Saturday, Apr 20, 2024

Πόρτα στη Ψυχολογία

20 + 2 πράγματα που πρέπει να ξέρεις για τον αυνανισμό. Μπορεί να σε βοηθήσει ή και να σε βλάψει!, της Μαρίνας Μόσχα

Spread the love

“Είμαστε παντρεμένοι 8 χρόνια, με 2 παιδάκια 5 και 3 ετών. Ανακάλυψα ότι ο σύζυγός μου αυνανίζεται μέσα από το διαδίκτυο και αποφεύγει την σεξουαλική επαφή μαζί μου. Κάνουμε σεξ 1 φορά περίπου το μήνα και αυτό αφού εγώ θα του το θίξω και πάλι. Να του μιλήσω; Να του πω ότι ξέρω ότι αυνανίζεται με πορνό; Μήπως είναι εθισμένος στο πορνό;”
“Είμαι ένα αγόρι 15 χρονών. Κάθε φορά που οι γονείς μου δεν είναι στο σπίτι, βλέπω πορνογραφικό υλικό και αυνανίζομαι. Έχω αρχίσει και αισθάνομαι πολύ αδύναμος όλη την ώρα, δεν μπορώ να διαβάσω τα μαθήματά μου. Διάβασα κάπου ότι πιο παλιά οι άνθρωποι πίστευαν ότι μπορεί και να τυφλωθείς ή και να τρελαθείς. Φαντάζομαι ότι δεν ισχύουν αυτά, μπορώ όμως να πάθω κάτι από τον αυνανισμό;”

“Είμαι μαζί με τον σύντροφό μου 12 χρόνια. Τα τελευταία χρόνια νιώθω ότι βαριέμαι το σεξ μαζί του και προτιμώ να αυνανίζομαι. Καταλαβαίνω ότι δεν βοηθάω τη σχέση μου αλλά τι να κάνω;”

Όλες οι παραπάνω είναι μερικές από τις ερωτήσεις που δεχόμαστε στο χώρο μας πολύ συχνά. Έχουν σχέση με τον αυνανισμό, ένα θέμα που ακόμα και σήμερα δεν κοινοποιείται ή δεν συζητιέται ακόμα και με τους πιο στενούς μας φίλους, καθώς είναι μια ιδιωτική σεξουαλική συμπεριφορά. Παρόλα αυτά, είναι όμως ένα φυσιολογικό κομμάτι της ανθρώπινης σεξουαλικότητας, όπως θα δείτε και παρακάτω.

Μπορεί ο αυνανισμός να προκαλέσει βλάβες στην υγεία μας; Μπορεί να βοηθήσει την υγεία μας;

Ο αυνανισμός λοιπόν:

Μειώνει τον κίνδυνο του καρκίνου του προστάτη, σύμφωνα με μια μελέτη του Harvard Medical School, κυρίως όταν είστε πάνω από 50 ετών. Στο ίδιο συμπέρασμα κατέληξε και μελέτη που δημοσιεύθηκε από την Ευρωπαϊκή Ουρολογική Εταιρεία, επιβεβαιώνοντας τη σύνδεση της τακτικής εκσπερμάτισης με τον μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του προστάτη. Οι ερευνητές παρακολούθησαν 30.000 άνδρες για σχεδόν 20 χρόνια για να καταλήξουν στα αποτελέσματά τους. Από αυτούς, οι 1.041 ανέπτυξαν καρκίνο του προστάτη με συχνότητα εκσπερμάτισης 4 έως 7 φορές το μήνα. Από τους άνδρες που είχαν εκσπερμάτιση πάνω από 21 φορές το μήνα ή και περισσότερες, μόνο οι 290 ανέπτυξαν καρκίνο του προστάτη.

Ανανεώνει το σπέρμα: Διάφορες έρευνες έχουν δείξει ότι η εκσπερμάτιση βοηθά στον αριθμό των σπερματοζωαρίων και στην κινητικότητα, που είναι φυσικά καλό για τη γονιμότητα.
Μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης αϋπνίας. Καθώς βοηθά στην αγχόλυση και στην εκτόνωση της συναισθηματικής φόρτισης, πραγματικά βοηθάει τους ανθρώπους να κοιμούνται πιο καλά.
Αποτρέπει τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα (ΣΜΝ): Η μόνη θετική πτυχή όπου ο αυνανισμός υπερέχει της σεξουαλικής πράξης είναι η μηδενική πιθανότητα μετάδοσης ενός ΣΜΝ. Βέβαια, αν και στο σεξ πάρουμε μέτρα προφύλαξης και εκεί οι πιθανότητες ελαχιστοποιούνται.

