Από το μπλογκ του Βαγγέλη

9 Ιουλίου 1522, μια μέρα σαν σήμερα, του Βαγγέλη Παυλίδη

Spread the love
Εννέα Ιουλίου 1522, σαν σήμερα πριν 491 χρόνια. Ο Τούρκικος στρατός που είχε αρχίσει να αποβιβάζεται ήδη από τις 26 Ιουνίου έχει τώρα πάρει θέσεις γύρω από τα τείχη της Ρόδου.


Οι εχθροπραξίες αρχίζουν με την ανταλλαγή κανονιοβολισμών και έτσι θα συνεχιστούν για τις επόμενες μέρες.


Καθώς οι επιθέσεις των Τούρκων δεν έχουν αποτέλεσμα το ηθικό τους αρχίζει να πέφτει. Στην πόλη, αντίθετα, τα πράγματα είναι ήρεμα -μέχρι βαρετά. Η μονοτονία του βομβαρδισμού σπάει με την ανακάλυψη μιας συνωμοσίας δούλων και τη δημόσια εκτέλεσή τους.

Ο Πιρί Πασάς, Τούρκος αρχιστράτηγος, ζητά απο τον Σουλτάνο να έλθει γρήγορα απο την Μαρμαρίδα στη Ρόδο γιατί τα πράγματα δεν πάνε καλά. Ο Σουλεϊμάν ο Μεγαλοπρεπής (αυτός που μάθαμε απο τις σαπουνόπερες) θα φτάσει στις 28 Ιουλίου.


Σημείωση, ελαφρώς πως άσχετος, μα πάνυ χρήσιμος και ωφέλιμος: Η Μαρμαρίς, της Μαρμαρίδος, ή η Μαρμαρίδα της Μαρμαρίδας είναι αρχαία ελληνική πόλη, νυν Τούρκικη όπως και άλλα πολλά. Όχι λοιπόν ΤΟ Μαρμαρίς, ΤΟΥ Μαρμαρίς. Καιρός να σταματήσουμε το πολύ συνηθισμένο αυτό λάθος που, δυστυχώς, το κάνουν ακόμα και έγκριτες εφημερίδες και διάφοροι “επίσημοι”.


Βαγγέλης ΠαυλίδηςΕπισκεφθείτε την ιστοσελίδα του γελοιογράφου-σκιτσογράφου Βαγγέλη Παυλίδη

SHARE
RELATED POSTS
PIRATES.jpg
Το νησί των Θησαυρών – The Treasure Island, του Βαγγέλη Παυλίδη
Η Ευρώπη, η Σοφία και τα τριαντάφυλλα – Europe, Sophia and the Roses, του Βαγγέλη Παυλίδη
ΕΥΧΕΣ, του Βαγγέλη Παυλίδη

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.