Κινηματογράφος - Θέατρο

Σινεμά: Ηθοποιοί που μεγαλούργησαν στον υποκριτικό τομέα, τίμησαν και ”χάραξαν” το σινεμά.

Spread the love

Θέλοντας, λόγω του πάθους μου για τον κινηματογράφο, να αναλύσω άμεσα αυτό που περιγράφει ο τίτλος, αναφέρω απλά πως αυτό είναι το πρώτο μέρος μιας τριλογίας με αφιερώματα για το σινεμά. Τέλος, θέλω να επισημάνω πως κατέληξα σε μια δεκάδα με τους σπουδαιότερους, όσον αφορά κυρίως το πόσο ολοκληρωμένοι ηθοποιοί είναι και για την άρτια υποκριτική τεχνική τους. Γι’ αυτόν τον λόγο έμειναν εκτός ”screen legends”, όπως ο Cary Grant και ο Steve McQueen που στην λαμπρή καριέρα είχε πρωταρχικό ρόλο και η γοητεία,στυλ τους και ήταν πιο πολύ αστέρες, χωρίς να τους υποτιμώ.

Charles Chaplin

 
 

Όσες δεκαετίες και αν περάσουν δεν θα υπάρξει ποτέ κάποιος που να μην γνωρίζει το ποιός ήταν ο Charlie Chaplin. Εξαιρετικό ταλέντο και σημαντική μορφή των πρώτων χρόνων του Hollywood, αυτός ο τυπάκος (μόλις 1,64) αποτέλεσε ”τιτάνα” του βωβού σινεμά. Ο ίδιος πάντα έγραφε και σκηνοθετούσε τις ταινίες του … ταινίες που 80 και 90 χρόνια μετά βλέπονται και περνάνε μεγάλα νοήματα. Από πολλούς μισητός για τις απόψεις του, τις οποίες και μετέφερε έμμεσα στις ταινίες του, ο ”the Tramp” ανεξάρτητα αυτού είναι μία από τις ισχυρότερες μορφές του σινεμά με ταινίες σύμβολα στην 7η τέχνη (Modern Times, City lights, The Great Dictator).

 

 

Trivia: Η προβολή της ταινίας του ”Ο μεγάλος δικτάτωρ” (The Great Dictator-1940) απαγορεύτηκε στη Γερμανία.


 Ingrid Bergman

 Ingrid Bergman
Τιμή και δόξα στη Σουηδία. Έχει βγάλει μία μεγάλη ηθοποιό και όπως θα δούμε σε άλλο αφιέρωμα και έναν μεγάλο σκηνοθέτη. Γεννημένη στη Στοκχόλμη έκανε ”μπαμ” (για την εποχή όχι και τόσο εύκολο) το ταλέντο της και πήγε στην Αμερική όπου όπως ήταν αναμενόμενο ”μεσουράνησε”. Η βιομηχανία ταινιών δεν είχε ξαναδεί γυναίκα σαν αυτήν (απίστευτη φυσική ομορφιά, ύψος 1,75), με πολυδύναμες υποκριτικές ικανότητες, έγινε αμέσως παγκοσμίου εμβέλειας σταρ και πρωταγωνίστησε σε πολύ καλές ταινίες για πολλά χρόνια στο Hollywood δίπλα σε θρυλικούς συμπρωταγωνιστές. Παντρεμένη με τον ”τεράστιο” Roberto Rossellini και μητέρα της Isabella Rossellini (Blue Velvet), πρωταγωνίστρια για 40 χρόνια όχι μόνο σε αμερικάνικες παραγωγές αλλά και σε ευρωπαϊκές. Κάτοχος 3 Όσκαρ με διαχρονική παρουσία στο σινεμά και εξαιρετική ερμηνεία στην ”Autumn Sonata” του Ingmar Bergman το 1979 μόλις 3 χρόνια πριν τον θάνατό της από την επάρατη νόσο.

Trivia: Κουβέντα του Anthony Quinn για την ίδια σε συνέντευξή του : ” Είναι καλό να δουλεύεις με άτομα που έχουν ταλέντο και τα αγαπάς. Με δύο γυναίκες έχω δουλέψει με τεράστιο ταλέντο. Η μία είναι η Anna Magnani και η άλλη η Ingrid Bergman. Προτιμώ να δουλεύω με την Anna μιας και δεν είμαι ερωτευμένος μαζί της. Πραγματικά δεν πιστεύω πως, όποιος δούλεψε μαζί με την Ingrid, δεν την είχε ερωτευτεί.”

Ο Μιχάλης Ναβροζίδης, είναι φοιτητής στο Τ.Ε.Φ.Α.Α Θεσσαλονίκης και παρακολουθεί μαθήματα στην Σχολή Κινηματογράφου.

 

SHARE
RELATED POSTS
13600254_10208789261441106_1665936026088108100_n.jpg
“ΠράΞις” η αυλαία πέφτει για την “Οικογένεια Μπες-Βγες” στις 17 Ιουλίου στο “Ρόδον”
Οι 33 αγαπημένες μου ταινίες, της Ελπίδας Νούσα
Elia Kazan ή αλλιώς Ηλίας Καζαντζόγλου: ο μικρασιάτης που κατέκτησε το Hollywood

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.