνδυνος υπερβολικής δόσης είναι μεγάλος και μπορεί να οδηγήσει στο θάνατο. Οι τακτικοί χρήστες ηρωίνης έχουν συχνά κακή υγεία λόγω του κακού διαιτολογίου τους, επειδή προκαλείται μείωση της όρεξης. Επίσης, μειώνει τη σεξουαλικότητα, προκαλεί δυσκοιλιότητα και σε μερικές περιπτώσεις βλάβες στα πνευμόνια. Τα στερητικά σύνδρομα εμφανίζονται με πόνους στις κλειδώσεις, πυρετό, αϋπνία και εφίδρωση. Κατά τη χρήση οι κόρες των ματιών είναι πολύ μικρές, με σχεδόν κλειστά βλέφαρα, απλανές βλέμμα, επιβράδυνση, παθητικότητα, αργή αναπνοή.

Κοκαΐνη: Η κοκαΐνη είναι μια λευκή σκόνη που συνήθως εισπνέεται από τη μύτη, αλλά μπορεί να ληφθεί και με ένεση ενώ από αυτή παράγεται το κρακ. Αρχίζει να επιδρά ύστερα από πέντε λεπτά και διαρκεί μια ώρα. Όταν λαμβάνεται με ένεση, τα αποτελέσματα είναι πιο έντονα και πιο σύντομα.. Τα πιο συχνά αποτελέσματα είναι η διανοητική διαύγεια, η αύξηση της συγκέντρωσης, η ευφράδεια λόγου και η ευφορία. Το στερητικό σύνδρομο εκδηλώνεται με κατάθλιψη, αίσθηση κόπωσης και εξάντλησης. Η ψυχική εξάρτηση είναι πάρα πολύ έντονη. Ο χρήστης μπορεί να αισθάνεται κουρασμένος, πεινασμένος και μελαγχολικός, ακόμα και με τάσεις αυτοκτονίας, κατά την περίοδο αμέσως μετά τη διακοπή της χρήσης του ναρκωτικού μπορεί και να συνεχίσει να νιώθει άρρωστος για αρκετό καιρό. Η εξάρτηση προκαλεί πολύ σοβαρές σωματικές βλάβες. Προκαλεί ευθυμία, διασταλμένες κόρες (όχι πάντα), συχνές επισκέψεις στην τουαλέτα, το άτομα είναι ενεργητικός, ομιλητικός, χλωμός, οξύθυμος, παράτολμος, ευέξαπτος. Τις επόμενες ημέρες: εξασθένηση, αίσθημα κενού.

Κρακ: Το κρακ εμφανίστηκε το 1983 στην Αμερική. Είναι δέκα φορές πιο δυνατό από την κοκαΐνη και σαν παράγωγό της, είκοσι φορές φτηνότερο. Κυκλοφορεί σε πλακίδια (σαν μικρά σαπουνάκια) κι έχει το «πλεονέκτημα» να καπνίζεται με το τσιγαριλίκι. Αρκούν από 30- 60 δευτερόλεπτα για να επενεργήσει στον εγκέφαλο και η επίδρασή του διαρκεί μόνο 10-12 λεπτά. Σχεδόν αμέσως δημιουργούνται στο χρήστη φοβερές οπτικές κ’ ακουστικές ψευδαισθήσεις. Το χειρότερο είναι ότι δημιουργεί ισχυρότατη εξάρτηση από την πρώτη κιόλας δόση. Έτσι ο χρήστης, εξαρτημένος από την αρχή, αναγκάζεται κάθε φορά να παίρνει μεγαλύτερη δόση. Η υπέρβαση της δόσης προκαλεί παραλήρημα, σπασμούς, κώμα και παράλυση, με κατάληξη το θάνατο, που έρχεται πολύ γρήγορα και απρόσκλητα.

