Editorial

2020: Με το βλέμμα στον Νοέμβριο και την σκέψη στον Οκτώβριο, της Ωραιοζήλης-Τζίνας Δαβιλά

Spread the love

 



Ηχητικό αρχείο του άρθρου που ακολουθεί:

 

 

Ιστορία πρώτη: Στον Καναδά εφαρμόστηκε μια λαμπρή ιδέα: Συγχώνευσαν τα γηροκομεία με τα  ορφανοτροφεία.

Το αποτέλεσμα ξεπέρασε όλες τις προσδοκίες! Οι ηλικιωμένοι βρήκαν εγγόνια, τα ορφανά για πρώτη φορά ένιωσαν τι είναι γονική αγάπη και φροντίδα.

Οι γιατροί σημείωσαν βελτίωση σε όλες τις ζωτικές λειτουργίες των ηλικιωμένων και έντονο ενδιαφέρον για τη ζωή.

Πριν από την άφιξη των παιδιών από το ορφανοτροφείο, οι ηλικιωμένοι ομοιάζουν περισσότερο με μούμιες που είχαν θαμπά μάτια. Κάποιοι βρήκαν μια οικογένεια που δεν είχαν ποτέ, άλλοι ένοιωσαν ξανά τη ζεστασιά του σπιτιού τους γεμάτη με εγγόνια. Μια εξαιρετική λύση για έξυπνους ανθρώπους που καταλαβαίνουν τι χρειάζονται τα παιδιά από ορφανοτροφεία και οι μοναχικοί ηλικιωμένοι.

 

GREEK RESTAURANT – NEW YORK 253-17 NORTHERN BLVD www.georgesgreekislands.com/

Ιστορία δεύτερη: όταν ρωτήθηκε ο Αιμίλιος Χειλάκης ποια είναι η γνώμη του για τα ελληνικά reality διηγώντας του παράλληλα το concept του Bachelor, απάντησε: “Είσαι απαράδεκτη, το έβγαλες από το μυαλό σου… δεν μπορεί να υπάρχει τέτοιο παιχνίδι”. Το τραγικό δεν είναι μόνο η κατάντια της ιδιωτικής τηλεόρασης που στηρίζεται στην κλειδαρότρυπα και τα ευτελή προγράμματα, αλλά αυτό που καταδεικνύεται μέσα από τις απαντήσεις των νεότατων ανθρώπων που συμμετέχουν σε αυτά τα ανταγωνιστικά reality παιχνίδια: δεν θυμάμαι ποτέ ξανά οι εικοσάχρονοι και εικοσιτετράχρονοι να γίνονται τόσο κυνικοί και σκληροί, τόσο ανθρωποφάγοι εκφράζοντας απόψεις για τους συμπαίκτες τους. Τα αντανακλαστικά τους είναι ήδη διαμορφωμένα για να πατήσουν επί πτωμάτων για την νίκη. Τρομακτικό. Τραγικό. Δραματικό. Που οδηγεί στο ανελέητο. Ο ατομικισμός, ο ναρκισσισμός, ο ανταγωνισμός, η “ανθρωποφαγία” και η αδιαλλαξία σκοτώνουν κάθε Καλό. Μα έτσι ο κόσμος δεν προοδεύει. Καίγεται.

