Κινηματογράφος - Θέατρο

10 ερμηνείες Β’ ρόλων που συγκλόνισαν. (Μέρος α’), του Μιχάλη Ναβροζίδη

Spread the love
 

 

 

 

Συμπρωταγωνιστές ή αναπόσπαστα κομμάτια μίας ταινίας; Τι είναι στην ουσία ο Β’ρόλος; ‘Έχει σχέση με την διάρκεια της συμμετοχής του ηθοποιού στην ταινία ή με το πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος εντός της ταινίας. Μερικές φορές είναι τόσο δύσκολο να διακρίνεις, που δεν ξέρεις σε ποια κατηγορία ανήκει μία ερμηνεία. Για παράδειγμα, το 1992 ο Anthony Hopkins κέρδισε βραβείο Α’ ανδρικής ερμηνείας στα Oscar για το ”The silence of the lambs (Η σιωπή των αμνών)”. Πολλοί όμως δεν γνωρίζουν πως για μερικές ψήφους μόνον από τα μέλη της ακαδημίας δεν μπήκε στην υποψηφιότητα Β’ανδρικού ρόλου. Το ερώτημα είναι αναπάντητο για το σε ποια κατηγορία ανήκει, ναι μεν ο ρόλος είναι πολύ μικρός, αλλά η ουσία και η σημαντικότητα του τεράστια. Όπως και το 1944 στο ”Going my way” υπήρχε τόσο μεγάλο δίλημμα για το σε ποια κατηγορία πρέπει να είναι υποψήφιος ο Barry Fitzgerald, που ήταν υποψήφιος για Oscar και Α’ ανδρικού και Β’ ανδρικού ρόλου!

 

 

 

Το αφιέρωμα εμπεριέχει SPOILERS (για όσους δεν γνωρίζουν αποκαλύψεις σχετικά με το τι γίνεται στις ταινίες και ερμηνείες τους. Όσο μπορώ θα τα αποφύγω.)
 
10. Brad Pitt ως Jeffrey Goines – 12 Πίθηκοι (12 Monkeys-1995)
 
Μερικά λόγια για την ταινία και την εμφάνιση του Pitt σε αυτήν.
 
Ο James Cole στέλνεται από το έτος 2035 στο παρελθόν 1996 για να εντοπιστεί το πώς ξεκίνησε ένας θανατηφόρος ιός. Κατά λάθος όμως τον στέλνουν στο 1990, όπου συλλαμβάνεται και κλίνεται σε μία ψυχιατρική κλινική. Εκεί συναντά τον νούμερο 1 τρελό της μονάδας Jeffrey Goines, ο οποίος δεν είναι απλά ένας τρελός, αλλά κάτι παραπάνω.
 
Το δύσκολο δεν είναι μόνο να ”παίξεις” κάποιον που είναι 100% άτομο με ειδικές ανάγκες ή διανοητικά καθυστερημένος, αλλά να ”παίζεις” έναν χαρακτήρα που έχει μεν ένα από τα στοιχεία που προανέφερα, αλλά ενδέχεται να είναι και φυσιολογικός,πανούργος ή και έξυπνος ταυτόχρονα. Απολαυστικός Brad Pitt καταφέρνει κάτι πολύ δύσκολο … να μείνει αινιγματικός σε όση διάρκεια απαιτεί ο ρόλος του.
 
Trivia: Ο σκηνοθέτης της ταινίας Terry Gilliam πίστευε ότι μπορούσε να αποδώσει όλο και περισσότερο, παρότι ο Brad στα γυρίσματα ήταν αλάνθαστος. Έτσι, για να του φύγει η περιέργεια πήρε τα τσιγάρα του και ο Pitt λόγω της νευρικότητας του στα γυρίσματα απέδωσε ακόμα περισσότερο.
 
 

 

 

 

 

 

9. James Woods ως Max Bercovicz – Κάποτε στην Αμερική (Once Upon a Time in America-1984)

 
Μερικά λόγια για την ταινία και την εμφάνιση του Woods σε αυτήν.
 
Η ιστορία μιας ομάδας Εβραίων γκάνγκστερ στην Νέα Υόρκη και η πορεία τους στο πέρασμα των χρόνων. Ένας από αυτούς ο άφοβος και πανούργος Max.
 
Όταν είδα την ταινία (παρεπιπτόντως μία από τις αγαπημένες μου) αναρωτήθηκα, πώς γίνεται ο Woods να μην έγινε ποτέ -όχι απλά αστέρας- αλλά ηθοποιός που θα μιλάνε για αυτόν πολλές δεκαετίες μετά. Ναι, τόσο συγκλονιστικός είναι.
 
Trivia:Πάνω από 200 ηθοποιοί έκαναν audition για τον ρόλο του, με τον Woods να βγαίνει νικητής.
 

