Από το μπλογκ του Βαγγέλη

Η πτώση της Χούντας, του Βαγγέλη Παυλίδη

Τέτοιες μέρες του 1974, ο τόπος βούιζε από φήμες. Είχε προηγηθεί μια ραγδαία εξέλιξη γεγονότων… η εξέγερση του Πολυτεχνείου  η ενδο-χουντική φαγωμάρα και η ανατροπή του Παπαδόπουλου από τον Ιωαννίδη, το χουντικής έμπνευσης πραξικόπημα κατά του Μακαρίου και τώρα η εισβολή των Τούρκων στην Κύπρο. Τα ξένα ραδιόφωνα που κρυφακούγαμε, το BBC, Deutsche Welle, η Μόσχα προανήγγειλαν την πτώση της χούντας.


Όλοι τώρα είμαστε σε αναμονή, σήμερα, αύριο, μεθαύριο πέφτει το όρνιο. Το θέμα δεν ήταν “αν” μα “πότε”. Αν και ήταν φανερό πως κάτι δεν πήγαινε καλά, πως το χουντικό κράτος έχανε πια τον έλεγχο, παρ’ όλα αυτά η λογοκρισία σε όλα τα ΜΜΕ έντυπα και ηλεκτρονικά είχε ενταθεί και οι ειδήσεις κυκλοφορούσαν από στόμα σε στόμα. Χαρακτηριστικό είναι πως δεν υπάρχει δημοσιευμένο σκίτσο μου που να σχολιάζει το πραξικόπημα του Σαμψών ή την Τούρκικη εισβολή. Ο στραγγαλισμός του τύπου ήταν απόλυτος.


Παραθέτω ένα σκίτσο μου έγινε λίγους μήνες αργότερα, όταν ο ρόλος των ΗΠΑ στην επιβολή της δικτατορίας στην Ελλάδα και την Τούρκικη εισβολή στην Κύπρο συζητιόταν πια ανοιχτά.


Χένρι Κίσινγκερ, λοιπόν.

Επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του γελοιογράφου-σκιτσογράφου Βαγγέλη Παυλίδη


Το άρθρο απηχεί τις απόψεις του συντάκτη του.
The article expresses the views of the author iPorta.gr

Βιβλίο: ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΣΗ ΣΕ ΔΕΚΑ ΠΡΑΞΕΙΣ”, ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΦΙΛΝΤΙΣΙ

SHARE
RELATED POSTS
Vangelis Pavlidis
Μέρες καλύτερες θα’ ρθουν, του Βαγγέλη Παυλίδη
Vangelis Pavlidis
Λόρδος Βύρων – Lord Byron, του Βαγγέλη Παυλίδη
του Κακού μύριοι έπονται, του Βαγγέλη Παυλίδη

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.