Ιστορία τρίτη: οι νεοναζί στη φυλακή. Ναι και το οφείλουμε στην μάνα Φύσσα που άρπαξε τη θυσία του παιδιού της και την έκανε σημαία. Άφοβα και με τεράστιο κόπο. Μόνη απέναντι σε δράκοντες. Αλλά η Αγάπη της καταβρόχθισε και δράκοντες και φίδια. Αλλά να και ο Πρύτανης του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών με μια ταμπέλα ειρωνικά περασμένη στον λαιμό του. Άλλαξαν οι νόμοι; Αντιστράφηκαν οι ρόλοι; Από τους τέντυ μπόι που γιαούρτωναν τους καθηγητές τους και τους κούρευαν για τιμωρία με την ψιλή μηχανή διαπομπεύοντάς τους στους δρόμους, περάσαμε στους πρυτάνεις που διαπομπεύονται από τα κάθε λογής παλιόπαιδα;  Τελικά, ο φασισμός ζει και μας οδηγεί; Ποιος θα διαβεβαιώσει ότι μεθαύριο δεν θα ξαναγεννηθεί μια Λαμέ Αυγή που θα υπόσχεται μπούρδες αφού οι πολίτες παραμυθιάζονται γενικώς από υποσχέσεις; Το μυαλό θέλει εγρήγορση που δεν το δίνουν τα reality και οι κλειδαρότρυπές τους, ούτε κάτι χυδαίες ξιπασμένες πορφυρογέννητες που έχασαν το μέτρο με τα Zolotas  στα αυτιά και στα πέτα. Τι να πουν οι μεροκαματιάρηδες του χιλιάρικου που την πολυτέλεια τους την μαζεύουν ευρώ ευρώ, χωρίς να κάνουν επίδειξη πλούτου; Διότι επίδειξη με Zolotas και λοιπές πολυτέλειες κάνουν μόνο οι ξιπασμένοι, οι κακομαθημένοι και οι αδούλευτοι. Την πολυτέλεια σέβονται και αληθινά τιμούν, όσοι την αποκτούν με κόπο. Και λάμπουν μαζί της. Ανεπιτήδευτα. Ευτυχώς έχω να πω παραδείγματα σπουδαίων ανθρώπων και φίλων μου. Και για αυτό είναι φίλοι μου, γιατί είναι δουλεμένοι στη ζωή και δουλευταράδες. Όχι πορφυρογέννητοι και καταβόθρες ευκολιών που τους ξιπάζουν.

ΙΘΑΚΗΣ 65 & ΚΑΛΥΜΝΟΥ, ΑΘΗΝΑ

Ιστορία τέταρτη:  Lock down. Από Σάββατο. Αφού κάνουν 3,000 κρούσματα ημερησίως. Ποιος ακόμη ισχυρίζεται ότι η Κυβέρνηση τα πάει περίφημα; Εισήχθησαν οι τουρίστες για να τονώσουν την οικονομία χωρίς τεστ κορονοϊού και από τον Αύγουστο ο ιός είχε ανοδική πορεία χωρίς σταματημό. Μπορούσαν ακόμη και τον Οκτώβριο να περιορίσουν τον ιό, αλλά έπραξαν ακριβώς το αντίθετο. Επειδή είναι της μόδας τα δικαστήρια, καθόλου δεν θα με εκπλήξει ο επόμενος πρωθυπουργός, αν θα ζητήσει, να αποδοθούν ποινικές ευθύνες στον παρόντα για την εγκληματική του αμέλεια να περιφρουρήσει την υγεία των υπευθύνων πολιτών και των ευπαθών ομάδων. Διότι ο πρωθυπουργός έχει χρέος και για αυτό. Ειδάλλως, αρκείται να  απολαμβάνει τα καλούδια της οικίας του. Αντί αυτού, όμως, επί διμήνω έκανε υποδείξεις υπευθυνότητας στους πολίτες. Στους πολίτες που τον ψήφισαν. Πόσες οικογένειες των τεθνεώτων, διασωληνωμένων, μολυσμένων από τον ιό έχουν καλή κουβέντα για την προληπτική τακτική της Κυβέρνησης; Αν γινόταν ένα γκάλοπ, θα είχαν ενδιαφέρον οι απαντήσεις. Αλλά έχουμε Lock down. Καθυστερημένα και ανεύθυνα.

