Από το μπλογκ του Βαγγέλη

Ολαρία ολαρά, του Βαγγέλη Παυλίδη (ο ύμνος των Ναζί)

Spread the love

Ολαρία ολαρά, μαύρο τύμπανο χτυπά
τα παιδιά που αγαπούν τα στρατιωτάκια, τ’ αλογάκια και τα ξύλινα σπαθιά βρυκολάκιασαν σε τούτα τα στιχάκια, έλα μέσα και μίλα πιο σιγά.

(Διονύσης Σαββόπουλος).

Κάτι δεν μου πάει καλά τελευταία. Δηλαδή να, όλο λέω να καλμάρω λίγο, να γράψω και να σχεδιάσω για την τέχνη, τη φύση που με τριγυρίζει εδώ στο χωριό, καμιά συνταγή μαγειρικής. Κι αν ήταν δυνατό -ίσως η ηλεκτρονική επιστήμη να τα κατάφερει κάποια στιγμή- να μπορούσαμε να λέγαμε κι ένα τραγούδι όλοι μαζι, εμείς που αλληλοδιαβαζόμαστε. Να, τέτοια πράγματα ανθρωπινά. Κι ύστερα, πετιέται πάνω ξαφνικά ο πολιτικός μου εαυτός και με τσιγκλάει και σπρώχνει και νά’μαι πάλι συγχυσμένος  με το στομάχι κόμπο, να ψάχνω πού να ρίξω καμιά μπουνιά. Έξη, δεύτερη φύση.

Πάνε λέει τώρα η Ναζί, οι δικοί μας, της Χρυσής Κασίδας, και φτιάχνουν κι έναν ύμνο. Μπράβο τους και δικαίωμά τους. Για να μας δείξουν όμως ποιοι ακριβώς είναι μην τυχόν και δεν το καταλάβαμε –άσε που υποπτεύομαι πως δεν έβρισκαν και συνθέτη- παίρνουν και προσαρμόζουν ένα παλιό Γερμανικό τραγουδάκι, το “Horst Wessel Lied”, αλλέως ”Die Fahne Hoch”. “Ψηλά η σημαία”, δηλαδή. Αν δεν καταλάβατε, πρόκειται για τον επίσημο ύμνο των Ναζί του Χίτλερ και το ότι ο ύμνος της Χρυσής Κασσίδας ξεκινά με τα λόγια “Ψηλά το λάβαρο”, είναι καθαρή σύμπτωση. Και τέτοια είναι η πνευματική κακομοιριά τους που ούτε έναν άνθρωπο της προκοπής δεν βρήκαν να το τραγουδήσει  παρά καμιά δεκαριά νταγλαράδες που λες και κατάπιν γυαλόχαρτο. Οι Γερμαναράδες τουλάχιστον είχαν χορωδίες, όχι ράσπες και ροκάνια.

Στη Γερμανία βέβαια , την πατρίδα της Μέρκελ που την γελοιογραφούμε με σβάστικες και τέτοια, το τραγούδι αυτό και όλα όσα συμβολίζει είναι απαγορευμένα δια ροπάλου. Εμείς έναν αντιρατσιστικό νόμο πήγαμε να κάνουμε κι αφού ειπώθηκαν εκατέρωθεν διάφορα βαρυσήμαντα, στο τέλος τον ξεχάσαμε κι ούτε ξέρουμε που είναι. Για να μπορούν να αλωνίζουν οι Ναζί.


(Ακούστε εδώ τον ύμνο της Χ.Α. με ελληνικούς στίχους, πιστή αντιγραφή του Horst Wessel, γνωστό και ως “Die Fahne hoch”, το οποίο σε απλή μετάφραση σημαίνει «το Λάβαρο ψηλά» (εδώ η γερμανική εκτέλεση). Το “Horst Wessel” ήταν ο επίσημος ύμνος της ναζιστικής Γερμανίας. Σήμερα στη Γερμανία απαγορεύεται η μετάδοσή του πόσο μάλλον η νέα εκτέλεσή του σε δημόσιο χώρο.)

Βαγγέλης Παυλίδης
Επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του γελοιογράφου-σκιτσογράφου Βαγγέλη ΠαυλίδηΤο άρθρο απηχεί τις απόψεις του συντάκτη του.
The article expresses the views of the author iPorta.gr

Βιβλίο: ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΣΗ ΣΕ ΔΕΚΑ ΠΡΑΞΕΙΣ”, ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΦΙΛΝΤΙΣΙ

SHARE
RELATED POSTS
Vangelis Pavlidis
ΔΙΑΚΟΠΕΣ – VACATION, του Βαγγέλη Παυλίδη
Πάρτυ ιατρών, του Βαγγέλη Παυλίδη
Ρόδος, 10 Δεκεμβρίου 1522, του Βαγγέλη Παυλίδη

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.