Υγεία

Δημοκρατία-Ψυχοπαθολογία και Πολιτική, του Δρ Αναστάσιου Πλατή

Spread the love

Ο Δρ. Πλατής Αναστάσιος είναι Ψυχίατρος, ιδρυτής και Πρόεδρος της ΠΑΝΑΚΕΙΑ. Το βιβλίο του «Δρομολόγιο-Δρ Αναστάσιος Πλατής, ο Ψυχίατρος, ο Πολιτικός, ο Άνθρωπος» διατίθεται από τα γραφεία της ΠΑΝΑΚΕΙΑ δωρεάν. 

Η Δημοκρατία δεν σημαίνει ότι η πλειοψηφία έχει δίκιο. Σημαίνει πως έχει το δικαίωμα να κυβερνάει. Δημοκρατία δε σημαίνει ότι η μειοψηφία έχει άδικο. Σημαίνει ότι ενώ σέβεται τη δημοτική πλειοψηφία υψώνει δυνατά τη φωνή της κάθε φορά που νομίζει ότι η πλειοψηφία έχει άδικο.

Όταν η πλειοψηφία υποστηρίζει ότι έχει δίκιο και η μειοψηφία δεν αντιδρά, τότε η Δημοκρατία βρίσκεται σε κίνδυνο.

Το επίπεδο της υγείας, όπως και της παιδείας, είναι ενδεικτικό για το βαθμό ανάπτυξης μιας δημοκρατίας. Πάνω απ’ όλα η κυβερνησιμότητα είναι ζήτημα ουσιαστικής δημοκρατίας.

Πριν μερικούς μήνες, η Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, δήλωσε ότι χρειάζεται νομοσχέδιο με το οποίο θα αξιολογείται η ψυχοσωματική υγεία των υποψήφιων προέδρων.

Είναι επιτρεπτόν, κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου να γίνονται αναφορές αμφισβητήσεως στην προσωπικότητα ενός υποψήφιου προέδρου; Ένα ερώτημα με δύσκολες απαντήσεις, για τον απλούστατο λόγο ότι η αξιολόγηση της ψυχικής υγείας ενός υποψηφίου προέδρου-σε περίπτωση εκλογής- έρχεται σε σύγκρουση με τη δημοφιλή θεωρία ότι οι εκλογές έχουν πάντα δίκιο και ότι όλοι οφείλουν να υποτάσσονται στην ετυμηγορία του κυρίαρχου λαού, χωρίς αχρείαστους αστερίσκους.

Ξεχνάνε, όμως, οι υποστηρικτές αυτής της θεωρίας, ότι σε μια γνήσια δημοκρατία, η εκλογική διαδικασία οφείλει να τηρεί το άγραφο συμβόλαιο Ειλικρίνειας και Εμπιστοσύνης των προεκλογικών υποσχέσεων του υποψήφιου προς τους ψηφοφόρους.

Εάν οι προεκλογικές δεσμεύσεις είναι ψευδείς, τότε υπάρχει αλλοίωση των αρχών της δημοκρατίας. Ακόμη και στην περίπτωση που οι προεκλογικές δεσμεύσεις είναι ειλικρινείς, απαιτείται ο πρόεδρος να έχει την ψυχοσυναισθηματική αρτιότητα ώστε να μπορέσει να τις υλοποιήσει όταν κερδίσει τις εκλογές. Επομένως, πέραν του ειλικρινούς προεκλογικού προγράμματος, είναι ανάγκη οι πολίτες να γνωρίζουν την προσωπικότητα και την ψυχική υγεία του μελλοντικού τους προέδρου. Γιατί, ευτυχώς ή δυστυχώς, η επιτυχής υλοποίηση του προγράμματος εξαρτάται από τις ικανότητες και την προσωπικότητα του προέδρου. Παραδείγματα εκλογής ακατάλληλων προέδρων υπάρχουν πολλά και στη χώρα μας και διεθνώς. Κορυφαία παραδείγματα: Χίτλερ, Μουσολίνι, Τραμπ, Ερντογάν κτλ. οι οποίοι ήταν και είναι επικίνδυνοι δημαγωγοί, δε θα μπορούσαν να επικαλεστούν έλλειψη καταλογισμού των πράξεών τους, λόγω ψυχικής νόσου, σε οποιοδήποτε ποινικό δικαστήριο. Γιατί οι δημαγωγοί δεν έχουν έλλειψη λογικής στην επιδίωξη των προσωπικών τους στόχων αλλά παρουσιάζουν έλλειψη ηθικών δεσμεύσεων απέναντι στους κανόνες της δημοκρατίας και στους ψηφοφόρους τους. Στην καταπάτηση των ηθικών και πολιτικών κανόνων μιας πολιτείας πρωταγωνιστούν συνήθως ηγέτες με ψυχοπαθολογικές προσωπικότητες.

