Υγεία

7η Απριλίου: Παγκόσμια Ημέρα Υγείας: Αφιερωμένη στις/στους Νοσηλεύτριες/τες, στις Μαίες και στις/στους Επισκέπτες υγείας

Spread the love

Ο Π.Ο. Υγείας  ιδρύθηκε στις 7 Απριλίου 1948, ημερομηνία που εορτάζεται ως η Παγκόσμια Ημέρα Υγείας. Η φετινή Παγκόσμια Ημέρα Υγείας (όπως και όλο το 2020) είναι αφιερωμένη στις νοσηλεύτριες/τες, στις μαίες και στις/στους επισκέπτες υγείας καθώς και στον κρίσιμο ρόλο που παίζουν στη διατήρηση της παγκόσμιας υγείας.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, απευθύνει κάλεσμα στήριξης του έργου τους  προκειμένου να υπενθυμίσουν στους ηγέτες του κόσμου τον κρίσιμο ρόλο που διαδραματίζουν στη διατήρηση της υγείας των πολιτών. Ο ρόλος τους πολύπλευρος και πολυεπίπεδος, που χρειάζεται επειγόντως αναβάθμιση.

Οι νοσηλεύτριες/τες, οι  μαίες και οι επισκέπτες υγείας και οι άλλοι εργαζόμενοι στον τομέα της Υγείας βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του μετώπου παρέχοντας υψηλής ποιότητας περίθαλψη και φροντίδα, και καθοδηγώντας τον διάλογο για την αντιμετώπιση φόβων και αποριών, αλλά και τη συλλογή δεδομένων για τη διεξαγωγή κλινικών μελετών. Με απλά λόγια, χωρίς αυτούς , δεν θα είχαμε απαντήσεις στα κρίσιμα ερωτήματα.

Το 2020 έχει ήδη οριστεί από την Εκτελεστική Επιτροπή του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας ως «Έτος Νοσηλευτών/τριών,  Μαιών και Επισκεπτριών  υγείας» προς τιμήν της 200ης επετείου από τη γέννηση της Florence Nightingale, Βρετανίδας πρωτοπόρου της σύγχρονης νοσηλευτικής, με σημαντικό έργο κοινωνικής αναμόρφωσης, αλλά και αξιοσημείωτη παρουσία στον τομέα της στατιστικής. Η υγεία είναι ένα από τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα και κάθε άνθρωπος σε κάθε σημείο του πλανήτη πρέπει να έχει πρόσβαση σε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας ανεξαρτήτως της οικονομικής του κατάστασης. Η Καθολική Κάλυψη Υγείας μέχρι το 2030 είναι το ζητούμενο για όλα τα κράτη-μέλη του ΟΗΕ, στο πλαίσιο των στόχων της αειφόρου ανάπτυξης.

Στην ανακοίνωση του ο  Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας  αναφέρει «Ζητάμε την υποστήριξή σας στην Παγκόσμια Ημέρα Υγείας για να διασφαλίσουμε ότι το εργατικό δυναμικό στον κλάδο της υγείας είναι αρκετά ισχυρό, ώστε να διασφαλίσει με τη σειρά του ότι όλοι, παντού, λαμβάνουν την υγειονομική περίθαλψη που χρειάζονται»

Στατιστικά στοιχεία

– Παγκοσμίως, το 70% του υγειονομικού προσωπικού είναι γυναίκες, με τις νοσηλεύτριες και τις μαίες να αποτελούν το μεγαλύτερο τμήμα του.

– Οι νοσηλευτές/τριες,  οι μαίες και οι επισκέπτες υγείας  παίζουν καθοριστικό ρόλο στη φροντίδα των ανθρώπων παντού, ακόμη και σε περιόδους επιδημιών και σε ευάλωτα και συγκρουσιακά περιβάλλοντα.

– Η επίτευξη της υγείας για όλους εξαρτάται από τον επαρκή  αριθμό τους.

– Οι νοσηλευτές/τριες έχουν με τους ασθενείς τους σχέση που βασίζεται στην εμπιστοσύνη. Έχοντας ολοκληρωμένη εικόνα της υγείας κάποιου, μπορεί να βελτιωθεί η φροντίδα του αλλά και να εξοικονομηθούν χρήματα. Γνωρίζουν επίσης την κουλτούρα και τις πρακτικές της κοινότητάς τους, κάτι που τους καθιστά απαραίτητους κατά τη διάρκεια μιας επιδημίας ή έκτακτης ανάγκης.

– Η επένδυση στις μαίες, οι οποίες παίζουν σημαντικό ρόλο στην υγεία της μητέρας και του νεογέννητου, αλλά και στον οικογενειακό προγραμματισμό, θα μπορούσε να αποτρέψει πάνω από το 80% της μητρικής θνησιμότητας, της θνησιγένειας και της νεογνικής θνησιμότητας.

