Ανοιχτή πόρτα Κοινωνία - Ελλάδα - Οικονομία

Παρομοιώσεις, ταυτολογίες και ταυτότητες. Τίποτα καινούριο, τίποτα πρωτότυπο, του Κωστή Α. Μακρή

Spread the love

 

Ο “Λαϊκισμός” είναι σαν να γράφεις στα σόσιαλ μίντια για κάποια πρωτότυπη επανάσταση ―πολιτική, οικονομική, οικολογική, φυλετική, διασκεδαστική― για να σου κάνουνε λάϊκ πολλοί άνθρωποι που δεν τους ξέρεις τόσο καλά και που δεν είσαι και τόσο σίγουρος αν θα μοιραζόσουνα μαζί τους (ή θα μοιραζόντουσαν εκείνοι μαζί σου) μια φασολάδα, μια φραντζόλα ψωμί, ένα μπουκάλι κρασί ή το τελευταίο (σου ή τους) τσιγάρο.

Και εδώ τελειώνουν για σήμερα οι παρομοιώσεις κι αρχίζουν οι ταυτολογίες:

Ένας άνθρωπος που υποστηρίζει ότι «εγώ είμαι εγώ», είναι ένας άνθρωπος που υποστηρίζει ότι «εγώ είμαι εγώ».

Ένας άνθρωπος που δηλώνει «έτσι είμαι φτιαγμένος και δεν μπορώ να αλλάξω», είναι ένας άνθρωπος που δηλώνει «έτσι είμαι φτιαγμένος και δεν μπορώ να αλλάξω».

Ένας άνθρωπος που δεν μπορεί να συζητήσει ήρεμα και με επιχειρήματα με άλλους ανθρώπους και τους βρίζει ή τους χτυπάει για να επικρατήσει η άποψή του, είναι ένας άνθρωπος που δεν μπορεί να συζητήσει ήρεμα και με επιχειρήματα με άλλους ανθρώπους και τους βρίζει ή τους χτυπάει για να επικρατήσει η άποψή του.

Ένας άνθρωπος που βρίζει το παιδί του, είναι ένας άνθρωπος που βρίζει το παιδί του.

Ένας δημόσιος λειτουργός που ορκίστηκε πίστη στο σύνταγμα και ορκίστηκε να υπερασπίζεται το δημόσιο συμφέρον αλλά κλέβει από το δημόσιο ταμείο ή εξαγοράζεται ζημιώνοντας το δημόσιο ταμείο, είναι ένας δημόσιος λειτουργός που ορκίστηκε πίστη στο σύνταγμα και ορκίστηκε να υπερασπίζεται το δημόσιο συμφέρον αλλά κλέβει από το δημόσιο ταμείο ή εξαγοράζεται ζημιώνοντας το δημόσιο ταμείο.

Ένας πολιτικός που λέει ψέματα για να κερδίσει τις ψήφους εκείνων που τον πιστεύουν και να εκλεγεί εκπρόσωπός τους, είναι ένας πολιτικός που λέει ψέματα για να κερδίσει τις ψήφους εκείνων που τον πιστεύουν και να εκλεγεί εκπρόσωπός τους.

Ένας άνθρωπος που χτυπάει το παιδί του, είναι ένας άνθρωπος που χτυπάει το παιδί του.

Ένας συνδικαλιστής που δηλώνει ότι αγωνίζεται για τα συμφέροντα του κλάδου του αλλά πράττει εναντίον των συμφερόντων του κλάδου του, είναι ένας συνδικαλιστής που δηλώνει ότι αγωνίζεται για τα συμφέροντα του κλάδου του αλλά πράττει εναντίον των συμφερόντων του κλάδου του.

Ένας οδηγός που οδηγεί μεθυσμένος και θέτει σε κίνδυνο τη ζωή του και τη ζωή άλλων, είναι ένας οδηγός που οδηγεί μεθυσμένος και θέτει σε κίνδυνο τη ζωή του και τη ζωή των άλλων.

Ένας άνθρωπος που συνθηματολογεί υπέρ της υπεράσπισης του περιβάλλοντος αλλά συνεχίζει να μην ανακυκλώνει, να μην νοιάζεται για τις μέλισσες, να πετάει σκουπίδια σε θάλασσες και ακτές, είναι ένας άνθρωπος που συνθηματολογεί υπέρ της υπεράσπισης του περιβάλλοντος αλλά συνεχίζει να μην ανακυκλώνει, να μην νοιάζεται για τις μέλισσες, να πετάει σκουπίδια σε θάλασσες και ακτές.

Ένας άνθρωπος που βασανίζει ζώα, είναι ένας άνθρωπος που βασανίζει ζώα.

Ένας άνθρωπος που συγκινείται από την φτώχεια στον πλανήτη αλλά δυσκολεύεται να μάθει ο,τιδήποτε για τις ανάγκες του γείτονά του, είναι ένας άνθρωπος που συγκινείται από την φτώχεια στον πλανήτη αλλά δυσκολεύεται να μάθει ο,τιδήποτε για τις ανάγκες του γείτονά του.

Ένας άνθρωπος που κακοποιεί το παιδί του, είναι ένας άνθρωπος που κακοποιεί το παιδί του.

