Κινηματογράφος - Θέατρο

21 φράσεις-μαθήματα στο Σινεμά, του Μιχάλη Ναβροζίδη

Spread the love
Devil’s Advocate 

 

 
Πολλοί άνθρωποι έχουν υιοθετήσει, σχηματίσει απόψεις λόγω του κινηματογράφου. Έχουν επηρεαστεί από χαρακτήρες, τα ιδανικά τους, τα πιστεύω τους ή οδηγήθηκαν σε σκέψεις από μία φράση. Στο αφιέρωμα αυτό αναφέρω μερικά σημαντικά λόγια που θεωρώ ότι ”έμειναν”, δίχασαν, έδωσαν μαθήματα ή και απλά εντυπωσίασαν.
 

 

Τονίζω πως δεν αναφέρω κουβέντες από ταινίες βιογραφικές και ότι είναι αυτές που έχω ξεχωρίσει προσωπικά σύμφωνα με ό,τι έχω δει. Τέλος, δεν υπάρχει κάτι από το ”Fight Club”, γιατί αποτελεί μία ξεχωριστή λίστα μόνο του.

 

 

 

21.”Ένας σωστός άνδρας πρέπει να ξοδεύει τον χρόνο του με την οικογένεια του.” – Marlon Brando ως Vito Corleone στο ”The Godfather (Ο Νονός)”

 

 

 

20. ”H εκδίκηση είναι ένα τίποτα μόλις τελειώσεις.” – Jean Reno ως Léon στο ”Léon the Professional”

 

 
19. . ”O Ernest Hemingway κάποτε έγραψε: Ο κόσμος είναι ένα όμορφο μέρος και αξίζει να πολεμάς γι’ αυτόν. Θα συμφωνήσω με το δεύτερο μέρος.” – Morgan Freeman ως William Somerset στο ”Se7en”
 
 
 
18. ”Σε ό,τι και να συναντήσεις, η προκατάληψη πάντα επισκιάζει την αλήθεια.” – Henry Fonda ως Ένορκος Νο 8 στο ”12 Angry Men (Οι δώδεκα ένορκοι)”
 
17. ”Ό,τι βλέπεις υπάρχει σε λεπτή ισορροπία, από το μυρμήγκι που σέρνεται μέχρι και την αντιλόπη που πηδά πρέπει να μάθεις αυτήν την ισορροπία και να σέβεσαι όλα τα πλάσματα …Όταν πεθαίνουμε τα σώματα μας γίνονται γρασίδι και οι αντιλόπες τρώνε το γρασίδι. Αυτός είναι ο κύκλος ζωής.” – Mufasa στο ”The Lion King (Ο βασιλιάς των λιονταριών)”
 
16. ”Δεν πρέπει οι άνθρωποι να φοβούνται τις κυβερνήσεις τους, αλλά οι κυβερνήσεις τους ανθρώπους.” – Hugo Weaving ως V στο ”V for Vendetta”
 
 
 
 
15. ” H αληθινή απώλεια είναι δυνατή, όταν αυτό που έχασες το αγαπούσες περισσότερο από τον ίδιο σου τον εαυτό.” – Robin Williams ως Sean Maguire στο ”Good Will Hunting (Ο ξεχωριστός Γουίλ Χάντινγκ).”
 
14. ”Τρόμος … ο τρόμος έχει πρόσωπο … και πρέπει να γίνεις φίλος με τον τρόμο. Ο τρόμος και ο ηθικός τρόμος πρέπει να είναι φίλοι σου. Εάν δεν είναι, τότε είναι εχθροί που πρέπει να φοβάσαι.” – Marlon Brando ως Kurtz στο ”Apocalypse now (Αποκάλυψη Τώρα!)”
 
 
 
13. ”Ποτέ μην μισείς του εχθρούς σου, επηρεάζει την κρίση σου.” – Al Pacino ως Michael Corleone στο ”The Godfather III (Ο Νονός ΙΙΙ)”
 
12. ”Ούτε εγώ, ούτε εσύ, ούτε κανένας θα σε χτυπήσει όσο δυνατά θα σε χτυπήσει η ζωή. Δεν έχει σχέση με το πόσο δυνατά θα χτυπήσεις, έχει σχέση με το πόσο δυνατά θα χτυπηθείς και θα συνεχίσεις να προχωράς…” – Sylvester Stallone ως Rocky Balboa στο ”Rocky 6”
 
 
11. ”Όσο περισσότερο γνωρίζεις ποιος είσαι και τί θέλεις, τόσο λιγότερο θα σε ενοχλούν τα πράγματα γύρω σου.” – Bill Murray ως Bob Harris στο ”Lost in Translation (Χαμένοι στη Μετάφραση)”
 
10. ”Θες να ακούσεις την φιλοσοφία μου για την ζωή? Χτύπα τον πριν σε χτυπήσει.” – Marlon Brando ως Terry Malloy στο ”On the Waterfront (Το λιμάνι της Αγωνίας)”
 
