Υγεία

Υγεία: Ποιες ασθένειες επηρεάζουν την ούρηση;, του Δρ Σπυρίδωνος Γκούβαλη

Spread the love
Τα αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια, η νόσος του Parkinson, η σκλήρυνση κατά πλάκας, η άνοια, η νόσος του Αλτσχάιμερ, διάφοροι όγκοι ή φλεγμονές του κεντρικού νευρικού συστήματος μπορούν να επηρεάσουν τη φυσιολογική ούρηση η οποία είναι στενά συνδεδεμένη με το κεντρικό νευρικό σύστημα. Τα συμπτώματα ποικίλουν (συχνουρία, νυχτερινή ούρηση, συνεχές αίσθημα ανάγκης για ούρηση, ακράτεια ούρων είτε αδυναμία ούρησης αν και ο ασθενής το επιθυμεί) Προβλήματα στην ούρηση προκαλούνται και από την επιβάρυνση της νεφρικής λειτουργίας με υποτροπιάζουσες λοιμώξεις του ουροποιητικού, πυελονεφρίτιδες, λιθίαση του νεφρού, υδρονέφρωση, και χρόνια νεφρική ανεπάρκεια. Για τα περιστατικά αυτά επείγει η άμεση συνεργασία νευρολόγου και ουρολόγου. Από την επιδείνωση των συμπτωμάτων του ουροποιητικού μπορούμε να συμπεράνουμε εάν η υγεία του ασθενούς θα επιδεινωθεί ραγδαία. Της θεραπευτικής προσέγγισης προηγείται η κλινική αξιολόγηση των συμπτωμάτων, με μία μοντέρνα μέθοδο την ουροδυναμική μελέτη της ουροδόχου κύστης και του σφιγκτήρα.

Σε αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο ο ασθενής παρουσιάζει διαταραχή ομιλίας, όρασης, μνήμης, κινητική δυσλειτουργία αλλά και διαταραχές της ούρησης, αρχικά με ατονία του μυ της κύστης, που μπορεί να οδηγήσει και σε αδυναμία ούρησης. Μετά μία έως τέσσερις εβδομάδες, μπορεί να υπάρξει επαναφορά στη φυσιολογική ούρηση είτε υπερλειτουργία του μυ της ουροδόχου κύστεως με κύριο σύμπτωμα την ακράτεια των ούρων η οποία αποκαθίσταται με φαρμακευτική αγωγή. 

Στην νόσο του Parkinson, η ουροδόχος κύστη λειτουργεί ανεξέλεγκτα, σε ποσοστό 35-70% των ασθενών, με κύρια συμπτώματα συχνουρία, νυκτουρία, επιτακτική ούρηση και επιτακτική ακράτεια. Στους άνδρες με Parkinson και υπερπλασία του προστάτη είναι καθοριστικός ο ουροδυναμικός έλεγχος, γιατί η συμπτωματολογία των δύο παθήσεων συχνά είναι κοινή. Η προστατεκτομή ωφελεί ασθενείς που έχουν υψηλές πιέσεις στην ουροδόχο κύστη με πολύ χαμηλή ροή ούρησης και κένωση της κύστης ή φέρουν λόγω απόφραξης μόνιμο ουρηθρικό καθετήρα. Μετά το χειρουργείο η συχνότητα επιτακτικής ακράτειας είναι υψηλή γι’ αυτό ο ουροδυναμικός έλεγχος πρέπει να γίνεται σε κέντρα με μεγάλη εμπειρία στην νευροουρολογία.

Στην άνοια, παρατηρείται κυρίως ακράτεια των ούρων λόγω υπερδραστηριότητας της ουροδόχου κύστης, και αφορά περισσότερο άνδρες ηλικίας >60 ετών.

Στην σκλήρυνση κατά πλάκας που προσβάλλει συχνότερα γυναίκες, ανήλικους ή νεαρούς ενήλικες, η ούρηση επηρεάζεται σε ποσοστό 50-90% των ασθενών. Σε ασθενείς με ατελή κένωση της κύστης, πιθανή συνύπαρξη ακράτειας, υπολειπόμενο ποσό ούρων και συχνές εμπύρετες ουρολοιμώξεις, επιβάλλεται συχνός ουροδυναμικός έλεγχος.

Και οι όγκοι του εγκεφάλου, πρωτοπαθείς ή μεταστατικοί μπορεί να προκαλέσουν υπερδραστηριότητα της κύστης και ακράτεια ούρων.

 
Ο Σπύρος Γκούβαλης είναι χειρουργός-ουρολόγος, εξειδικευμένος στις νεότερες τεχνικές της ουρολογικής χειρουργικής και διαγνωστικές μεθόδους. Είναι Διευθυντής της Ουρολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου «Ερρίκος Ντυνάν».
Επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του στο
www.sgouvalis.gr
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

 

 

 

 

 

SHARE
RELATED POSTS
Μήπως δεν έχω αρκετό μαγνήσιο;, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη
Ποιοι είναι οι σύμμαχοι του δέρματος; Τι πρέπει να καταναλώνουμε ώστε να παραμένει υγιές;, της Δρ. Δέσποινας Κατσώχη
Η ύπουλη χρόνια κόπωση…, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.