Εφαρμογή για τον αυνανισμό: Το 2014 η Apple παρουσίασε μια εφαρμογή που ονομάζεται “Happy Play time» για να κάνει πιο φιλικό τον αυνανισμό στις γυναίκες, ενώ παράλληλα είναι και ένα εκπαιδευτικό παιγνίδι, όπου η γυναίκα μαθαίνει το σώμα της και βέβαια ως στόχο έχει την απενοχοποίηση του αυνανισμού. Όλα αυτά μέσα από ένα αιδοίο καρτούν.

Πιθανή αύξηση του κίνδυνου καρκίνου του προστάτη, εάν είστε κάτω των 50 ετών, με πολύ μεγάλη συχνότητα αυνανισμού, λόγω υψηλής σεξουαλικής ενόρμησης.

Στατιστικά στοιχεία: Το 80% των ανδρών ξεκίνησε τον αυνανισμό στην ηλικία των 17 ετών, σε αντίθεση με το 58% των γυναικών. Με την ενηλικίωση, οι αριθμοί ανέβηκαν σε 92% των ανδρών και το 62% των γυναικών, σύμφωνα με Εθνική Έρευνα στις ΗΠΑ (Πανεπιστήμιο της Ιντιάνα, 2009) για τη σεξουαλική υγεία και τη συμπεριφορά.

Πορνό και αυνανισμός: Σύμφωνα με μια έρευνα από το Kinsey Institute, το 38% των ανθρώπων ισχυρίζεται ότι αυνανίζεται παρακολουθώντας πορνό απλά ως απόσπαση της προσοχής, και 43% επειδή μπορεί να φαντασιώνει καταστάσεις που δεν θα ήθελε να πραγματοποιήσει στην πραγματική ζωή.

Όλο και μικρότερη η απόλαυση από τον αυνανισμό: Σε μια μελέτη (Stuart Brody και Tillman Kruger), παρατηρήθηκε ότι ορισμένες ορμόνες βρέθηκαν ακόμα και κατά 400% σε υψηλότερες συγκεντρώσεις κατά τη διάρκεια του σεξ σε σχέση με τον αυνανισμό, συμπεριλαμβανομένης της ωκυτοκίνης, της ορμόνης που είναι υπεύθυνη για το συναισθηματικό δέσιμο, της εμπιστοσύνης και της γενναιοδωρίας – “ορμόνη της αγκαλιάς” – που οδηγεί σε μεγαλύτερη αίσθηση της ικανοποίησης. Η ωκυτοκίνη αντισταθμίζει την ντοπαμίνη, την υπεύθυνη ορμόνη στις αντιδράσεις ευχαρίστησης και ανταμοιβής. Όταν απελευθερώνεται πολύ ντοπαμίνη και σε συχνά διαστήματα, ο εγκέφαλός μας απευαισθητοποιείται, με αποτέλεσμα να χρειάζεται περισσότερη από την ίδια συμπεριφορά που μας προκαλούσε χαρά πριν. Σαρώσεις του εγκεφάλου που διεξάγονται σε ανθρώπους σχετικά με τον εθισμό στο πορνό έδειξαν ότι το τμήμα του εγκεφάλου που “ανάβει” είναι το ίδιο με αυτό που “ανάβει” και σε ένα εξαρτημένο άτομο που μόλις έκανε ένεση ηρωίνης. Κάπως έτσι, εθίζεται κάποιος στον αυνανισμό. Ο αυνανισμός λοιπόν, χωρίς να παράγει πολύ ωκυτοκίνη, πλημμυρίζει τον εγκέφαλο με ντοπαμίνη, με αποτέλεσμα να παράγονται και άλλες ορμόνες σχετικές με την ντοπαμίνη (επινεφρίνη, νορεπινεφρίνη, κορτιζόλη) που με τη σειρά τους αυξάνουν το στρες, τον καρδιακό ρυθμό, προκαλούν την απελευθέρωση γλυκόζης αποθηκεύοντας ενέργεια, και αυξάνουν τη ροής του αίματος στο σκελετικό μυ… Όλα αυτά έχουν σοβαρές επιδράσεις στο σώμα και κατ’ επέκταση στον οργανισμό μας.

Μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη, σύμφωνα με έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ.

