Υγεία

Πάσχω από Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου;, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη

 

Δρ Δέσποινα Κατσώχη

Μόνο στη Ρόδο: Αποστόλου Παύλου 50 (Ανάληψη)-Βενετοκλέων (Στάδιο ΔΙΑΓΟΡΑΣ)-Ρόδου-Λίνδου (ύψος ΙΚΑ)-Λεωφόρος Κρεμαστής – Πηγές Καλλιθέας (από Μάιο-Οκτώβριο) & catering Γάμοι-Βαπτίσεις, Συνέδρια, Εκδηλώσεις

PANE DI CAPO – AT RHODES – ΣΤΗ ΡΟΔΟ – ΤΗΛ: 22410-69007

Tυμπανισμός, πόνος στην κοιλιά ή ευαισθησία με αλλαγή στην υφή των κοπράνων ή στη συχνότητα των κενώσεων, που διαρκούν πάνω από τρεις μήνες, είναι τα συμπτώματα που χαρακτηρίζουν το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου.

Το κοιλιακό άλγος ή η δυσανεξία ανακουφίζεται με την αφόδευση και μπορεί να συνοδεύεται από μετεωρισμό, δυσπεψία, πόνο στην καρδιά, άγχος ή κατάθλιψη.

Το σύνδρομο παρατηρείται περίπου στο 20% των ενηλίκων, εκδηλώνεται συχνά από νεαρή ηλικία και επιδεινώνεται με το άγχος. Για να ανακουφιστεί ο ασθενής χρειάζεται ηρεμία, ελάττωση της κατανάλωσης των τροφών που επιδεινώνουν τα συμπτώματα, του καφέ, του αλκοόλ, των τσιγαριστών ή των τροφίμων με πολλά μπαχαρικά,  αλλά και των τεχνητών γλυκαντικών. Η διατροφή πρέπει να είναι πλούσια σε φυτικές ίνες.

Κάθε αλλαγή στον καθιερωμένο τρόπο λειτουργίας του εντέρου, επιβάλλει ιατρική εξέταση. Ο ξαφνικός πυρετός που μπορεί να συνοδεύει τα συμπτώματα, ίσως οφείλεται σε επιπρόσθετη λοίμωξη του εντέρου ενώ η υπερβολική αύξηση του αριθμού των κενώσεών μπορεί να οφείλεται σε ελκώδη κολίτιδα.

Σίγουρα δεν βοηθά η αλόγιστη, αποσπασματική και χωρίς ιατρική συμβουλή χρήση φαρμάκων ή η υιοθέτηση βλαβερών συνηθειών, που επιβαρύνουν τα- πολλές φορές χρόνια- αθώα λειτουργικά σύνδρομα με επίμονη συμπτωματολογία.

Σε κάθε περίπτωση πρέπει να αποκλείσουμε με τη συνδρομή του γιατρού ότι δεν πρόκειται για κάτι σοβαρό όπως σκωληκοειδίτιδα, καρκίνος του εντέρου, αποστήματα, ισχαιμία του εντέρου, ειλεός, χρονίζουσες λοιμώξεις, παθήσεις του οισοφάγου και του στομάχου κ.α


Το άρθρο απηχεί τις απόψεις του συντάκτη του.
The article expresses the views of the author iPorta.gr

Βιβλίο: ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΣΗ ΣΕ ΔΕΚΑ ΠΡΑΞΕΙΣ”, ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΦΙΛΝΤΙΣΙ

SHARE
RELATED POSTS
Λέμε ναι στα μήλα!, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη
Το οπλοστάσιο της κουζίνας για το φθινοπωρινό κρυολόγημα, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη
Ποια βότανα μάς θωρακίζουν από το κρυολόγημα;, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.