Διεργετικά – Αμφεταμίνες: Ο επικρατέστερος διεθνής όρος είναι “σπιντ”. Στη δεκαετία του 1960 κυκλοφορούσε σε μορφή χαπιού. Σήμερα, υπάρχει κυρίως σε μορφή άσπρης σκόνης που συνήθως εισπνέεται από τη μύτη, αλλά μπορεί να ληφθεί και με ένεση. Ερεθίζουν το νευρικό σύστημα. Προκαλούν αίσθηση ενέργειας και διαύγειας. Καταπολεμούν το αίσθημα του ύπνου και της κούρασης. Σωματικά προκαλούν ταχυκαρδία, εφίδρωση, ξηροστομία, διαστολή στις κόρες των ματιών. Μια δόση αμφεταμίνης μπορεί να διαρκέσει 3 έως 4 ώρες. Οι χρήστες αναπτύσσουν γρήγορα ανοχή και οι συχνοί χρήστες μπορεί να έχουν δυσάρεστες παρενέργειες, όπως διαταραχές του ύπνου, απώλεια της όρεξης, δυσάρεστη φαγούρα που οδηγεί σε παρατεταμένο ξύσιμο και συναισθήματα αυξημένου άγχους και παράνοιας. Μπορεί να προκαλέσει αύξηση της πίεσης, τρέμουλο, άγχος και αϋπνία. Όταν λαμβάνεται σε ένεση, μπορεί να προκαλέσει το θάνατο. Προκαλεί προβλήματα στο κυκλοφοριακό σύστημα, απώλεια βάρους και ορέξεως και ψυχικές διαταραχές (παρανοϊκή ψύχωση). Το σύνδρομο στέρησης, εμφανίζεται με κατάθλιψη, αίσθημα κοπώσεως, κράμπες και υπνηλία. Πολύ μεγάλη είναι η ψυχική εξάρτηση. Παρατηρούνται διασταλμένες κόρες, ενεργητικότητα, ομιλητικότητα, χλωμάδα και νευρικότητα. Τις επόμενες ημέρες νοιώθει εξασθένηση, οξυθυμία και αίσθημα κενού.

Στεροειδή – Αναβολικά: Τα στεροειδή αναβολικά έχουν περιορισμένη χρήση στην ιατρική. Η κατάχρησή τους γίνεται από ορισμένους αθλητές και μπόντι-μπίλντερ για να αυξήσουν το μέγεθος των μυών τους και γιατί, ως παράγωγα της αρσενικής ορμόνης τεστοστερόνη, διεγείρουν επίσης την επιθετικότητα. Οι αθλητές ισχυρίζονται πως αυτό τους επιτρέπει να προπονούνται περισσότερο και να αναρρώνουν ταχύτερα από τραυματισμούς.

Υγ: Το βιβλίο «Χίλια κομμάτια» του Τζέιμς Φράι περιγράφει με ωμό τρόπο την διαδικασία αποτοξίνωσης, όπως την έζησε ο ίδιος.

 Το παρόν άρθρο αφιερώνεται στον αγαπημένο μου Παύλο Σιδηρόπουλο που “θυσίασε” την ζωή του στην ηρωΐνη.

Επίσης, στους έφηβους- δεν έχουν περάσει πολλά χρόνια που είχα ανάλογους προβληματισμούς- που από άγνοια, από θυμό, από περιέργεια, είναι έτοιμοι να διαβούν το κατώφλι της ψευδαίσθησης. Ισοδυναμεί με την πιο φρικτή υποδούλωση.

24 Μαΐου 2014 για το iPorta.gr

Μαρίνα – Μαρία Βασιλείου

SHARE
RELATED POSTS
Η διαδήλωση, του Κωστή Α. Μακρή
Παύλος Γερουλάνος: “Όποιος νοιάζεται για την Αθήνα θέλει συνεργασία όχι συναλλαγή”
Το δίλημμα, του Αντγου ε.α Νικολάου Χιονή (Επίτιμου Διευθυντή Ειδικών Δυνάμεων)

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.