Ανοιχτή πόρτα

Οι αποικίες του κεφαλαίου και τα σύνορα του θανάτου, του Ηλία Καραβόλια 

Spread the love

Ο Ηλίας Καραβόλιας είναι Οικονομολόγος  με ειδίκευση Γενικής Θεωρίας και Οικονομικής Πολιτικής. Κατέχει Master of Arts από το European Institute of Philosophical  Anthropology.

Η Μεσόγειος δεν χωρίζει μόνο την Ευρώπη από την Αφρική και την Μέση Ανατολή (άλλωστε ο βυθός δεν έχει φράχτες εκεί που μόνο σύνορο είναι ο θάνατος)

Χωρίζει την ισχυρή καπιταλιστική Δύση από τις παλιές και τωρινές αποικίες της.

Αυτοί που πεθαίνουν στον βυθό της Μεσογείου, είναι απόγονοι σκλάβων από τον καιρό που Ευρωπαίοι κατακτούσαν τις γεμάτες ορυκτά, πρώτες ύλες και πλούτο, αφρικανικές αλλά και μεσανατολικές χώρες.

Σταδιακά και με την υποστήριξη της βρετανικής και της αμερικανικής ηγεμονίας, έκαναν προτεκτοράτο μια ολόκληρη ήπειρο όπως έκαναν και στη Μέση Ανατολή, στην Άπω Ανατολή και σε πολλές άλλες ασιατικές χώρες, στηρίζοντας ντόπιους ολιγάρχες, στρατηγούς, δικτάτορες.

Συνεχίζουν όμως σήμερα αυτές οι κυρίαρχες ευρωπαϊκές «δημοκρατίες», να στέλνουν στρατό στο Σαχέλ, στην υποσαχάρια Αφρική( όπως στέλνουν όπλα και αεροπλάνα στους Σαουδάραβες) δηλαδή σε όσους εκτοπίζουν πληθυσμούς, αφαιρούν ζωές και αποσπούν εδάφη.

Εκεί όμως είναι πλέον παρούσες τόσο  η Κίνα όσο και η Ρωσία με τα επενδυτικά κεφάλαια τους για εξορύξεις σπάνιων γαιών και πρώτων υλών αλλα και για εργοστασιακές βάσεις.

Αυτός ο γεωοικονομικός ανταγωνισμός είναι που γεννάει τους παράνομους διακινητές και τους δυστυχείς νομάδες, αυτός είναι που διώχνει αθώες ψυχές από τον τόπο που γεννήθηκαν, αυτός σκοτώνει τους ανθρώπους.

Ο αιώνιος πόλεμος για τα φθηνά χέρια και το υψηλό μερίδιο αγοράς στις πρώτες ύλες, είναι ο ηθικός αυτουργός, ώστε να αποσπαστεί υπεραξία και να γράψει κέρδος το κεφάλαιο, δηλαδή η μόνη «πατρίδα» που δεν έχει σύνορα και φράχτες και που απλώνεται παντού στον πλανήτη, ώστε να φτιάχνει φθηνά χέρια ,όπου τα έχει ανάγκη…

SHARE
RELATED POSTS
0f45a54a-d9da-4506-8b35-fcadb0357545.jpg
Δεν υπάρχει τζίρος, γιατί τα νησιά μας είναι μην ανταγωνιστικά, του Παναγιώτη Κουνάκη
”I can’t breathe”, οι Φιλιππινέζες, “δεν θα γίνεις Έλληνας ποτέ” και άλλα διηγήματα, του Πάνου Μπιτσαξή
Ημέρα των Ευχαριστιών! Thanksgiving Day!, του Γιώργου Σαράφογλου (by George Sarafoglou)

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.