Ένας άνθρωπος που απαιτεί την αλλαγή της νοοτροπίας των συνανθρώπων του χωρίς να σκέφτεται κάτι πιο συγκεκριμένο για το πώς θα γίνει αυτή η αλλαγή και δεν κάνει τίποτα ο ίδιος για να αλλάξει πρώτα τη δική του νοοτροπία και στάση απέναντι στους συνανθρώπους του, είναι ένας άνθρωπος που κηρύττει την αλλαγή της νοοτροπίας των συνανθρώπων του χωρίς να σκέφτεται κάτι πιο συγκεκριμένο για το πώς θα γίνει αυτή η αλλαγή και δεν κάνει τίποτα ο ίδιος για να αλλάξει πρώτα τη δική του νοοτροπία και στάση απέναντι στους συνανθρώπους του.

Ένας άνθρωπος που κακομεταχειρίζεται ή βιάζει άλλους ανθρώπους, είναι ένας άνθρωπος που κακομεταχειρίζεται και βιάζει άλλους ανθρώπους.

Ένας άνθρωπος που πιστεύει ότι σε μια κοινοβουλευτική δημοκρατία μπορεί να αρνείται την ισχύ των νόμων που αποδέχεται και ψηφίζει η εκλεγμένη πλειοψηφία ή ότι μπορεί να αρνείται το δικαίωμα της εκλεγμένης μειοψηφίας να αμφισβητεί την νομιμότητα και την ορθότητα αυτών των νόμων, είναι ένας άνθρωπος που πιστεύει ότι σε μια κοινοβουλευτική δημοκρατία μπορεί να αρνείται την ισχύ των νόμων που αποδέχεται και ψηφίζει η εκλεγμένη πλειοψηφία ή ότι μπορεί να αρνείται το δικαίωμα της εκλεγμένης μειοψηφίας να αμφισβητεί την νομιμότητα και την ορθότητα αυτών των νόμων.

Ένας άνθρωπος που δυσκολεύεται να διακρίνει τη διαφορά ανάμεσα στις λέξεις “δημοκρατία”, “δικτατορία”, “χούντα”, “τυραννία”, “φασισμός”, “ναζισμός”, “θρησκευτικός φονταμενταλισμός”, και “τρομοκρατία”, είναι ένας άνθρωπος που δυσκολεύεται να διακρίνει τη διαφορά ανάμεσα στις λέξεις “δημοκρατία”, “δικτατορία”, “χούντα”, “τυραννία”, “φασισμός”, “ναζισμός”, “θρησκευτικός φονταμενταλισμός”, και “τρομοκρατία”.

Ένας άνθρωπος που νομίζει ότι η βία μπορεί να είναι η μαμή της ιστορίας και πιστεύει ακόμα ότι το παιδί που θα βγάλει αυτή η μαμή θα είναι καλό, είναι ένας άνθρωπος που νομίζει ότι η βία μπορεί να είναι η μαμή της ιστορίας και πιστεύει ακόμα ότι το παιδί που θα βγάλει αυτή η μαμή θα είναι καλό.

Ένας άνθρωπος που βασανίζει το παιδί του, είναι ένας άνθρωπος που βασανίζει το παιδί του.

Ένας άνθρωπος που δεν δέχεται σαν πιθανότητα την αλλαγή τρόπου σκέψης του μετά από την επιχειρηματολογία του συνομιλητή του, είναι ένας άνθρωπος που δεν δέχεται σαν πιθανότητα την αλλαγή τρόπου σκέψης του μετά από την επιχειρηματολογία του συνομιλητή του.

Ένας άνθρωπος που αρνείται το ενδεχόμενο να έχει πάρει μια λάθος απόφαση από λανθασμένη εκτίμηση των δεδομένων ή από ελλιπή πληροφόρηση, είναι ένας άνθρωπος που αρνείται το ενδεχόμενο να έχει πάρει μια λάθος απόφαση από λανθασμένη εκτίμηση των δεδομένων ή από λειψη πληροφόρηση.

Και ένας άνθρωπος που χτυπάει μέχρι θανάτου το παιδί του, είναι ένας άνθρωπος που χτυπάει μέχρι θανάτου το παιδί του. Είτε έχει ελαφρυντικά, είτε όχι.

Όλα αυτά δεν είναι μόνο ―ή απλώς― κουραστικές ταυτολογίες.

Είναι κάτι περισσότερο:

Είναι ταυτότητες που αντέχουν στον χρόνο γιατί είναι φυλαγμένες σε καλής ποιότητας μη βιοδιασπώμενο πλαστικό.

Το σκίτσο που συνοδεύει το άρθρο είναι του Κωστή Α. Μακρή.

Το βιβλίο του Κωστή Α. Μακρή “Ο Πιοζ Νάμε και οι πέντε γάτες”κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΠΑΤΑΚΗ. 

SHARE
RELATED POSTS
Το χρήμα της εκκίνησης και η πλάνη της εύκολης ανέλιξης στην αγορά, του Ηλία Καραβόλια 
Σαν να μην έγινε ποτέ, του Κωνσταντίνου Καραγιαννόπουλου
Παναγία των Παρισίων: ένα σύμβολο στο μένος του πυρός – Η ιστορία, video, photos του αρχιτεκτονικού θαύματος

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.