Απόψεις

Αιθιοπία: κορίτσι 12 χρόνων, της Τζίνας Δαβιλά

Spread the love
Φωτογραφία: Γιάννης Σιδέρης

Όταν είχε έρθει γα τα καλά η οικονομική κρίση, τέλος του 2011, ζήτησα από τον Γιάννη Σιδέρη, δημοσιογράφο με μακρόχρονη πορεία σε έντυπα και σε τηλεοπτικά κανάλια, τον πολυταξιδεμένο, να γράψει ένα κείμενο στο protagon που θα μιλά για τα μέρη που είχε επισκεφθεί. Ξέρετε… όχι αυτά που επισκέπτονται τα γκρουπ τα Χριστούγεννα και το Πάσχα για να θαυμάσουν τα αξιοθέατα, αλλά εκείνα τα μοναχικά, συγκλονιστικά ταξίδια που κάνεις, όταν θες πραγματικά να γνωρίσεις τον κόσμο. 


Μου είπε πως στην Ινδία βρίσκεις την μεγαλύτερη φτώχεια. “Οι άνθρωποι γεννιούνται στο δρόμο, μεγαλώνουν στο δρόμο, κοιμούνται στο δρόμο, κάνουν έρωτα στο δρόμο, γεννούν εκεί και πεθαίνουν. Δεν μπαίνουν ποτέ σε σπίτι”. 

Μου είχε πει και για τα παιχνίδια της εποχής του. Ένας μπόγος από κουρέλια γινόταν μπάλα. Τόσο απλά. Με τόσο ευτελή υλικά. Βοηθούσε η φαντασία. 

Οι φωτογραφίες που δημοσιεύουμε από την προσωπική σελίδα του Γιάννη στο fb, είναι σαφώς καλλιτεχνικές, αλλά κοιτώντας τες δεν μένεις μόνο εκεί. Όπως και αυτή που ακολουθεί, επίσης δική του, τραβηγμένη από την Αιθιοπία. Ίσως ένα τέτοιο φωτογραφικό άλμπουμ να είχε τεράστια αξία και να ήταν το πιο συγκλονιστικό μάθημα, αν στόλιζε τους τοίχους των σχολικών αιθουσών της Ελλάδας. Ίσως και τα όμορφα παιδικά δωμάτια των σπιτιών. Τότε ίσως, αντί να σκοτώναμε το χρόνο μας στα άχρηστα, να σκοτώναμε τον εγωισμό μας. 

Φωτογραφία: Γιάννης Σιδέρης: Νότια Αιθιοπία. Για πρώτη φορά πήραν στα χέρια τους τέτοιο παιχνίδι – δώρο από τους τουρίστες – και δεν ήξεραν πώς να το χρησιμοποιήσουν!Τζίνα Δαβιλάεπικοινωνείστε: gina.iporta@gmail.com

SHARE
RELATED POSTS
Μια θάλασσα πισίνα, της Αλεξάνδρας Καρακοπούλου-Τσίσσερ
Η ζωή που δεν έζησε, της Τζίνας Δαβιλά
Η ελπίδα νίκησε το φόβο, του Χρήστου Μαγγούτα

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.