Υγεία

Όσα αποκαλύπτουν τα χέρια μας…, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη

Spread the love

Η Δρ. Δέσποινα Κατσώχη είναι ογκολόγος – ακτινοθεραπευτής, εξειδικευμένη στις νεότερες τεχνικές της ακτινοθεραπευτικής ογκολογίας και στους συνδυασμούς των θεραπευτικών ογκολογικών σχημάτων.

H κυκλοφορία του αίματος, οι ορμόνες, η λειτουργία του θυρεοειδούς «καθρεφτίζονται» στα χέρια μας. Ας επιχειρήσουμε να  αποκρυπτογραφήσουμε τη «γλώσσα» τους.

Σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα. Τα χέρια μουδιάζουν ή μυρμηγκιάζουν πρωί ή βράδυ και ο πόνος ξεκινά από την περιοχή του καρπού και  μπορεί να φτάνει μέχρι τον αγκώνα και τον ώμο.  Το σύνδρομο οφείλεται σε συνεχείς και επαναλαμβανόμενες κινήσεις του καρπού και ταλαιπωρεί συνήθως αθλητές, χειριστές μηχανημάτων, κτηνοτρόφους που αρμέγουν, ταμίες, φυσιοθεραπευτές, αρτοποιούς,  νοικοκυρές  ή όσους χειρίζονται πολλές ώρες ηλεκτρονικούς υπολογιστές. Διαγιγνώσκεται μέσω ηλεκτρομυογραφήματος.  Αν αντιμετωπίσουμε το σύνδρομο νωρίς, έχουμε ικανοποιητικά αποτελέσματα.  Ο γιατρός θα συστήσει φαρμακευτική θεραπεία – κυρίως αντιφλεγμονώδη- ή  θα τοποθετήσει  νάρθηκα που  ακινητοποιεί την περιοχή του καρπού. Ψυχρά επιθέματα ανακουφίζουν από τον πόνο. Ο ασθενής δεν πρέπει να κάνει βαριά εργασία με το προβληματικό χέρι όχι μόνο κατά τη διάρκεια της θεραπείας αλλά και μετά. Όταν υποχωρήσουν τα αρχικά συμπτώματα αναλαμβάνει ο φυσιοθεραπευτής με  υπέρηχους, laser, ηλεκτροθεραπεία κ.α. Αν τα συμπτώματα δεν υποχωρήσουν και μετά την θεραπεία,  συνιστάται  χειρουργική επέμβαση για να αποσυμπιεστεί το νεύρο στον καρπιαίο σωλήνα.

«Λευκά» νύχια: Πιέστε ελαφρά τα νύχια σας. Υπό κανονικές συνθήκες θα γίνουν για λίγο λευκά και στη συνέχεια θα ξαναγίνουν ροζ. Αν παραμείνουν λευκά  για περισσότερο από ένα λεπτό, ίσως έχετε αναιμία: η λευκότητα προκαλείται από την έλλειψη ερυθρών αιμοσφαιρίων στο αίμα. Η έλλειψη σιδήρου μπορεί να προκαλέσει μακροπρόθεσμα βλάβες ακόμη και στην καρδιά, οπότε εμπλουτίστε  τη διατροφή σας με κόκκινο κρέας, σπανάκι, σκούρα πράσινα λαχανικά και ξηρούς καρπούς: η βιταμίνη C βοηθά στην απορρόφηση του σιδήρου.

Κνησμός στα δάχτυλα. Δέρμα ξερό ή σκασμένο προειδοποιεί για δερματίτιδα, το γνωστό έκζεμα, που μπορεί να προκληθεί σε ευαίσθητο δέρμα από διάφορα καθαριστικά προϊόντα. Η συγκεκριμένη δερματοπάθεια δεν είναι μεταδοτική και αντιμετωπίζεται με φαρμακευτικές αλοιφές που θα συστήσει ο δερματολόγος:  χρησιμοποιείτε υποαλλεργικά προϊόντα.

Διογκωμένες αρθρώσεις δακτύλων. Αν παράλληλα πονούν, είναι ευαίσθητες και είστε άνω των 50, ίσως πάσχετε από οστεοαρθρίτιδα. Οι χόνδροι των δακτύλων σας που προστατεύουν τις αρθρώσεις έχουν φθαρεί και τα κόκκαλα «τρίβονται» μεταξύ τους. Η θεραπεία- ανάλογα με το στάδιο – κυμαίνεται από τη λήψη παυσίπονων και την επάλειψη με αλοιφές μέχρι χειρουργική επέμβαση.

Δάχτυλα «λουκάνικα». Ίσως πάσχετε από  ψωριασική αρθρίτιδα: σχετίζεται με την ψωρίαση αν μάλιστα η διόγκωση συνοδεύεται από πόνο και εύθραυστα ή κοίλα νύχια. Αυτό σημαίνει ότι το ανοσοποιητικό σας έχει… επιτεθεί στις αρθρώσεις των δακτύλων σας. Ρευματολόγος θα συστήσει την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή.

Μπλε άκρες δακτύλων:  Σε συνδυασμό με μούδιασμα, μάλλον μαρτυρούν διαταραχή του κυκλοφορικού, δηλ. το σύνδρομο Raynaud. Η στένωση των αρτηριών, εμποδίζει τη ροή του αίματος στα χέρια και στα δάκτυλα, μειώνοντας την κυκλοφορία. Η κατάσταση επιδεινώνεται με το κρύο ή το στρες. Αποφεύγετε το κάπνισμα και την καφεΐνη που συστέλλουν τα αιμοφόρα αγγεία αλλά και το να βγάζετε παγάκια από την κατάψυξη με γυμνά χέρια.  Ασκηθείτε για να βελτιώσετε τον καρδιακό παλμό σας και αντιμετωπίστε το σύνδρομο Raynaud γιατί μπορεί να προκαλέσει βλάβη στους ιστούς. Μπλε δάχτυλα προκαλούν όμως και ο λύκος ή η ρευματοειδής αρθρίτιδα.

Κόκκινες παλάμες: Αν η κοκκινίλα δεν υποχωρεί, ίσως αποτελεί ένδειξη ηπατικής νόσου (κίρρωση ή λιπώδες ήπαρ) και ονομάζεται ερύθημα Palmar. Αν παράλληλα έχετε  πρησμένα πόδια και κοιλιά, φλέβες που προεξέχουν στο πάνω τμήμα του κορμού και της κοιλιάς ή αισθάνεστε κουρασμένοι, συμβουλευτείτε το γιατρό  και μετρήστε μέτρηση την χολερυθρίνη και τα ηπατικά ένζυμά σας. Ωστόσο, στις εγκύους,  οι κόκκινες παλάμες είναι φυσιολογικές, λόγω αυξημένης ροής του αίματος.

SHARE
RELATED POSTS
Κρυολόγημα: Σε θέση μάχης για να το αντιμετωπίσουμε! , της Δρ Δέσποινας Κατσώχη
Μελάνωμα οφθαλμού, της Δρ. Δέσποινας Κατσώχη
Ποιοι καρκίνοι είναι συχνοί σε νεαρούς ενήλικες;, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.