Υγεία

Εσείς, πίνετε αρκετό νερό;

Spread the love

https://iporta.gr/category/porta-stin-ygeia/

Εσείς πίνετε αρκετό νερό;

Όταν αυξάνονται οι θερμοκρασίες, είναι σημαντικό να πίνουμε αρκετό ποτό είτε κάνουμε κάποιο άθλημα, είτε ταξιδεύουμε είτε απλά καθόμαστε στον ήλιο. Το να παραμείνουμε ενυδατωμένοι ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες είναι πολύ σημαντικό γενικά και κρίσιμο ειδικά για την υγεία της καρδιάς μας.

Το να διατηρούμε το σώμα μας ενυδατωμένο βοηθά την καρδιά να αντλεί πιο εύκολα αίμα μέσω των αιμοφόρων αγγείων στους μύες. Βοηθά επίσης τους μύες μας να λειτουργούν αποτελεσματικά. Εάν είμαστε καλά ενυδατωμένοι, η καρδιά μας δεν χρειάζεται να εργαστεί τόσο σκληρά.

Η αφυδάτωση από την άλλη πλευρά είναι μια σοβαρή κατάσταση που μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα που κυμαίνονται από πρησμένα πόδια ή πονοκέφαλο έως αδυναμία της λειτουργίας του εγκεφάλου και απειλητικές για τη ζωή καταστάσεις όπως η θερμοπληξία.

Πόσο νερό χρειαζόμαστε;

         –    Τι σημαίνει “να μένουμε καλά ενυδατωμένοι”;

Η ποσότητα νερού που χρειάζεται ένα άτομο εξαρτάται από τις κλιματολογικές συνθήκες, τα ρούχα που φοριούνται και την ένταση και τη διάρκεια της άσκησης. Ένα άτομο που ιδρώνει έντονα θα πρέπει να πίνει περισσότερο από κάποιον άλλο που δεν ιδρώνει τόσο. Σε ορισμένες ιατρικές καταστάσεις, όπως ο διαβήτης ή οι καρδιακές παθήσεις, ενδείκνυται επίσης να πίνουμε περισσότερο νερό. Τα άτομα με κυστική ίνωση έχουν υψηλές συγκεντρώσεις νατρίου στον ιδρώτα τους και πρέπει επίσης να προσέχουν και να πίνουν πολύ νερό για να αποφύγουν την αφυδάτωση.

Ορισμένα φάρμακα επίσης μπορούν να λειτουργήσουν ως διουρητικά, προκαλώντας στο σώμα να χάσει περισσότερα υγρά. Επομένως αν κάνουμε κάποια φαρμακευτική αγωγή είναι καλό να ακολουθούμε κατά γράμμα τις οδηγίες του γιατρού μας, ιδιαίτερα όταν μας συμβουλεύει να πίνουμε πολύ νερό. Ένα καλό και εύκολο τρικ για να πίνουμε αρκετό νερό και να μην το ξεχνάμε είναι να έχουμε πάντα μαζί μας ένα μπουκαλάκι. Αυτό δεν κοστίζει σχεδόν τίποτα αφού όλα τα σούπερ μάρκετ έχουν πολυσυσκευασίες που συμφέρουν.  Μάλιστα με το πρόγραμμα επιβράβευσης Bonus που δίνουν οι προσφορές Γαλαξίας, αλλά και μερικά ακόμα σούπερ μάρκετ όπως ο ΑΒ η τιμή του μπουκαλιού έτσι βγαίνει πολύ κάτω από 0,30 ευρώ. Φυσικά αν θέλουμε μπορούμε να έχουμε και το δικό μας παγούρι και να γεμίζουμε με νερό βρύσης.

« Να ζυγίζετε πριν και μετά την άσκηση, για να δείτε πόσα έχετε χάσει λόγω της εφίδρωσης. »

