Ανοιχτή πόρτα Πόρτα στην Πολιτική

2018… Η ζωή κυλάει δίχως να ρωτάει, του Πάνου Μπιτσαξή

Spread the love

Πάνος Μπιτσαξής

 25590196_1731918726833039_1989584820_o_neoo.jpg

 

• «Όταν οι άνθρωποι κάνουν σχέδια ο Θεός γελάει» λένε οι θυμόσοφοι που στροβιλίζονται στη μελέτη των ανθρωπίνων ορίων και των ανυπέρβλητων περιορισμών της ανθρώπινης φύσης. Είναι όμως εξίσου αληθινό ότι ο άνθρωπος είναι πλασμένος να προσδοκά τη πρόοδο, να αντιμάχεται την άγνοια, να διαπράττει την «ύβρι» του σχεδιασμού, να υπερβαίνει το αόρατο μέλλον προβλέποντας και προγραμματίζοντας τις πράξεις και τις παραλείψεις του. Αυτή είναι η αντιφατική και παράξενη σύζευξη ανάμεσα στην ατομική και τη συλλογική ευθύνη και τις απρόβλεπτες δυνάμεις της άναρχης τυχαιότητας. Γι’ αυτό οι ευχές όταν αλλάζει η χρονιά είναι καλοδεχούμενες και ουσιώδεις. Να αισιοδοξούμε, να προκαλούμε με δύναμη το καλό και να ξορκίζουμε το κακό. Κι ας γνωρίζουμε από τη πείρα ή την ενσυναίσθηση ότι « η ζωή κυλάει δίχως να ρωτάει».

• Πόσο παράξενη και πόσο αλλοπρόσαλλη είναι η πορεία της ανθρωπότητας. Είναι μια σταθερή διερώτηση όταν πλησιάζει η πρωτοχρονιά και ηρεμώ από τη τύρβη των δικηγορικών μαχών στα ακροατήρια. Το 2018 οι πρώτοι διαστημικοί τουρίστες θα κυκλώσουν τη Σελήνη, θα συνεχιστουν οι γεωλογικές έρευνες στον Άρη. Θα εκτοξευθεί το νέο υπερτηλεσκόπιο που θα αντικαταστήσει το πεπαλαιωμένο Humble. Το πρώτο έξυπνο ρομπότ θα αναλάβει σύνθετα καθήκοντα ανθρώπου. Την ίδια ώρα ο Σαουδάραψ «προοδευτικός» πρίγκηπας θα επιτρέψει από τον Ιούνιο “υπό όρους” στις γυναίκες να οδηγούν, οι φύλαρχοι της Υεμένης θα χύνουν το αίμα των αμάχων με πολεμικό υλικό της πολιτισμένης Δύσης, ευτυχώς όχι ελληνικό,  τη γλυτώσαμε στο τσακ. Εκατοντάδες χιλιάδες θα πεθάνουν σε παράλογους πολέμους , σε πράξεις ασύμμετρης και αναίτιας βίας, εκατομμύρια θα αναζητούν τροφή επιβίωσης και καθαρό νερό. Στο διαδίκτυο θα φουντώσει ο «διάλογος» των προφητών για το αν το 2018 θα είναι το έτος της Δευτέρας Παρουσίας και θα ανανεώσουν το ραντεβού τους για του χρόνου για να εξηγήσουν πως το 2019 θα είναι η χρόνια που γη γη θα υποστεί τη «μεγάλη πρόσκρουση». Και πόσα άλλα;

•Εμείς; Μια από τα ίδια. Η περίοδος που διανύουμε προσομοιώνεται με αυτό που οι φυσικοί αποκαλούν «φθίνουσα ταλάντωση». Η χώρα παρακμάζει, μέρα τη μέρα, χρονιά με τη χρονιά, αυταπατώμενη ότι πάει καλύτερα, επειδή εισέρρευσαν πέντε δεκάρες από το συγκυριακό τουρισμό. Στη άνοδο της καμπύλης της ταλάντωσης νοιώθουμε τη ψευδαίσθηση κάποιας πρόοδου και δεν αντιλαμβανόμαστε το φυσικό μηχανισμό της πτώσης. Τα πάντα όμως βυθίζονται στη χοάνη του νεότευκτου και φαύλου «αριστερού» τριτοκοσμικού καθεστωτισμού. Είναι αναστρέψιμο; Ειλικρινά, δεν ξέρω. Φοβάμαι πως «οι μοιραίοι» του Βάρναλη αποκτούν ξανά επίκαιρη ισχύ διακομματικής εμβέλειας. Φταίει το ζαβό το ριζικό μας/φταίει ο Θεός που μας μισεί/φταίει το κακό μας το κεφάλι/ φταίει πρώτα από όλα το κρασί/ποιος φταίει, ποιός φταίει κανένα στόμα/ δε τόβρε και δε τόπε ακόμα.

• Τις καλύτερες ευχές μου για υγεία, ευτυχία και κάθε καλό. Να περάσετε όμορφες γιορτές. Άρχισα με το ημιστίχιο του Διονύση «η ζωή κυλάει δίχως να ρωτάει». Ας κλείσω τις ευχές με το υπόλοιπο.

«Έρχεται η στιγμή/για ν’ αποφασίσεις/με ποιους θα πας/και ποιούς θ αφήσεις».

Το διαμάντι που μοιράζεσαι!

Λόγω απαραίτητων έργων συντήρησης,
οι “Πηγές Καλλιθέας Ρόδου”
θα απέχουν φέτος από τις καθιερωμένες
χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις

 

* Το άρθρο απηχεί τις απόψεις του συντάκτη του. 

The article expresses the views of the author

iPorta.gr

SHARE
RELATED POSTS
Δυο εκδοχές μιας εποχής, του Άρη Μαραγκόπουλου
Σταυροδοσία εκλεγμένων και μη βουλευτών Δωδεκανήσου βάσει κομμάτων που μπήκαν στη Βουλή
Η “Συμφωνία” και…ο Χότζας!, του Γιώργου Σαράφογλου

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.