Ιστορία πέμπτη: οι αμερικανικές εκλογές έχουν γίνει θρίλερ. Οι πρωθυπουργοί του πλανήτη έχουν ήδη ετοιμάσει δύο επιστολές και θα επιλέξουν τη σωστή για τον νικητή των εκλογών στις ΗΠΑ. Μπρος σε τούτη την αβεβαιότητα, μεταξύ του πιο κακού και επικίνδυνου  προέδρου στην ιστορία της Αμερικής και του Μπάϊντεν, μιας ήρεμης δύναμης των Δημοκρατικών, αιφνιδιάζει η στήριξη των ομογενών Ελλήνων στον Τραμπ. “Είσαι η ντροπή του κόσμου”, του είπε ένα κοριτσάκι πριν από καιρό όταν το πλησίασε ο αμερικανός πρόεδρος ρωτώντας το “θέλεις να βγάλεις μια φωτογραφία μαζί μου”, επειδή κρατούσε μια φωτογραφική μηχανή. Αλλά ούτε τους μικρούς, ούτε τους τρελούς ακούσαμε ποτέ. Σήμερα οι ταραχοποιοί του Τραμπ στην Αριζόνα βγαίνουν με άγρια ένστικτα και ένοπλοι στους δρόμους υπονοώντας τις κοινωνικές αναταραχές αν δεν επανεκλεγεί ο Τραμπ , ενώ οι δικηγόροι του σε αρκετές πολιτείες υποχρεώσαν τη παρουσία παρατηρητών τους στην καταμέτρηση των ψήφων. Η Αμερική έχει ένα κακό εκλογικό σύστημα το οποίο πρέπει να αλλάξει. Αν επανεκλεγεί ο Τραμπ λόγω εκλεκτόρων-που όσο περνούν οι ώρες το θεωρώ απίθανο- οι Αμερικανοί θα τον μισήσουν. Θα τον μισήσουν. Και θα βγάλουν πολλά στη φόρα. Θα είναι η καταδίκη του. Διότι η αλαζονεία προηγείται της πτώσεως. Ο Τραμπ, εκτιμώ, ότι δεν θα καταφέρει να ολοκληρώσει δεύτερη τετραετία, καθώς θα πρέπει να ασχοληθεί με πολύ σοβαρά ζητήματα που θα ανακύψουν, τόσο ενάντια στην εκλογή του, όσο και στις μεθόδους που χρησιμοποίησε. Το 2016 οι Αμερικανοί δέχτηκαν την εκλογή του, το 2020 δεν θα την καταπιούν αμάσητη. Αν εκλεγεί ο Μπάϊντεν και ξε-φασιστέψουν οι ΗΠΑ κι ο κόσμος, τα Δικαστήρια θα πάρουν φωτιά από τον Τραμπ, αν και είναι ο εφιάλτης του. Παρ΄όλα όσα βαρύνουν τον Τραμπ, η δημοφιλία του είναι στα ύψη, αφού σε σχέση με το 2016, απέκτησε το 2020 5,000,000 εκατομμύρια περισσότερους ψηφοφόρους. Μια τρέλα δηλαδή. Να θυμίσω ότι ο Χίτλερ, δολοφονούσε τους δικούς του,  χρησιμοποιώντας τους ως δήθεν θύματα μίσους των Εβραίων για να λάβει αφορμή και να τους στοχοποιήσει για να τους κάνει σαπούνι αφ’ενός, τιμούσε τους δολοφονημένους δικούς του αφετέρου ως ήρωες.

Ιστορία έκτη: Στην Ικαρία οι άνθρωποι είναι μακρόβιοι. Ο Δήμαρχος του νησιού ερωτώμενος για αυτό απάντησε προ λίγων μηνών: “Γιατί είμαστε όλοι το ίδιο. Δεν ξεχωρίζει κανείς. Σήμερα όλοι μαζί βοηθάμε τον ένα, αύριο τον άλλο. Δεν έχουμε ανταγωνισμούς, ούτε ζήλιες. Είμαστε όλοι στον ίδιο παρανομαστή ζωής”. Σε άλλους τόπους οι κακοήθειες, οι νεοπλασίες και τα αυτοάνοσα είναι δυσανάλογα αυξημένα με τον πληθυσμό που διαθέτουν για ένα βασικό λόγο: είναι ανταγωνιστικές κοινωνίες.  Ο ανταγωνισμός προκαλεί άγχος, εκνευρισμό, εγωιστικό χαρακτήρα, έλλειψη ηρεμίας και καλλιέργειας. Συνεπώς: αρρώστια στην ψυχή και στο σώμα.

Ιστορία έβδομη: έγραψα τη νουβέλα “Εξομολόγηση σε Δέκα Πράξεις”. Άκρως εξομολογητικό, προσωπικό και απλό κείμενο σε 100 σελίδες. Τα συγγραφικά έσοδα θα διατεθούν σε οικογένειες με παιδικό καρκίνο.

Να γίνουμε ανάδοχοι 300-350 παιδιών κάθε χρόνο,  που ήρθαν νωρίς αντιμέτωπα με το σκληρό πρόσωπο της ζωής.

Καλό Νοέμβριο 2020, εκλεκτές και εκλεκτοί.

Και μακρυά απ’τ’άδικο και κάθε λογής μολυσματικούς  “ιούς”.

6 Νοεμβρίου 2020

* Το άρθρο απηχεί τις απόψεις του συντάκτη του.

The article expresses the views of the author

iPorta.gr

SHARE
RELATED POSTS
Ένας γιορτινός και θυμωμένος Δεκέμβρης, της Τζίνας Δαβιλά
Να θυμηθώ να μην ξεχάσω, της Τζίνας Δαβιλά:
Αποσύνδεση…, της Ωραιοζήλης-Τζίνας Δαβιλά

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.