9. ”Κάποιοι άνθρωποι ακούν τις εσωτερικές τους φωνές πολύ καθαρά και ζουν σύμφωνα με αυτά που ακούν. Αυτοί οι άνθρωποι ή θα τρελαθούν ή θα γίνουν θρύλοι.” – Gordon Tootoosis ως One Stab στο ”Legends of the fall (Θρύλοι του Πάθους)”
 
8. ”Όλοι θέλουμε να αλληλοβοηθούμαστε. Έτσι είναι οι άνθρωποι. Θέλουμε να ζούμε από την ευτυχία του άλλου, όχι από την μιζέρια του. Δεν θέλουμε το μίσος και την απέχθεια. Σε αυτόν τον κόσμο υπάρχει χώρος για όλους. Και η καλή Γη είναι πλούσια, ώστε να παρέχει για όλους μας.” – Charles Chaplin ως Jewish Barber στο ”The Great Dictator (Ο μεγάλος Δικτάτωρ)”
 
7. ”Ποτέ μην δεθείς με κάτι που δεν μπορείς να εγκαταλείψεις μέσα σε 30 δευτερόλεπτα, όταν αισθανθείς την ένταση να πλησιάζει.” – Robert De Niro ως Neil McCauley στο ”Heat (Ένταση)”
 
 
 
6.”Μια καλή οπτική είναι να βλέπεις τον κόσμο σαν όνειρο. Όταν έχεις έναν εφιάλτη, ξυπνάς και λες στον εαυτό σου ότι ήταν ένα όνειρο. Λένε ότι ο κόσμος που ζούμε δεν έχει διαφορά από αυτό.” – Forest Whitaker ως Ghost Dog στο ”Ghost Dog:The way of the Samurai”
 
5. ”O πατέρας μου πάντα μου μάθαινε : Να έχεις τους φίλους σου κοντά, μα τους εχθρούς σου ακόμα πιο κοντά.” – Al Pacino ως Michael Corleone στο ”The Godfather II (Ο Νονός ΙΙ)”
 
 
 
4. ”Ένας άνθρωπος μπορεί να αλλάξει τα πάντα. Το πρόσωπο του, το σπίτι του, την οικογένεια του, την κοπέλα του, την θρησκεία και τον Θεό του. Δεν μπορεί όμως να αλλάξει τα πάθη του.” – Guillermo Francella ως Pablo Sandoval στο ”El secreto de sus ojos (Το μυστικό στα μάτια της)”
 
3. ”Μπορείς να κάνεις σαν θυμωμένο σκυλί για το πώς ήρθαν τα πράγματα. Μπορείς να βλασφημάς, να καταριέσαι, αλλά μόλις φτάσεις στο τέλος πρέπει να τα αφήσεις πίσω και να λυτρωθείς.” – Brad Pitt ως Benjamin Button στο ”The Curious Case of Benjamin Button (Η απίστευτη ιστορία του Μπέντζαμιν Μπάτον)”
 
2. ”Δεν θα μπορέσεις ποτέ να καταλάβεις κάποιον εάν δεν δεις τα πράγματα από τη δική του όψη. Εάν δεν μπεις στο πετσί του και προχωρήσεις γύρω απ΄αυτό.” Gregory Peck ως Atticus Finch στο ”To kill a Mockingbird (Σκιές και Σιωπή)”
 
1. ”Για ποιον κουβαλάμε οι άνθρωποι όλα μας τα βάσανα? Για τον Θεό; Ο Θεός μας παρακολουθεί. Είναι φαρσέρ. Σκέψου το. Δίνει στον άνθρωπο τα ένστικτα. Αυτό το θείο δώρο και μετά τι κάνει… για δική του ικανοποίηση θέτει αντίθετους κανόνες. Κοίτα αλλά μην αγγίζεις, άγγιξε αλλά μην γευτείς, γεύσου αλλά μην καταπιείς. Και ενώ εσύ πηδάς από το ένα πόδι στο άλλο χωρίς να ξέρεις τι να κάνεις, Αυτός γελά μαζί σου.” – Al Pacino ως John Milton στο ”Devil’s Advocate (Ο Δικηγόρος του Διαβόλου)”
 
 
 
 

 

Ο Μιχάλης Ναβροζίδης, είναι φοιτητής στο Τ.Ε.Φ.Α.Α Θεσσαλονίκης και παρακολουθεί μαθήματα στην Σχολή Κινηματογράφου.

Διαβάστε εδώ τα προηγούμενα αφιερώματα του αρθρογράφου.

 

 
SHARE
RELATED POSTS
Αναγνωρίστε και κερδίστε! Είναι ο Αλέκος Συσσοβίτης, δείτε τον τυχερό αναγνώστη
Βραβείο διεθνούς διαγωνισμού Best Shorts για τον Ροδίτη σκηνοθέτη Μιχαήλ Μαυρομούστακου για την ταινία “after crime”
Το Θέατρο Τέχνης καινοτομεί! Εύγε!

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.