Στην ψυχιατρική είναι από δεκαετίες γνωστές οχτώ μεγάλες κατηγορίες διαταραχών προσωπικότητας, οι οποίες σπάνια αντιμετωπίζονται θεραπευτικά. Οι πιο συχνές διαταραχές προσωπικότητας είναι: ναρκισσιστική, οιστριονική και παρανοειδής.

Μια κατ΄εξοχήν διαταραχή η οποία διακρίνει πολλούς ηγέτες κατά το διάβα της ιστορίας, είναι η ναρκισσιστική προσωπικότητα. Μερικά συμπτώματα που την χαρακτηρίζουν είναι:

-οργή όταν το άτομο δέχεται κριτική

-συναισθήματα φθόνου

-μεγαλειώδης αίσθηση σημαντικότητας εαυτού

-απαίτηση υπερβολικού θαυμασμού

-εκμετάλλευση άλλων για επίτευξη δικών του σκοπών

Για αυτό, λοιπόν, είναι απαραίτητη πέραν της ειλικρίνειας ενός προεκλογικού προγράμματος μια ειδική επιτροπή υψηλού κύρους με συμμετοχή ψυχιάτρων, να κρίνει την ψυχοσυναισθηματική υγεία κάθε υποψηφίου.

Τα δε πορίσματά της να γνωστοποιούνται στους ψηφοφόρους. Η πολυπλοκότητα της κοινωνικής και πολιτικής ζωής της δημοκρατίας στον 21ο αιώνα είναι ανάγκη να προχωρήσει στην επεξεργασία  νέων συνταγματικών άρθρων, τα οποία θα καθορίζουν συγκεκριμένους κανόνες στην εκλογή ηγετών. Άτομα που θεωρούν ηγετικό τους προσόν την εξαπάτηση των ψηφοφόρων, σίγουρα δε διαθέτουν μια ισορροπημένη ψυχοκοινωνική προσωπικότητα, αλλά αντίθετα είναι άτομα ελλειμματικά με διαταραχή προσωπικότητας.

Συμπερασματικά, εάν θέλουμε η έμμεση αντιπροσωπευτική δημοκρατία να έχει μέλλον στον σημερινό κόσμο, τότε οι ψηφοφόροι πρέπει να γνωρίζουν με επιστημονικά κριτήρια την προσωπικότητα των ηγετών τους, ελπίζοντας πως η κρίση τους θα απαλλαγεί από δημαγωγικούς καθρέπτες και θα υπηρετεί τη βαθύτερη ουσία της δημοκρατίας. Σε αντίθετη περίπτωση, οι εκλογικές διαδικασίες θα εκφυλίζονται σε απλές τελετουργίες επικύρωσης απατηλών προγραμμάτων και στην εκλογή ψυχοπαθολογικών προσωπικοτήτων.

Δρ. Πλατής Αναστάσιος

Επιστημονικά υπεύθυνος εταιρείας

ΠΑΝΑΚΕΙΑ

SHARE
RELATED POSTS
Γιατί είναι επικίνδυνη η ηπατίτιδα C;, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη
Πότε το μούδιασμα είναι ανησυχητικό;, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη
Η ξηροδερμία είναι φίλη του χειμώνα!, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.