8. Robert Duvall ως Bill Kilgore – Αποκάλυψη τώρα (Apocalypse Now-1979)

 
Μερικά λόγια για την ταινία και την εμφάνιση του Duvall σε αυτήν.
 
Στην κορύφωση του πολέμου του Βιετνάμ ο Β.Willard, αρχηγός στον αμερικανικό στρατό έχει αποστολή (η οποία είναι κρυφή και θα φαίνεται σαν να μην έχει υπάρξει ποτέ) να εξοντώσει τον ”πρασινοσκούφη λοχαγό” Kurtz(Marlon Brando), ο οποίος πήγε εκεί να πολεμήσει και έπειτα παρανόησε. Στην πορεία του ο Willard έπρεπε να συναντήσει τον υπολοχαγό Bill Kilgore, o οποίος είναι αρχηγός του στρατού των ελικοπτέρων και πρέπει να του ”καθαρίσει” το μονοπάτι για να μπει ασφαλής στον ποταμό Nung. Ώσπου ο Willard διαπυστώνει το εξής: o Kilgore δεν απέχει πολύ από τον Kurtz τον οποίο και πάει να εξοντώσει.
 
Κυριολεκτικά παρανοϊκή η ερμηνεία του οσκαρικού Robert Duvall, ενός από τους πιο άρτιους υποκριτικά ηθοποιούς της σπουδαίας γενιάς των 70s και έπειτα.
 
Trivia: Η ατάκα του: ”I like the smell of Napalm in the morning!” ανήκει στις 100 πιο γνωστές ατάκες του κινηματογράφου σύμφωνα με το AFI (American film Institute).
 
7. oe Pesci ως Tommy DeVito – Τα καλά παιδιά (Goodfellas-1990)
 
Μερικά λόγια για την ταινία και την εμφάνιση του Pesci σε αυτήν.
 
H ιστορία τριών γκάνγστερ και οι δύσκολες κατάστασεις που αντιμετωπίζουν, λόγω των νεύρων του οξύθυμου της παρέας Tommy DeVito.
 
O Pesci προσδίδει στον χαρακτήρα του μία συμπεριφορά και αυτοπεποίθηση, κάνοντας σε να τον φοβάσαι σαν θεατής, παρότι οπτικά δεν τον λες καθόλου τρομακτικό. Επική σκηνή στο βίντεο από κάτω.
 
Trivia:Η πασίγνωστη σκηνή του “You think I’m funny?”,είναι εμπνευσμένη από αληθινό περιστατικό, συνέβη στον Joe Pesci όταν δούλευε σερβιτόρος και είπε σε έναν γκάνγκστερ ότι είναι αστείος.
 

 

 

 

 

 

 
6. Κarl Malden ως Mitch – Λεωφορείον ο Πόθος (A Streetcar named Desire-1951)
 
Μερικά λόγια για την ταινία και την εμφάνιση του Malden σε αυτήν.
 
Η Blanche σε μία δύσκολη φάση της ζωής της αναγκάζεται να ζητήσει τη φιλοξενία της αδερφής της Stella, η οποία ζει με τον Stanley. Ο Stanley δεν την έχει πάρει με καθόλου καλό μάτι.Είναι χαρακτήρας που εκνευρίζεται με το παραμικρό και καλεί συνέχεια τους φίλους του για χαρτιά. Ένας από τους φίλους του είναι ο Mitch, ο οποίος με το που βλέπει την Blanche, νιώθει για αυτήν μεγάλη έλξη.
 
Ο Malden είναι ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΟΣ. Έχει αντιληφθεί το ποιος είναι ο ρόλος του, εντρυφεί σε βάθος στον Mitch και στον μαμόθρεφτο και ερωτιάρη χαρακτήρα του, όπως ακριβώς και μαεστρικά, έμμεσα τον περιγράφει και ο Tennessee Williams στο βιβλίο του.
 
Trivia: Η τεράστια άνεση του Malden στον ρόλο εξηγείται μιας και τον είχε ερμηνεύσει ήδη πολλές φορές στο Broadway.

 

 

 

 

 

Ο Μιχάλης Ναβροζίδης, είναι φοιτητής στο Τ.Ε.Φ.Α.Α Θεσσαλονίκης και παρακολουθεί μαθήματα στην Σχολή Κινηματογράφου. 

Διαβάστε εδώ τα αφιερώματα του συντάκτη.

 

 

 

 

 

 

 
 





















SHARE
RELATED POSTS
Κακιά γυναίκα η Καραμπέτη; της Τζίνας Δαβιλά
17204233_10210832408580023_1930162634_n.jpg
Βουβός Κινηματογράφος: η τέχνη του 1917
1406278364.png
Θέατρο: «Η Κοιμωμένη ξύπνησε» των Ξένιας Καλογεροπούλου και Θωμά Μοσχόπουλου από το “Ροδίων Παιδεία”

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.