Υγεία

Υγεία: υπάρχει θεραπεία για την σπαστική κολίτιδα;

Spread the love

Η σπαστική κολίτιδα ή σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου, είναι η πιο κοινή νόσος του γαστρεντερικού συστήματος. Ταλαιπωρεί το 15-20% του ελληνικού πληθυσμού, κυρίως νέους και γυναίκες. Αν και δεν ενέχει μεγάλους κινδύνους για την υγεία του ασθενή, τον ταλαιπωρεί ψυχικά και σωματικά.

Βασικά συμπτώματα της είναι το χρόνιο κοιλιακό άλγος( με υφέσεις και εξάρσεις) και εντερικές ενοχλήσεις όπως διάρροια, δυσκοιλιότητα ή και εναλλαγή τους. Άλλα συμπτώματα που σχετίζονται με το σύνδρομο είναι ναυτία, δυσπεψία, μετεωρισμός της κοιλιάς, παραγωγή αερίων.

Είναι χρόνια νόσος για την οποία δεν έχει βρεθεί ακόμα οριστική θεραπεία. Οι ιατρικές παρεμβάσεις στοχεύουν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων του ασθενούς και στον αποκλεισμό υποψιών για σοβαρό νόσημα.

Οι ασθενείς καλό είναι να αποφεύγουν τροφές που παράγουν αέρια, όπως όσπρια, δημητριακά, μπανάνες, καρότα και ροδάκινα. Η πρόσληψη φυτικών ινών αυξάνεται όταν η νόσος είναι σε ύφεση και εξαλείφονται σε περίοδο έξαρσης κατά την οποία συνιστάται η συστηματική χρήση σπασμολυτικών για περιορισμένο χρονικό διάστημα.

Ο Σπύρος Γκούβαλης είναι χειρουργός-ουρολόγος, εξειδικευμένος στις νεότερες τεχνικές της ουρολογικής χειρουργικής και διαγνωστικές μεθόδους. Είναι Διευθυντής της Ουρολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου «Ερρίκος Ντυνάν».
SHARE
RELATED POSTS
Υγεία: κρυψορχία, είναι επικίνδυνη;, του Σπύρου Γκούβαλη
ieronimos_0.jpg
Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος και η Φιλοζωΐα- Διαβάστε τις δηλώσεις του
Μου λείπει βιταμίνη Β12 ή μαγνήσιο;, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.