Ανοιχτή πόρτα

Όπως τα έκανε ο Μεντερές μαντάρα!, του Γιώργου Σαράφογλου-George Sarafoglou

Spread the love

Ο Γιώργος Σαράφογλου είναι σκιτσογράφος-γελοιογράφος και επιχειρηματίας. Διαβιεί στην Νέα Υόρκη. George Sarafoglou is a political cartoonist and businessman. He lives in New York City.

17 Σεπτεμβρίου του 1961, ο Τούρκος Πρωθυπουργός Αντνάν Μεντερές αφήνει την τελευταία του πνοή στην αγχόνη.

Ήταν 17 Σεπτεμβρίου του 1961, όταν ο Αντνάν Μεντερές, ο μέχρι πριν από ένα χρόνο πρωθυπουργός της Τουρκίας εκτελείται με απαγχονισμό. Η εκλογική νίκη του Δημοκρατικού Κόμματος το 1950 άνοιξε την πόρτα στον πολυκομματισμό. Ο πρώτος δημοκρατικά εκλεγμένος πρωθυπουργός της Τουρκίας, Αντνάν Μεντερές  είχε ηγηθεί μιας κοινωνικής συμμαχίας με την οποία η συντηρητική «βαθιά Ανατολή» έπαιρνε ρεβάνς απέναντι στον «κεμαλισμό».

Όμως στα οικονομικά, η κατάσταση πήγαινε από το κακό στο χειρότερο… Η Τουρκία δανείστηκε από τις Τράπεζες με αποτέλεσμα να διογκωθούν τόσο το δημόσιο χρέος, όσο και τα ελλείμματα. Σταδιακά ο Μεντερές άρχισε να χάνει οπαδούς και να γίνεται όλο και πιο αυταρχικός. Του χρεώνεται η ένταση στο Κυπριακό και το πογκρόμ του Σεπτεμβρίου του 1955 εναντίον των Ελλήνων της Κωνσταντινούπολης. Το πραξικόπημα του 1960 – το πρώτο της σύγχρονης τουρκικής ιστορίας – ήρθε χωρίς να εκπλήξει κανέναν. Ο Μεντερές και στελέχη της κυβέρνησης του συνελήφθησαν. Στη δίκη του ο Μεντερές κατηγορήθηκε για διαφθορά, αντιλαϊκή πολιτική και για την επίθεση εναντίον των Ελλήνων της Πόλης. Καταδικάστηκε σε θάνατο για την καταπάτηση του Συντάγματο

Στις 17 Σεπτεμβρίου του 1961, στο νησάκι Ιμραλί του Μαρμαρά (εκεί που κρατείται ο Οτσαλάν), ξύρισαν τον Μεντερές και του φόρεσαν χειροπέδες. Στις 14:15 του φόρεσαν τον λευκό χιτώνα των μελλοθανάτων και τον οδήγησαν στην αγχόνη. Λίγα λεπτά αργότερα ο πρώην πρωθυπουργός άφηνε την τελευταία του πνοή. Πάνω στο στήθος του υπήρχε ένα έγγραφο με την κατηγορία για την οποία εκτελέστηκε: «Παραβίαση του Συντάγματος». Πριν από τον Μεντερές είχαν απαγχονιστεί οι υπουργοί της κυβέρνησής του Ζορλού και Πολατκάν.

Ο Μεντερές είχε γεννηθεί το 1899 στις Τράλλες. Φοίτησε στο Αμερικανικό Κολέγιο της Σμύρνης και στη συνέχεια στη Νομική Σχολή της Άγκυρας. Κατά την διάρκεια ελληνικής στρατιωτικής παρουσίας στην Ιωνία υπήρξε επικεφαλής ομάδας ατάκτων (Τσέτες), και ενέχεται για τη σφαγή των 31 χριστιανών προσκόπων του Αϊδινίου.  (Πηγή άρθρου: Εφημ. Το Έθνος)

SHARE
RELATED POSTS
Άντα Ηλιοπούλου: Δημοσιογραφική καριέρα 22 Καρατίων, της Τζίνας Δαβιλά
Ο πράσινος Πύργος του Άϊφελ, της Άντας Ηλιοπούλου
Καμίλα ετών 60, του Γιώργου Αρκουλή
Δίκη GIF! (Trump’s GIF trial)! του Γιώργου Σαράφογλου (by George Sarafoglou)

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.