Υγεία

Οι όγκοι του εγκεφάλου, Της Δρ Δέσποινας Κατσώχη

Ο εγκέφαλος μπορεί να εμφανίσει όγκο καλοήθη ή κακοήθη, πρωτοπαθή ή δευτεροπαθή. Η συχνότητα εμφάνισης αυξάνει με την ηλικία. Αποτελούν το 3,5% όλων των όγκων, και προκαλούν το 2,45% όλων των θανάτων από καρκίνους. Ο όγκος εγκεφάλου είναι δυνατό να εμφανισθεί σε όλες τις ηλικίες και κατέχει τη δεύτερη θέση σε θανάτους από κακοήθη νεοπλασίες μέχρι τα 35 χρόνια.

Το 50% των πρωτοπαθών όγκων εγκεφάλου είναι τα γλοιοβλάστωμα, αστροκύττωμα, ολιγοδενδρογλοίωμα και επενδύμωμα. Το 25% των πρωτοπαθών όγκων εγκεφάλου είναι μηνιγγιώματα, το 10% όγκοι υποφύσεως και το 7,5% νευρινώματα (κυρίως ακουστικό νευρίνωμα)

Οι δευτεροπαθείς όγκοι εγκεφάλου (μεταστάσεις), εμφανίζονται σε ιδιαίτερα υψηλό ποσοστό ασθενών με κακοήθεις όγκους σε άλλα όργανα του σώματος. Η πιθανότητα να εμφανιστούν, εξαρτάται κυρίως από τον τύπο του καρκίνου και τον χρόνο επιβίωσης. Οι δευτερογενείς όγκοι προέρχονται κατά 44% από τον καρκίνο του πνεύμονα.

Η θεραπεία εκλογής εξαρτάται από το πλήθος και το μέγεθος των εστιών, την ηλικία, την κλινική κατάσταση του ασθενούς και την πρόγνωση του πρωτοπαθούς καρκίνου.

Η ακτινοθεραπεία είτε μόνη της είτε μετεγχειρητικά αποτελεί συχνή επιλογή για αρκετούς τύπους εγκεφαλικών όγκων. Η κλασσική ακτινοθεραπεία δίνει πολύ καλά αποτελέσματα ενώ η στερεοτακτική ακτινοχειρουργική αποτελεί εναλλακτική μορφή θεραπείας, η οποία εφαρμόζεται σε επιλεγμένες περιπτώσεις


Το άρθρο απηχεί τις απόψεις του συντάκτη του.
The article expresses the views of the author iPorta.gr

Βιβλίο: ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΣΗ ΣΕ ΔΕΚΑ ΠΡΑΞΕΙΣ”, ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΦΙΛΝΤΙΣΙ

SHARE
RELATED POSTS
Η πεζοπορία είναι η λύση!, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη
Είναι επικίνδυνο το μεταβολικό σύνδρομο;, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη
Περπάτημα ή τρέξιμο;, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.