Κινηματογράφος - Θέατρο

10 ερμηνείες Β’ ρόλων που συγκλόνισαν (Μέρος β), του Μιχάλη Ναβροζίδη

Spread the love

 

 
5.Gene Hackman ως Little Bill Daggett – Οι Ασυγχώρητοι (Unforgiven-1992)
 

 

Μερικά λόγια για την ταινία και την εμφάνιση του Hackman σε αυτήν.

 

 

 

Το Big Whiskey είναι ένα ήρεμο χωριό, κάτω από τους αυστηρούς κανόνες του σερίφη Little Bill ο οποίος σαν ”ειρηνοποιός” απαγορεύει τα όπλα. Μια μέρα όμως κάτι καομπόηδες χαρακώσουν το πρόσωπο μίας από τις πόρνες του χωριού και αυτές χωρίς να είναι σύμφωνες με τον τρόπο που απέδωσε δικαιοσύνη ο Little Bill βγάζουν αγγελία ζητώντας από κάποιον να σκοτώσει τον ένοχο με κέρδος μεγάλο ποσό.Ο Bill κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του, για να κρατήσει την ειρήνη στο χωριό του.
 
Το δεύτερο Oscar για τον Gene Hackman, σε ένα από τα πιο σίγουρα Oscar που έχουν δοθεί ποτέ. Η ερμηνεία του δείχνει πως η ταινία δεν θα ήταν ίδια χωρίς αυτόν και είναι μία από τις λίγες που δεν μπορώ να φανταστώ άλλον στον ρόλο του.
 
Trivia: Ο Hackman είχε απορρίψει τον ρόλο του W.Munny(Clint Eastwood) στο παρελθόν, πριν ο ίδιος ο Eastwood πάρει το σενάριο και αναλάβει να το σκηνοθετήσει.
 
 
 
 
4.Cate Blanchett ως Katharine Hepburn – (The Aviator-2004)
 
Μερικά λόγια για την ταινία και την εμφάνιση της Blanhett σε αυτήν.
 
Απόσπασμα της ζωής του Howard Hughes, υποχόνδριου ανθρώπου, σκηνοθέτη με πάθος για τα αεροπλάνα και της έντονης σχέσης του με την θρυλική ηθοποιό Katharine Hepburn.
 
Η Blanchett, η καλύτερη ηθοποιός σήμερα, παίρνει Oscar ερμηνεύοντας ίσως την σπουδαιότερη ηθοποιό που έχει υπάρξει. Εκπληκτική μίμηση των μορφασμών και της προφοράς της Katharine Hepburn.
 
Trivia: Η Blanchett είναι η μόνη ηθοποιός που πήρε Oscar ερμηνεύοντας άλλη ηθοποιό (και μάλιστα ηθοποιό που στην καριέρα της έχει κερδίσει 4 Oscar).
 
3.Ralph Fiennes ως Amon Goeth – Η λίστα του Σίντλερ (Schindler’s List-1991)
 
Μερικά λόγια για την ταινία και την εμφάνιση του Fiennes σε αυτήν.
 
Αληθινή ιστορία της προσπάθειας του Oskar Schindler να σώσει όσες ψυχές Εβραίων μπορεί στην Πολωνία κατά την διάρκεια του Β’ παγκοσμίου πολέμου και ο φόβος του να μην τον πιάσουν. Ο φόβος μεγαλώνει καθώς γίνεται μάρτυρας όλο και περισσότερων διώξεων από τους Ναζί και τον αρχηγό τάγματος ράιχ, Amon Goeth.
 
Μαεστρική και καθόλου υπερβολική ερμηνεία του Ralph Fiennes στον ρόλο του στην πραγματικότητα ”σχιζοφρενή” Amon Goeth, ενός αντίστοιχου Hitler με διεστραμμένες ορέξεις. Του άξιζε το Oscar και λένε πως δεν το πήρε επειδή έπαιξε τον Ναζί. Σε όλες τις σκηνές απολαυστικός, σε όλες του τις εκφράσεις συγκλονιστικός παίζοντας σκηνές σοκαριστικές, αποδεικνύοντας την παραφροσύνη των ανθρώπων εκείνων.
 
Trivia: Όταν η Mila Pfefferberg, μία από από τις επιζήσες του ολοκαυτώματος, συνάντησε το κάστ της ταινίας άρχισε να τρέμει, μιας και ο Fiennes της θύμισε τον πραγματικό Amon Goeth.
 