– Η επένδυση στους επισκέπτες υγείας  παίζουν σημαντικό ρόλο στην υγεία του πληθυσμού σε θέματα πρόληψης και δημόσιας υγείας

 Ο COVID-19 αναδεικνύει πόσο σημαντικό είναι να έχουν όλοι οι νοσηλευτές/τριες πρόσβαση στη σύγχρονη γνώση, αλλά και την απαιτούμενη καθοδήγηση για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Αναδεικνύει επίσης την ανάγκη για προστατευτικό εξοπλισμό, ώστε να μπορούν να παρέχουν με ασφάλεια φροντίδα και να μειωθεί ο ρυθμός μόλυνσης στις δομές υγείας.

ΠΟΥ: Ο κόσμος έχει έλλειψη 6 εκατομμυρίων νοσηλευτών/τριών: Εν μέσω της πανδημίας του κορονοϊού, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) προειδοποιεί σήμερα ότι ο πλανήτης χρειάζεται σχεδόν 6 εκατομμύρια επιπλέον επαγγελματίες νοσηλεύτριες/τες.

Ο γενικός διευθυντής του Π.Ο.Υ, ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεέσους υπογραμμίζει: «Οι νοσηλεύτριες/τες είναι η σπονδυλική στήλη των συστημάτων υγείας», και θυμίζει «Σήμερα πολλές νοσηλεύτριες και πολλοί νοσηλευτές  βρίσκονται στην πρώτη γραμμή, στο μέτωπο της μάχης εναντίον της ασθένειας COVID-19»Ο επικεφαλής του ΔΣΝ Χάουαρντ Κάτον υπογραμμίζει, ότι τα ποσοστά μολύνσεων, ιατρικών λαθών και θνησιμότητας είναι «υψηλότερα όταν υπάρχουν υπερβολικά μικροί αριθμοί νοσηλευτών/τριων».

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, τιμά εφέτος τους  Νοσηλεύτριες/τες,  τις Μαίες και τους Επισκέπτες υγείας.

Μία Παγκόσμια Ημέρα αρκετά διαφορετική από άλλες χρονιές, που χτυπά στους ρυθμούς ενός αλλόκοτου και αλλοπρόσαλλου ιού, του Covid-19, ο οποίος έχει σκορπίσει τον θάνατο σε όλο τον κόσμο.

Εάν καταρρεύσουν αυτοί, είναι βέβαιον, ότι θα καταρρεύσει όλο το σύστημα παγκοσμίως.

Είναι οι επαγγελματίες υγείας που ίσως υποτιμήσαμε κάποια στιγμή όλοι μας και ήρθε η ώρα και οι πολιτικές ηγεσίες παγκοσμίως, να συμπεριλάβουν στον σχεδιασμό τους σοβαρά κίνητρα και πολιτικές γι’ αυτούς τους επαγγελματίες υγείας όπως ζητά και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας

Είναι όλοι αυτοί .. Είναι οι επαγγελματίες υγείας..αντέχουν..γιατί εάν καταρρεύσουν είναι βέβαιο ότι θα καταρρεύσει όλο το σύστημα παγκοσμίως.

 Αφιερωμένο σε όλες και όλους εσάς που για 30 χρόνια, ως εκπαιδευτικός-διδάσκουσα  στη Μ.Τ.Ε.Ν.Σχολή του Γ.Ν.Ρόδου, μετέφερα τις γνώσεις μου, την αγάπη μου την υποστήριξη μου  για να είστε οι νοσηλευτές και νοσηλεύτριες που σήμερα τιμά  ολόκληρος ο πλανήτης.

Σας εκφράζουμε την ευγνωμοσύνη μας!

Σας ευχαριστούμε θερμά και ευχόμαστε  καλή δύναμη στο δύσκολο και επίπονο έργο σας.. Είστε όλοι σας η σπονδυλική στήλη των συστημάτων υγείας.

Η παγκόσμια υγεία σε αριθμούς

  • 97 εκατ. πρόωρους θανάτους θα μπορούσαν να αποτρέψουν οι επενδύσεις στα συστήματα υγείας.
  • 5,4 εκατ. παιδιά κάτω των 5 ετών πέθαναν το 2017.
  • 1,25 εκατ. άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο σε τροχαία δυστυχήματα.
  • 80% της πρόωρης καρδιακής νόσου, του εγκεφαλικού επεισοδίου και του διαβήτη μπορεί να προληφθούν.
  • Το 23% όλων των εκτιμώμενων θανάτων παγκοσμίως συνδέεται με το περιβάλλον.
  • 40,5 εκατ. θάνατοι οφείλονται σε μη μεταδοτικές ασθένειες (το 71% παγκοσμίως).
  • 000 αυτοκτονίες σημειώνονται κάθε χρόνο στον κόσμο (ένας θάνατος κάθε 40 δευτερόλεπτα).

 

SHARE
RELATED POSTS
Είναι απειλητική η ιλαρά;, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη
Παγωτό: Λέμε ναι;, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη
Το κρύο θέλει προσοχή!, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.