Μειώνει το στρες: Εκκρίνονται ορμόνες όπως η ντοπαμίνη και η ωκυτοκίνη, που βοηθούν στη συναισθηματική εκτόνωση της φόρτισης και σε χαμηλότερα επίπεδα στρες. Μάλιστα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Journal of Personality and Social Psychology, έδειξε ότι μέσω του αυνανισμού ανακουφίζονται πολλοί άνδρες από το στρες της δουλειάς.

Ένα εκπαιδευτικό παιχνίδι: Ο αυνανισμός – κυρίως για τους εφήβους – λειτουργεί εκπαιδευτικά, καθώς βοηθά να μάθουν το σώμα τους και τους προετοιμάζει για την αυριανή σεξουαλική τους λειτουργία και το σεξουαλικό τους άνοιγμα.

Καλύτερη σεξουαλική ζωή: Ο αυνανισμός μπορεί να συμβάλλει στο να κάνει το ζευγάρι καλύτερο σεξ, εφόσον άνδρες και γυναίκες μπορούν να μάθουν το σώμα τους καλύτερα, τι τους αρέσει και τι τους ικανοποιεί περισσότερο στο σεξ και να το ζητήσουν από τον/τη σύντροφό τους.

Σεξουαλική εξοικείωση: Και τα δύο φύλα μπορούν να εξοικειωθούν φαντασιωσικά μέσα από τον αυνανισμό καθώς μπορούν να “εξερευνήσουν” μέσω της φαντασίας τους νέες στάσεις, νέα μέρη…

Θεραπευτικός αυνανισμός: Ναι, ο αυνανισμός χρησιμοποιείται και θεραπευτικά σε διαταραχές του πόνου για παράδειγμα στη γυναίκα (κολεόσπασμος, δυσπαρευνία) αλλά και στη θεραπεία διαταραχών της εκσπερμάτισης (πρόωρης, ανεσταλμένης ή καθυστερημένης).

Τραυματισμοί του πέους, μπορούν να συμβούν όταν ο αυνανισμός γίνεται με σκληρό τρόπο.

Στο ίδιο συμπέρασμα καταλήγει και έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν, καθώς ο αυνανισμός όταν κάποιος αυνανίζεται συχνά και για μεγάλο χρονικό διάστημα μπορεί να τραυματίσει τα γεννητικά του όργανα.

Γάμος και αυνανισμός: Το 70% των παντρεμένων ανθρώπων παραδέχεται ότι αυνανίζεται.

Ο αυνανισμός βλάπτει τη σχέση του ζευγαριού: Είναι γεγονός πως όταν ο αυνανισμός μπει στηζ ζωή των δύο συντρόφων και υπάρχει πλέον στη ζωή τους, όχι ως ένα σεξουαλικό παιγνίδι που κάνουν από κοινού, αλλά ως μοναχική απόλαυση, η σεξουαλική ζωή του ζευγαριού αρχίζει και φθίνει. Αποτέλεσμα, η ύπαρξη προβλημάτων και στη σχέση καθώς τα δύο μέλη της σχέσης αρχίζουν και αποφεύγουν ο ένας τον άλλον…

Σεξουαλικά βοηθήματα χρησιμοποιεί στον αυνανισμό το 53% των γυναικών.

Θάνατος και αυνανισμός: Κάθε χρόνο, πεθαίνουν από αυτοερωτική ασφυξία 500 με 1.000 άνθρωποι, μόνο στις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με την Planned Parenthood, ο αυνανισμός είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος ανακούφισης από τις κράμπες κατά την έμμηνο ρύση και τη μυϊκή ένταση.

Γυναικείος οργασμός και αυνανισμός: Το 46% των γυναικών αναφέρει ότι έχει έναν οργασμό μέσα στα πρώτα τρία λεπτά αυνανισμού.

Η Μαρίνα Μόσχα  είναι Ψυχολόγος / Ψυχοθεραπεύτρια 

Μαρίνα Μόσχα

* Το άρθρο απηχεί τις απόψεις του συντάκτη του.

The article expresses the views of the author

iPorta.gr

https://marinamoscha.wordpress.com 

SHARE
RELATED POSTS
8η Μάρτη – Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα των Γυναικών
Οι 12 λόγοι που απιστεί ο άνδρας, της Μαρίνας Μόσχα
Λίγες σκέψεις και ευχές για το 2015!, του Θάνου Ασκητή

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.