Πόρτα στον Κόσμο

46ος Πρόεδρος Η.Π.Α.: η επόμενη μέρα, του Νίκου Βασιλειάδη

Spread the love
  • 31
    Shares

Νίκος Βασιλειάδης

llll.png

Έπειτα από τέσσερις μέρες θρίλερ, χιλιάδες άρθρα, εκατοντάδες ώρες ζωντανών μεταδόσεων και εκατομμυρίων tweet, ο πλανήτης ξέρει ποιος θα είναι ο επόμενος, 46ος Αμερικανός Πρόεδρος. Ο Δημοκρατικός υποψήφιος και πρώην αντιπρόεδρος επί Ομπάμα, Τζόε Μπάιντεν.

Από αύριο θα αρχίσει ένα μπαράζ δημοσιευμάτων που θα αναλύουν τι ο κόσμος μπορεί να περιμένει από τον επόμενο πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών. Και φυσικά σε αυτό το παιχνίδι των προσδοκιών δεν μένει έξω και η Ελλάδα η οποία την περίοδο αυτή διανύει μια πολύ δύσκολη περίοδο στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Μια πρώτη ανάγνωση μπορεί να θεωρηθεί πως η προεδρία Μπάιντεν αντίθετα με τον απομονωτισμό του Τραμπ που δεν έχει δείξει διατεθειμένος να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στην παρούσα κρίση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας θα είναι πιο ενεργή.

Ο νυν πλανητάρχης έχοντας επιλέξει να αποδυναμώσει την αμερικανική υπερδύναμη, αφήνοντας χώρο σε ηγέτες σαν την καγκελάριο Μέρκελ και τον Γάλλο πρόεδρο Μακρόν και έχοντας ιδιαίτερα φιλικές σχέσεις με τον Ερντογάν, δεν αναμείχθηκε “όσο θα περίμεναν” πολλοί στα ελληνοτουρκικά τεκταινόμενα. Η εκλογή του Μπάιντεν, λοιπόν, ίσως θα σηματοδοτήσει τη στροφή σε μια πιο ενεργητική διπλωματία εκ μέρους των ΗΠΑ στην Ανατολική Μεσόγειο, όπως συνηθιζόταν εξάλλου και στο προ Τραμπ παρελθόν.

Ο Τζο Μπάιντεν έχει κατά καιρούς εκφράσει θέσεις για την Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή που έρχονται σε σύγκρουση με τις ερντογανικές επιδιώξεις, οπότε ο τούρκος πρόεδρος ο οποίος μέχρι πριν δύο μέρες στήριζε ολοφάνερα τον ρεπουμπλικάνο πρόεδρο, δύσκολα θα μπορέσει να κερδίσει την ευμάρεια που απολάμβανε από τις ΗΠΑ στην περίοδο Τραμπ, όταν ο σουλτάνος είχε την ευχέρεια και την άνεση να τηλεφωνεί απευθείας στο Οβάλ Γραφείο. Αυτή η φυσιολογική νέα απόσταση μεταξύ των δύο προέδρων, του Μπάιντεν και του Ερντογάν ίσως είναι μια επιπλέον ευκαιρία για την Ελλάδα ώστε να προωθήσει επί ίσοις όροις τα δικά της εθνικά συμφέροντα.

Catering-Συνέδρια-Γάμοι-Βαπτίσεις-Εκδηλώσεις

Απ.Παύλου 50 (Ανάληψη)-Βενετοκλέων (Στ.Διαγόρας)-Ρόδου-Λίνδου (ΙΚΑ)-Λεωφ.Κρεμαστής-Πηγές Καλλιθέας (Μάϊος-Οκτώβριος)

Το άρθρο απηχεί τις απόψεις του συντάκτη του.  

The article expresses the views of the author

iPorta.gr


Το άρθρο απηχεί τις απόψεις του συντάκτη του.
The article expresses the views of the author iPorta.gr

Βιβλίο: ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΣΗ ΣΕ ΔΕΚΑ ΠΡΑΞΕΙΣ”, ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΦΙΛΝΤΙΣΙ

  • 31
    Shares
SHARE
RELATED POSTS
…κάτι μεταξύ Χίτλερ και Μουσολίνι! – …something between Hitler and Mussolini!, του Γιώργου Σαράφογλου, by George Sarafoglou
niko.png
Για την Παλμύρα, του Νίκου Βασιλειάδη
Ιράν: Θα καταφέρει το μπιτς βόλεϊ να ξαναβάλει τις γυναίκες στα γήπεδα;, της Μαρίας Καρχιλάκη

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.