Ανοιχτή πόρτα

Ό,τι δεν έκανα εγώ το έκανε η Κακοκαιρία Daniel…Λίμνη Κάρλα, του Πάνου Μπιτσαξή

Spread the love

•Όταν ανέλαβα την ευθύνη του αθλητισμού στη κυβέρνηση Παπανδρέου βρήκα υπογεγραμμένες τις συμβάσεις από τους προκατόχους μου , της κυβέρνησης Καραμανλη, για τους Μεσογειακους αγώνες στο Βολο και ευρύτερα στη Θεσσαλία. Με ένα κόστος όχι μόνο δυσανάλογο σε σχέση με τη σημασία τους, αλλά εξωφρενικό για τα τότε δεδομένα. Δυσκολεύτηκα να αποφασίσω τη ματαίωση τους. Πολλά εργα είχαν αναπτυξιακή διάσταση, οι τοπικοί φορείς και οι βουλευτές πίεζαν αφόρητα. Να γίνουν … ο Βόλος… η Θεσσαλία κ.λπ. Δεν ήταν μόνο πιέσεις ήταν κάτι παραπάνω. Όλοι πυρ ομαδόν , για το πολιτικό κοστος. Δεν έκανα πίσω. Μοναχικά και με πολλή αμφισβήτηση , εξ οικείων , τους ματαίωσα. Δεν είναι εποχή για τέτοια είπα. Η χωρα στενάζει, κλείνουν νοσοκομεία δεν θα πάω εγω για πουρναρια. Μάλιστα για να γίνει συναινετικά έκανα ένα δείπνο σπίτι μου στη Διεθνή Επιτροπή με όλα τα καλούδια να τους καλό πιάσω. Υπηρχαν και οι συμβατικές ευθύνες.

•Καθοριστικό για την αποφαση αυτη ήταν το θέμα της αποξηραμένης λίμνης Καρλας. Με τις βούλες είχε μπει στο φάκελο το έργο να τη γεμίσουμε νερο για να γίνει κωπηλατοδρόμιο και να γίνουν οι αγώνες κωπηλασίας με τη Τυνησία, τη Λιβυη κ.λπ. Τι λέτε κύριοι;,  τους έλεγα.Τι λέτε; Με τι μελέτες, με τι επιπτώσεις, σοβαρά; μα αν δεν τη γεμίσουμε δεν μπορούμε να κάνουμε Μεσογειακους. Πήγα να πω στ’……αλλά είμαι ευγενης άνθρωπος. Και να η επιστολή του ΤΕΕ που λέει πώς θα αποκατασταθεί η οικολογική ισορροπία , να η θεωρητική και ανώριμη προοπτική ταμιευτηρα;  να η νομαρχία, να ποιος είσαι συ οταν όλοι λένε πόσο καλο θα κάνει. Δεν σκεπτόμουν τότε τις πλημμύρες. Δεν πήγαινε το μυαλο μου. Σκεπτόμουν την αβάσταχτη προχειρότητα μέσα στη ζεση «να γίνουν έργα».  Τα κουνούπια, τα στάσιμα νερά, τις καλλιέργειες την αδυναμία διαχείρισης. Το τρελό ενδεχομενο να γεμίσει η Καρλα και μετά να πρέπει πάλι να την αποξηράνουν.  Ευτυχώς ένα μου χαρακτηριστικό ειναι η ξέχειλη ισχυρογνωμοσύνη. Άμα σου καρφωθεί κάτι δεν ξεκολλάς, μου έλεγε ο Γερουλανος όταν επέμεινα να τελειώνουμε με αυτά. Τους έπεισα αλλά το πήρα πάνω μου προσωπικά. Δεν θα γίνει ούτε η Καρλα ούτε οι αγώνες. Τέλος. Καθόλου δεν με απασχολούσε να είμαι αναλώσιμος. Δικηγορος είμαι. Δεν θα σταδιοδρομούσα στον αθλητισμο. Ηθελα να προσφέρω κάτι γιατί το γραφειο μου λειτουργούσε με το Βαγγέλη κσι τη Μαρινα. Ειχα περιθώριο να «κάνω το κέφι μου» ένα διάστημα. Όχι όμως εφόρου βιου. Ένα διάστημα.

•Τελικά ότι δεν έκανα εγώ το έκανε ο Ντανιελ. Αναγεννηθηκε η αποξηραμένη λίμνη.Τώρα η κωπηλασία γίνεται για τις ζωες. Τι λες τώρα Κώστα μου, κ.καθηγητά μου περιβάλλοντος, που με είχες τότε βάλει στη γωνια. Θα μου πεις «αν είχε γίνει σωστά», «θα είχε..». Και ποιος θα το είχε κάνει σωστά Κώστα και από τους τότε και από τους τώρα. Δεν μπορείς να σχεδιαζεις ερημην προσώπων, μελετών , χρηματοδοτικών μέσων, χρόνου, οφέλους, διαχείρισης.

•Το Πασοκ υποχώρησε εκλογικά στη Θεσσαλια. Κάποιοι έλεγαν πως ένα μερίδιο της πτώσης αυτης οφειλόταν στην ισχυρογνωμοσύνη μου. Συγγνώμη, σύντροφοι, λυπάμαι.

SHARE
RELATED POSTS
«Προσφεύγω στον θάνατο ως λύτρωση από το βάσανο ζωή…», του Δημήτρη Κατσούλα
Βόρεια…Αλσατία, του Αλέξανδρου Μπέμπη
Ντέμης Κωνσταντινίδης: «Η απουσία της έκπληξης μας καθιστά αμέτοχους δέκτες”, του Κωνσταντίνου Καραγιαννόπουλου

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.