Κινηματογράφος - Θέατρο

Κριτική: Ο επιθεωρητής, του Νικολάι Γκόγκολ, της Ελένης Λαδά

Spread the love
 
Την Τρίτη 9 Ιουνίου δόθηκε η πρώτη παράσταση στο Ρωμαϊκό Ωδείο Πάτρας, ανοίγοντας έτσι μία σειρά από παραστάσεις που θα φιλοξενηθούν φέτος στην πόλη. Ο Επιθεωρητής του Ν. Γκόγκολ είναι μία κωμωδία κοινωνικής σάτιρας και καταστάσεων. Μία επιτυχημένη και δοκιμασμένη συνταγή που αντλεί τα πρότυπα της από τις κλασικές κωμωδίες του Μολιέρου. Βρίσκει αναφορές στο σήμερα μίας και πάντα θα υπάρχουν εκείνοι που δεν υπηρετούν το αξίωμα τους με βάση το συμφέρον των πολιτών αλλά της τσέπης τους. 
 
Μία παράσταση σε σκηνοθεσία του Σπύρου Α. Ευαγγελάτου που προκάλεσε το γέλιο στους θεατές με το έξυπνο γκογκολικό χιούμορ της. Το σκηνικό απλό, με τα σκηνικά αντικείμενα που παρέπεμπαν στην εποχή –ακολούθως και τα κοστούμια – να εναλλάσσονται επί σκηνής από τους ίδιου τους ηθοποιούς σπάζοντας έτσι την θεατρική σύμβαση. Μία κλασική παράθεση του κειμένου χωρίς μοντέρνες παρεμβάσεις, με τους ηθοποιούς να έχουν υιοθετήσει μία υποκριτική καρικατουρίστικη μανιέρα. Ξεχώρισε ο Μιχάλης Μητρούσης ως έμπιστος λακές του Χλεστακώφ για την ενέργεια του και ο Βαγγέλης Ψωμάς για την εξαιρετική απόδοση του δειλού Λούκα. 
 
Οι ηθοποιοί συγκεντρωμένοι απέδειξαν την ετοιμότητα τους όταν κατά τη διάρκεια της παράστασης έσπασε μία καρέκλα. Η δράση συνεχίστηκε σαν το απρόοπτο να μην είχε λάβει χώρα. Αμφιβάλω αν κάποιος που καθόταν στα πιο ψηλά διαζώματα θα το αντιλήφθηκε. Η παράσταση δραπέτευσε από το Ακροπόλ για να ταξιδέψει στην περιφέρεια συνεχίζοντας την επιτυχημένη της πορεία. Αν κάποιος επιθυμεί να δει τον Κωνσταντίνο Μαρκουλάκη σε κωμικό ρόλο είναι μία καλή ευκαιρία. Ως Χλεστακώφ ξεδίπλωσε το κωμικό του ταπεραμέντο αναδεικνύοντας τον φανφαρόνο απατεώνα ήρωα που αντικαθρεπτίζει κάθε έναν ρήτορα που με τα μεγάλα του λόγια και την επιδειξιμανία του θαμπώνει τους πάντες γύρω του.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Η Ελένη Λαδά είναι φοιτήτρια στη Σχολή Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών Πανεπιστήμιου Πατρών, Τμήμα Θεατρικών Σπουδών.
 

SHARE
RELATED POSTS
  «Μικρά Συζυγικά Εγκλήματα», Θέατρο ΜΙΚΡΟ ΑΝΕΣΙΣ
Alexandra Karakopoulou - Zisser
Η σινεφίλ, της Αλεξάνδρας Καρακοπούλου-Τσίσσερ
Ο Έρωτας στο “Έξυπνο Μουτράκι” του 1957 – Το φινάλε σε φωτογραφίες

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.