2.Michael V. Gazzo ως Frankie Pentangeli – Ο Νονός μέρος 2ο (The Godfather II-1974)
 
Μερικά λόγια για την ταινία και την εμφάνιση του Gazzo σε αυτήν.
 
Ο Don Michael Corleone στοχεύει να κάνει τις επιχειρήσεις της οικογενείας νόμιμες με την βοήθεια του Hyman Roth. Ο Frank Pentangeli, ο οποίος και μένει στο παλιό σπίτι των Corleone και έχει διαδεχθεί τον Clemenza μετά τον θάνατο του, σαν αιώνια πιστός άνδρας των Corleone, αλλά και σαν μέλος της φαμίλιας τους, ζητάει την άδεια του Michael για να εξοντώσει τους αδελφούς Rossatto, οι οποίοι και συνεργάζονται με τον Roth. Έπειτα γίνεται απόπειρα δολοφονίας του Pentangeli και φαίνεται ότι ο Michael τον προδίδει. Στην πορεία τα πράγματα μπλέκονται …
 
Ένας ρόλος που ο Michael V. Gazzo γεννήθηκε να ερμηνεύσει. Κανέναν άλλον ρόλο μόνον αυτόν. Είναι συγκλονιστικός σε κάθε σημείο του αριστουργήματος του Coppola. Με όψη σικελιανή και συμπεριφορά σαν αληθινού μαφιόζου, ο Gazzo δίνει υποκριτικό ρεσιτάλ. Είτε μεθυσμένος, οργισμένος, μετανιωμένος, σε κάθε δευτερόλεπτο ”κρέμεσαι” από τα χείλη του.
 
Trivia: Σύμφωνα με τον Coppola o Gazzo ήταν τόσο καλός στην πρόβα που ήθελε αμέσως να αρχίσει το γύρισμα, αλλά είχε φτάσει η ώρα του διαλλέιματος. Στο διάλειμμα, λόγω του κρασιού που υπήρχε για χαλάρωση ο Gazzo μέθυσε με αποτέλεσμα να πάρουν παράταση τα γυρίσματα.
 
1.Christopher Walken ως Nick – Ο Ελαφοκυνηγός (The Deer Hunter-1978)

 

 

Μερικά λόγια για την ταινία και την εμφάνιση του Walken σε αυτήν.

Η ιστορία και οι σχέσεις τριών φίλων (Michael,Nick,Steven) κατοίκων ενός μικρού χωριού, που κατατάσσονται στον πόλεμο του Βιετνάμ. Ο ένας από αυτούς γυρνάει νωρίς και ο άλλος ενώ τελείωνει η θητεία του ξαναφεύγει και αναζητά τον Nick, ο οποίος δεν έχει γυρίσει ποτέ.

Ο Walken δίνει μία ερμνηνεία που παρόμοια της λίγοι έχουν δώσει στον κινηματογράφο. Μία ερμνηνεία που δίχνει και περιγράφει έναν άνθρωπο που από απλός και φυσιολογικός, κλιμακωτά μεταβαίνει σε πόνο, διαστρεβλικότητα χαρακτήρα και παράνοια. Το πρόσωπο του Walken είναι ”κομμένο και ραμμένο” στον χαρακτήρα του Nick. Ερμηνεία που κυνηγούσε τον Walken σε όλη του την καριέρα. Η σκηνή της ”ρώσικης ρουλέτας” και το βλέμμα του σοκάρουν μέχρι και σήμερα.

Trivia:O Walken απέκτησε χλωμό πρόσωπο στην εξέλιξη της ταινίας χωρίς make-up. Έτρωγε μόνο λίγο ρύζι μία φορά την ημέρα σε όλη τη διάρκεια των γυρισμάτων και σπάνια μία μπανάνα.

Διαβάστε εδώ το α΄μέρος του αφιερώματος.

Ο Μιχάλης Ναβροζίδης, είναι φοιτητής στο Τ.Ε.Φ.Α.Α Θεσσαλονίκης και παρακολουθεί μαθήματα στην Σχολή Κινηματογράφου. 

Διαβάστε εδώ τα αφιερώματα του συντάκτη.



SHARE
RELATED POSTS
1406278364.png
Η εξαιρετική παράσταση «Μάρτυς μου ο Θεός» στο Ροδίων Παιδεία στις 27/3
Θεόδωρος Αγγελόπουλος, “Μία Αιωνιότητα και Μία Μέρα”, μια επανεκτίμηση, 15 χρόνια αργότερα, του Στάθη Παναγιωτόπουλου.
Οι αδικίες των Oscar σε δέκα κορυφαίους του Κινηματογράφου

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.