Υγεία

Δρ Κατσώχη: αγάπησε τον μαστό σου και τον εαυτό σου (ξαναδιαβάστε με αφορμή την επικαιρότητα)

Δρ Δέσποινα Κατσώχη

O καρκίνος του μαστού έχει τις μεγαλύτερες πιθανότητες ίασης, εάν υπάρξει έγκαιρη διάγνωση που επιτυγχάνεται μέσω της αυτοεξέτασης, της μαστογραφίας και της κλινικής εξέτασης. Η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία. Αποτελεί το συχνότερο κακόηθες νεόπλασμα των γυναικών στον δυτικό κόσμο. Μία στις δώδεκα Ελληνίδες θα εμφανίσει τη νόσο κάποια στιγμή στη ζωή της, ενώ σύμφωνα με στοιχεία της Ε.Ε, από τις γυναίκες που γεννιούνται σήμερα, 1 στις 9 θα νοσήσει.
Οι περισσότερες περιπτώσεις παρουσιάζονται μετά τα 50. Μόνο 5% των περιπτώσεων εμφανίζεται σε γυναίκες ηλικίας κάτω των 35 ετών.

Το οικογενειακό ιστορικό, δηλαδή μια συγγενής πρώτου βαθμού (μητέρα, αδελφή ή κόρη) με καρκίνο του μαστού, σχεδόν διπλασιάζει τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του μαστού. Η πρώιμη ανίχνευση του συμβάλει στην επιβίωση της ασθενούς αλλά και στη βελτίωση της ποιότητας ζωής της

Τι πρέπει να κάνω;

Όσο πιο καλά γνωρίζει η ίδια η γυναίκα τους μαστούς της, τόσο πιο εύκολα και έγκαιρα μπορεί να ανακαλύψει τα σημεία κάποιας πάθησης.
Αυτό που πρέπει να κάνει είναι προληπτική τακτική εξέταση των μαστών δηλ. αυτοεξέταση του μαστού από την ίδια, κλινική εξέταση του μαστού από τον γιατρό, τακτικός, ετήσιος έλεγχος με μαστογραφία μετά το 40ο έτος της ηλικίας. Οι άλλες απεικονιστικές εξετάσεις όπως το υπερηχογράφημα μαστών ή η μαγνητική μαστογραφία είναι συμπληρωματικές στη βασική εξέταση που είναι η μαστογραφία. Ο τακτικός μαστογραφικός έλεγχος σώζει στη δεκαετία, τη ζωή μιας γυναίκας από τις 400 που παρακολουθούνται.

Η ενημέρωση των γυναικών τα τελευταία χρόνια, εντατικοποίησε τους προληπτικούς ελέγχους, με αποτέλεσμα να σημειωθεί σημαντική μείωση της θνησιμότητας από καρκίνο του μαστού κατά 40% – 45% αν και αυξήθηκε η συχνότητα εμφάνισης της νόσου κυρίως σε πρώιμα στάδια.

Κλικ… στην πρόγνωση

H εφαρμογή Mastos, η πρώτη ελληνική εφαρμογή του είδους, έχει σκοπό να ενημερώσει και να ευαισθητοποιήσει τις Ελληνίδες σχετικά με τον καρκίνο του μαστού. Διδάσκει στις γυναίκες την σωστή τεχνική αυτοεξέτασης του στήθους με απλά κατανοητά βήματα και σχετικές εικόνες, κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στα σημάδια της νόσου αλλά και στο τι πρέπει να προσέχουν. Επιπλέον περιέχει σύντομο εκπαιδευτικό video για την πληρέστερη κατανόηση της τεχνικής της αυτοεξέτασης.

Μέσω της εφαρμογής οι γυναίκες έχουν την δυνατότητα να θέσουν υπενθυμίσεις, για την μηνιαία συνιστώμενη αυτοεξέταση των μαστών τους, και την μαστογραφία τους. Σε τακτά χρονικά διαστήματα η γυναίκα λαμβάνει στο κινητό της σχετική ειδοποίηση, ώστε να ενσωματώσει στην καθημερινότητά της τον τακτικό προληπτικό έλεγχο για τον καρκίνο του μαστού, που μπορεί να της σώσει τη ζωή.

Την εφαρμογή μπορούν να κατεβάσουν όλες οι γυναίκες δωρεάν στο:http://itunes.apple.com/us/app/mastos/id495883952?ls=1&mt=8

 

 

 


Το άρθρο απηχεί τις απόψεις του συντάκτη του.
The article expresses the views of the author iPorta.gr

Βιβλίο: ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΣΗ ΣΕ ΔΕΚΑ ΠΡΑΞΕΙΣ”, ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΦΙΛΝΤΙΣΙ

SHARE
RELATED POSTS
Ξεκουραστείτε… τρώγοντας, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη
Πώς να επιλέξω γυαλιά ηλίου;, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη
Ύπνος o ακριβοθώρητος!, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.