Υγεία

Τί μάς γερνά;, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη

Spread the love

Η Δρ. Δέσποινα Κατσώχη είναι ογκολόγος – ακτινοθεραπευτής, εξειδικευμένη στις νεότερες τεχνικές της ακτινοθεραπευτικής ογκολογίας και στους συνδυασμούς των θεραπευτικών ογκολογικών σχημάτων.

Δεν είναι μόνο ο χρόνος που περνά και αφήνει πάνω μας τα σημάδια του. Είναι και οι κακές μας συνήθειες που επιταχύνουν την καταστροφική του δράση. Ας συμμαχήσουμε λοιπόν με τον οργανισμό μας για να καθυστερήσουμε τη φθορά του.

Αφυδάτωση. Το νερό ενυδατώνει, ρυθμίζει τις λειτουργίες του πεπτικού συστήματος, ενισχύει το ανοσοποιητικό, μάς δίνει ενέργεια και συμβάλει στην απώλεια βάρους. Κάνει την επιδερμίδα μας σφριγηλή και λαμπερή. το αφυδατωμένο δέρμα, δημιουργούνται με τον χρόνο ρυτίδες και σημάδια.

Τσιγάρο. Δεν είναι μόνο μία ωρολογιακή βόμβα για τον οργανισμό, Καταστρέφει το κολλαγόνο και απελευθερώνει ελεύθερες ρίζες οι οποίες είναι καταστροφικές για την επιδερμίδα.

Σωστή διατροφή. Η κουζίνα μας κρύβει πολύτιμα όπλα στη μάχη ενάντια στον χρόνο. Φρούτα, λαχανικά βότανα και τσάι, μάς θωρακίζουν με καροτενοειδή, φλαβονοειδή και πολυφαινόλες. Λιπαρά ψάρια, καρύδια και φυτικά έλαια, είναι γεμάτα αντιοξειδωτικά και ωμέγα 3 λιπαρά οξέα, τα οποία συντηρούν την ελαστικότητα στις μεμβράνες των κυττάρων.  Αντιοξειδωτική και η βιταμίνη Ε ενώ η  βιταμίνη C αναγεννά φυσικά το κολλαγόνο, που μάς προστατεύει από τις ρυτίδες. Σπανάκι, μπρόκολο και πατάτες, ρυθμίζουν το σάκχαρο: περιέχουν άλφα-λιποϊκό οξύ που συμβάλει στη μετατροπή της γλυκόζης σε ενέργεια.

Αλκοόλ. Αφυδατώνει την επιδερμίδα ενώ επιτρέπει στις τοξίνες των βακτηρίων του εντέρου να εισχωρήσουν στο ήπαρ, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται φλεγμονές που οδηγούν σε κίρρωση.

Ζάχαρη. Αφυδατώνει την επιδερμίδα, προκαλεί σακούλες κάτω από τα μάτια και κηλίδες στο πρόσωπο. Η ζάχαρη θέτει σε κίνδυνο και την καρδιά μας επειδή συμβάλλει στην αύξηση της αρτηριακής πίεσης.

Γλουτένη. Όσοι πάσχουν από κοιλιοκάκη, δηλ. έχουν δυσανεξία στη γλουτένη, εκδηλώνουν διάρροια, πόνο στο στομάχι και εμετό. Μπορεί όμως απλά να έχετε  ευαισθησία στη γλουτένη, οπότε ψωμί, ζυμαρικά και άλλοι υδατάνθρακες- σε μεγάλες ποσότητες- προκαλούν κοκκινίλες και πρήξιμο στο πρόσωπο. Καταναλώστε καστανό ρύζι, κινόα και δημητριακά χωρίς γλουτένη.

Γαλακτοκομικά. Το 75% όσων έχουν δυσανεξία στη λακτόζη αντιμετωπίζουν προβλήματα και στο πεπτικό τους σύστημα. Αν καταναλώνετε ανεξέλεγκτα γάλα, τυρί και γιαούρτι ίσως εμφανίσετε  σπυράκια στο πρόσωπο.

Τοξικές σκέψεις. Μην αφήνετε τα αρνητικά αισθήματα να σας κυριεύουν. Το άγχος αυξάνει τα επίπεδα κορτιζόλης και γερνάμε γρηγορότερα.

Αντηλιακό. Αν δεν το φοράμε όλο τον χρόνο θα κάνουν την εμφάνισή τους ρυτίδες και πανάδες  ενώ η επιδερμίδα θα εμφανίσει ξηρότητα. Αν εκτιθέμεθα αλόγιστα στον ήλιο παραμονεύει ο  καρκίνος του δέρματος.

Γυαλιά ηλίου. Απαραίτητα ακόμα και στην αντηλιά. Προστατεύουν το δέρμα γύρω από τα μάτια και διατηρούν υγιή τον αμφιβληστροειδή. Το υψηλής ενέργειας ηλιακό φως, συμβάλλει στην εμφάνιση της ηλικιακής εκφύλισης της ωχράς κηλίδας

Καθιστική ζωή. Καθώς τα χρόνια περνούν, ο οργανισμός καταναλώνει όλο και μικρότερη ποσότητα οξυγόνου, οπότε μειώνονται σταδιακά οι σωματικές μας επιδόσεις. Μετά τα 30 ο οργανισμός παράγει όλο και λιγότερη αυξητική ορμόνη, με αποτέλεσμα να φθείρονται μύες και οστά.

Έλλειψη ύπνου. Όταν κοιμόμαστε, τα κύτταρα ανανεώνονται και έτσι καθυστερεί η γήρανση. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να επαναφορτίζεται το σώμα και ο εγκέφαλος μας λειτουργεί καλύτερα. Οι αϋπνίες αυξάνουν τον κίνδυνο για αύξηση σωματικού βάρους και την εμφάνιση διάφορων νοσημάτων.

Δουλειά χωρίς ξεκούραση. Το έντονο επαγγελματικό στρες  «αποτυπώνεται» στο δέρμα.

Ρηχές αναπνοές. Αποφύγετε τις «ρηχές» αναπνοές που παίρνουμε όταν είμαστε αγχωμένοι. Ανά τακτά διαστήματα, σταματάμε για λίγο τη δουλειά και αναπνέουμε βαθιά από τη μύτη, φουσκώνοντας την κοιλιά και εκπνέοντας στη συνέχεια αργά και σταθερά.

SHARE
RELATED POSTS
Δρ Δέσποινα Κατσώχη: “Αυτός που αγαπώ, μού είπε πως με χρειάζεται” – Α’ βίντεο για την αξία της πρόληψης
Η διατροφή κλειδί και στα ινομυώματα!, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη
Γιατί ανεβάζουμε δέκατα;, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.