Ανοιχτή πόρτα

7η Μαρτίου: Τι σημαίνει η Ενσωμάτωση της Δωδεκανήσου στην Ελλάδα, του Φώτη Χατζηδιάκου [Δήμαρχος Ρόδου]

14632536_10153966077892844_1753843094_o.jpg

 

14632536_10153966077892844_1753843094_o.jpg 

  

  Ο κ. Φώτης Χατζηδιάκος είναι Δήμαρχος Ρόδου

 

 

 

 

dodekanisa-6.jpg

 

 

Η Ενσωμάτωση της Δωδεκανήσου στην Ελλάδα, στις 7 Μαρτίου 1948 σφράγισε την ιστορία της Ελλάδας και καθόρισε την στρατηγική γεωπολιτική της θέση. Ήταν η ημέρα της δικαίωσης των αγώνων και των θυσιών του δωδεκανησιακού λαού.

 

Η χαρά των Δωδεκανησίων για την Ένωση με τη Μητέρα Ελλάδα μπορεί να περιγραφεί από ένα απόσπασμα του αείμνηστου Ροδίτη δασκάλου Φώτη Βαρέλη: “Απόψε κρυφομίλησε η λευτεριά με μένα. Πάψετε Δωδεκάνησα, να ’στε συλλογισμένα”. Κάθε λέξη ένα δικαίωμα υπεράσπισης των αγώνων των Δωδεκανησίων. Κάθε στίχος σύμβολο ελπίδας, ελευθερίας, ειρήνης. ΄Ενας στίχος- μήνυμα για τις προκλήσεις του σήμερα. Αυτό είναι το μήνυμα της Επανενσωμάτωσης της Δωδεκανήσου στην Μητέρα-Ελλάδα.

 

Οι αγώνες των Δωδεκανησίων, μας εμπνέουν και μας διδάσκουν. Στεκόμαστε περήφανοι στην ιστορία μας και τιμούμε τις θυσίες των ηρώων μας, ανώνυμων και επώνυμων, που με τόσα δάκρυα και αίμα πότισαν την Ελληνική Γη και τα άλλα μέτωπα των αγώνων τους.

 

Σήμερα, ο εορτασμός της Ενσωμάτωσης της Δωδεκανήσου στην Ελλάδα, αποτελεί ένα ιστορικό αναστοχασμό των Δωδεκανησίων για το παρόν και το μέλλον των Δωδεκανήσων, γιατί η ιστορία κάθε τόπου, κληροδοτεί αξίες και διδάγματα, τα οποία πρέπει να αποτελούν τον φάρο και να καθοδηγούν τις επόμενες γενιές στους στόχους και στα οράματά τους. Τα Δωδεκάνησα, στην ευαίσθητη αυτή γεωπολιτική θέση, ασκούν κυρίαρχο ρόλο και δίνουν το δικαίωμα στην πατρίδα μας να αξιώσει τον απαιτούμενο σεβασμό και την δύναμη του ρυθμιστή των διεθνών εξελίξεων.

 

* Το άρθρο απηχεί τις απόψεις του συντάκτη του.

The article expresses the views of the author

iPorta.gr


Το άρθρο απηχεί τις απόψεις του συντάκτη του.
The article expresses the views of the author iPorta.gr

Βιβλίο: ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΣΗ ΣΕ ΔΕΚΑ ΠΡΑΞΕΙΣ”, ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΦΙΛΝΤΙΣΙ

SHARE
RELATED POSTS
Κωνσταντίνος Κωνσταντόπουλος: ο Ιππότης του Θεάτρου απαγγέλλει ένα δικό του ποίημα
Σαν τα δελφίνια…, του Κωστή Α.Μακρή
Κρυφτούλι ντροπής…, του Γιώργου Αρκουλή

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.