Η δίψα δεν είναι ο καλύτερος δείκτης για την αφυδάτωση αφού σύμφωνα με τους γιατρούς αν διψάμε, είμαστε ήδη αφυδατωμένοι. Το πιο εύκολο πράγμα που πρέπει να κάνουμε είναι να δίνουμε προσοχή στο χρώμα των ούρων μας. Απαλό και καθαρό σημαίνει ότι είμαστε καλά ενυδατωμένοι. Εάν είναι σκούρο, αυτό είναι μια καλή ένδειξη ότι πρέπει να πιούμε περισσότερα υγρά. Αν θέλουμε να ξέρουμε ακριβώς πόσα υγρά χρειαζόμαστε, ο καθηγητής φυσικής αγωγής κ. Κωστάκος προτείνει «Να ζυγίζετε πριν και μετά την άσκηση, για να δείτε πόσα έχετε χάσει λόγω της εφίδρωσης. Είναι ένας ιδιαίτερος καλός οδηγός για προπόνηση αθλητών τους ζεστούς καλοκαιρινούς μήνες. Για κάθε λίτρο ιδρώτα που χάνετε, αυτό θα χρειαστεί να πίνετε το αντίστοιχο νερό και λίγο παραπάνω». Ο κ. Κωστάκος προσθέτει ότι δεν είναι ασυνήθιστο για έναν παίκτη ποδοσφαίρου, να χάνει 2 κιλά ή περισσότερο ιδρώτα κατά τη διάρκεια μιας θερινής πρακτικής. Η μη εφίδρωση από την άλλη πλευρά κατά τη διάρκεια έντονης σωματικής άσκησης μπορεί να είναι ένας δείκτης ότι έχετε αφυδατωθεί μέχρι το σημείο της θερμικής εξάντλησης.

          –     Το νερό είναι το καλύτερο.

Για τους περισσότερους ανθρώπους, το νερό είναι το καλύτερο που πρέπει να πίνουμε για να παραμείνουμε ενυδατωμένοι. Πηγές νερού είναι επίσης και κάποια τρόφιμα, όπως τα φρούτα και τα λαχανικά που περιέχουν υψηλό ποσοστά νερού. Τα αθλητικά ποτά με ηλεκτρολύτες, μπορεί να είναι χρήσιμα για άτομα που κάνουν έντονη άσκηση σε πολύ ζεστό καιρό, αν και τείνουν να έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε σάκχαρα και θερμίδες.

Σύμφωνα με τους ειδικούς στο χώρο της άθλησης είναι πιο υγιεινό να πίνετε νερό ενώ ασκείστε και μετά όταν τελειώσετε, τρώτε ένα υγιεινό σνακ όπως φέτες πορτοκαλιού, μπανάνες ή μια μικρή χούφτα αλατισμένων ξηρών καρπών. Οι διατροφολόγοι όμως προειδοποιούν για τους χυμούς φρούτων ή τα ζαχαρούχα ποτά αφού μπορεί να είναι βαριά για το στομάχι σας εάν είστε αφυδατωμένοι όταν θα τα πιείτε. Είναι επίσης καλύτερο να αποφεύγετε τα ποτά που περιέχουν καφεΐνη, η οποία δρα ως διουρητικό και σας προκαλεί να χάσετε περισσότερα υγρά. Το νερό πριν ασκηθείτε ή βγείτε στον ήλιο είναι το πιο σημαντικό πρώτο βήμα. Αν δεν πιείτε νερό από πριν μετά συνέχεια θα πασχίζετε να αναπληρώσετε το νερό που χάνετε εξαντλώντας με αυτό τον τρόπο και την καρδιά σας.

        –     Όχι μόνο για αθλητές ή για όσους ασκούνται.

Η ενυδάτωση δεν είναι σημαντική μόνο κατά τη σωματική δραστηριότητα.  Μένοντας στον ήλιο μια καυτή ημέρα, ακόμη και αν δεν ασκείστε, θα προκαλέσει επίσης στο σώμα σας να χάσει περισσότερα υγρά. Τα άτομα που έχουν κάποια καρδιακή πάθηση, είναι άνω των 50 ετών ή υπέρβαρα μπορεί επίσης να πρέπει να λάβουν επιπλέον προφυλάξεις. Είναι επίσης καλό να μένετε ενυδατωμένοι όσο ταξιδεύετε αφού ίσως επηρεαστείτε από το διαφορετικό κλίμα μιας περιοχής.

Η υγεία στηρίζεται σε μεγάλο μέρος στην πρόληψη. Αν πίνουμε αρκετό νερό φροντίζουμε την υγεία μας. Μένουμε ενυδατωμένοι σημαίνει μένουμε υγιείς και το φετινό καλοκαίρι!

SHARE
RELATED POSTS
Τι να προσέχω κάθε δεκαετία;, της Δρ. Δέσποινας Κατσώχη
Η ύπουλη χρόνια κόπωση…, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη
dependent-100343_640.jpg
1η Οκτωβρίου: Παγκόσμια Ημέρα Ηλικιωμένων

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.