Υγεία

Υγεία: Σύνδρομο Υπερλειτουργικής Κύστης, του Σπύρου Γκούβαλη

Spread the love

Yποφέρουν σιωπηλά από επιτακτική ανάγκη για ούρηση, μέρα και νύχτα αν και μπορούν να θεραπευθούν! Το Σύνδρομο Υπερλειτουργικής Κύστης ταλαιπωρεί 49 εκ. Ευρωπαίους, κυρίως άνδρες άνω των 60 ετών αλλά και γυναίκες. Δεν πρέπει να συγχέεται με την ακράτεια ούρων, καθώς 84% των ανδρών και 45% των γυναικών με το σύνδρομο δεν εμφανίζουν ακράτεια. Καμιά φορά σχηματίζουμε λάθος εντύπωση ότι ουρούμε συχνά. Η επιστήμη καθορίζει ως συχνουρία την ούρηση πάνω από 8 φορές την μέρα, από την ώρα που θα σηκωθούμε από το κρεβάτι μέχρι να κοιμηθούμε.

Η ουροδόχος κύστη που αποθηκεύει τα παραγόμενα από τους νεφρούς ούρα, σε φυσιολογικές συνθήκες δίνει «σήματα» για κένωση όταν το περιεχόμενο της αγγίξει τα 400 ml ενώ μπορεί να συγκρατήσει ούρα μέχρι την ποσότητα των 500-600ml. Τρία στρώματα λείων μυϊκών ινών αποτελούν το τοίχωμα της κύστης και συγκροτούν τον εξωστήρα μυ της κύστης. Οι μυϊκές ίνες υπακούν αυτόνομα στις εντολές του νευρικού συστήματος αλλά υπόκεινται στον έλεγχο της βούλησης μας. Στα άτομα που πάσχουν από Σύνδρομο Υπερλειτουργικής Κύστης, η επιτακτική ανάγκη για ούρηση οφείλεται σε υπερλειτουργικότητα του εξωστήρα μυ.

Συμπτώματα
· Επιτακτική ούρηση. Η ανάγκη για ούρηση εμφανίζεται ξαφνικά και είναι πολύ δύσκολο να την αναβάλουμε.
· Επιτακτική ακράτεια. Σε πολλές περιπτώσεις η επιτακτική ακράτεια συνοδεύει την επιτακτική ανάγκη για ούρηση και οδηγεί στην απώλεια ούρων παρά τη θέληση μας. Η επιτακτική ακράτεια διαχωρίζεται από την ακράτεια από προσπάθεια η οποία εμφανίζεται συνήθως όταν το άτομο γελά, βήχει, φταρνίζεται ή εκτελεί μία φυσική δραστηριότητα. Βέβαια, δεν είναι απίθανο το άτομο να εμφανίσει ταυτόχρονα και τις δύο μορφές ακράτειας.
· Συχνουρία. Όταν οφείλεται στην άφθονη λήψη υγρών ή ροφημάτων με καφεΐνη δεν πρέπει να συγχέεται με το Σύνδρομο Υπερλειτουργικής Κύστης.
· Νυκτουρία. Προϋποθέτει ούρηση τις βραδινές ώρες πάνω από μία φορά. Μπορεί να οφείλεται και σε άλλες παθήσεις όπως πέτρες στο ουροποιητικό σύστημα, ουρολοιμώξεις, νευρολογικές νόσους ή κάτι σοβαρότερο όπως καρκίνο της κύστης. Μην ξεχνάμε ότι το 75% των ασθενών που πάσχουν από καλοήθη υπερπλασία του προστάτη εμφανίζουν συμπτώματα που μοιάζουν με το Σύνδρομο Υπερλειτουργικής Κύστης. 

Πώς θεραπεύεται;

Η νέα φαρμακευτική ουσία «σολιφενακίνη» αποδείχθηκε ότι είναι κατά 65% αποτελεσματικότερη στην αντιμετώπιση του συνδρόμου αλλά και της ακράτειας γενικότερα. Επιτρέπει την υλοποίηση της μακροχρόνιας θεραπείας που απαιτείται χωρίς τις δυσάρεστες παρενέργειες που προκαλούσε η προηγούμενη γενιά φαρμάκων όπως η ξηροστομία, η δυσκοιλιότητα, η θολή όραση ή η ταχυκαρδία. Ο ασθενής οφείλει να ζητήσει άμεσα ιατρική βοήθεια και να μην προσπαθήσει να «επιλύσει» το πρόβλημα που αντιμετωπίζει με αλλαγή στις καθημερινές του δραστηριότητες. Παρατηρείται πολύ συχνά οι πάσχοντες να αποφεύγουν τα πολλά υγρά, τους χώρους όπου η πρόσβαση στην τουαλέτα δεν είναι εύκολη ή ακόμη να αλλάζουν και την κοινωνική τους ζωή αποφεύγοντας για παράδειγμα να ταξιδέψουν.


Ο Σπύρος Γκούβαλης είναι χειρουργός-ουρολόγος, εξειδικευμένος στις νεότερες τεχνικές της ουρολογικής χειρουργικής και διαγνωστικές μεθόδους. Είναι Διευθυντής της Ουρολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου «Ερρίκος Ντυνάν».
 
Επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του στο www.sgouvalis.gr

 
 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 



 

 

SHARE
RELATED POSTS
Όταν η υπερκόπωση χτυπά την πόρτα μας…, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη
Υγεία: οι λάθος δίαιτες μας γερνούν, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη!
Είναι επικίνδυνο το φτέρνισμα;, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.