ΕΥ ΖΗΝ Πόρτα στη Δωδεκάνησο

Υψηλό επίπεδο προσκεκλημένων και ομιλιών στο 20ο Διεθνές Συμπόσιο Σύμης στη Ρόδο

Spread the love

Κυριακή μεσημέρι 1ης Ιουλίου με πρωτοβουλία του Γιώργου Παπανδρέου ο Δήμαρχος Ρόδου κος Φώτης Χατζηδιάκος υποδέχθηκε στο Δημαρχείο αξιωματούχους της Κινεζικής Πρεσβείας και υψηλόβαθμο μέλος του οργανισμού για το “Νέο δρόμο του μεταξιού”, δράττοντας της ευκαιρίας για μιά σημαντική συζήτηση, ώστε να συμπεριληφθεί η Ρόδος στους σταθμούς και τα λιμάνια του νέου δρόμου, ανοίγοντας “πανιά” για  130.000.000 Κινέζους που κάνουν τουρισμό κάθε χρόνο και στοχεύοντας η Ρόδος να κερδίσει ένα μεγάλο μέρος από αυτούς.

Εν συνεχεία:

Στον Προμαχώνα του Παλατιού του Μεγάλου Μαγίστρου στην Μεσαιωνική Πόλη Ρόδου το απόγευμα της Κυριακής  έγινε η έναρξη του 6ήμερου Διεθνούς Συμποσίου Σύμης σε συνεργασία Ιδρύματος Ανδρέα Παπανδρέου και Δήμου Ρόδου και με εκλεκτούς προσκεκλημένους, οι οποίοι τοποθετήθηκαν υπέρ μιας κοινής πορείας Ειρήνης, Δικαιοσύνης, προάσπισης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Αρωγής των Μεταναστών και των Προσφύγων. Επιπλέον ο κος Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος ξεκίνησε την έναρξη των ομιλιών, αναφέρθηκε στη Μέση Ανατολή , στις σχέσεις με την Παλαιστίνη, το Ιράκ, το Ισραήλ ενώ σχετικά με τους Τούρκους παρουσίασε τον προσκεκλημένο του Συμποσίου, τον δημοφιλέστατο και βραβευμένο Τούρκο μουσικοσυνθέτη Livaneli ο οποίος έχει συνεργαστεί με τη Joan Baez,  τη Maria del Mar Bonet και τη Μαρία Φαραντούρη. Μάλιστα το βιβλίο του “Ο μεγάλος ευνούχος της Κωνσταντινούπολης” τιμήθηκε με το Βαλκανικό Λογοτεχνικό Βραβείο.

Εντύπωση και συγκίνηση προκάλεσε η Κύπρια δασκάλα Άντρια Ζαφειράκου η οποία βραβεύτηκε με το Παγκόσμιο Βραβείο Δασκάλας λόγω των καλλιτεχνικών  μαθημάτων που κάνει σε σχολείο του Λονδίνου εντός διαταραγμένης και φτωχής περιοχής, όπου ζουν μόνο μετανάστες. Μεταξύ άλλων η ίδια δήλωσε: “Έχω το καλύτερο επάγγελμα του κόσμου”. Πιστεύει ότι η καλύτερη μάθηση γίνεται όταν συνοδεύεται από τα καλλιτεχνικά μαθήματα.

Στους προσκεκλημένους ομιλητές κατά την έναρξη του Συμποσίου ήταν ο Πρόεδρος της Πολωνίας ο οποίος εξήρε το αρχαιοελληνικό ιδεώδες προσθέτοντας ότι πρέπει να βρούμε την απάντηση στο ερώτημα “Τι κάνει τους ανθρώπους χαρούμενους”.

Στην τοποθέτησή του ο συνδιοργανωτής του Διεθνούς Συμποσίου Δήμαρχος Ρόδου κος Φώτης Χατζηδιάκος τη σημασία που έχει το Συμπόσιο τούτη τη χρονική στιγμή, στον συγκεκριμένο τόπο, όπου αιώνες πριν σηματοδοτήθηκαν  οι πρώτες πανανθρώπινες αξίες και οι βάσεις ενός Παγκόσμιου Πολιτισμού. Επίσης, τόνισε ότι η σημαντικότητα της Ρόδου διαφαίνεται με τη συμμετοχή της σε κάθε Διεθνή Διοργάνωση.

Τέλος, η πραγματοποίηση του 20ου Συμποσίου Σύμης γίνεται σε συνεργασία του Ιδρύματος Ανδρέας Παπανδρέου και του Δήμου Ρόδου και θα ολοκληρωθεί την Πέμπτη στη Λίνδο.

Οι συζητήσεις θα λάβουν χώρα σε ξενοδοχείο της Λίνδου, ενώ την Τετάρτη θα πραγματοποιηθεί συζήτηση και στο Ισπανικό Κατάλυμα.

Στόχος του Συνεδρίου είναι η Διαπολιτισμικότητα και όπως αυτή καταγράφεται μέσα από την Αρχέτυπη τοποθέτηση Αξιών και Ιδανικών από την Αρχαία Ελλάδα σε σχέση με την Βυζαντινή Περίοδο και τον σημερινό πολυτάραχο κοινωνικό ιστό και πώς τελικά όλα περνούν μέσα από την ακριτική Ρόδο.

Για το iPorta.gr : Τζίνα Δαβιλά

SHARE
RELATED POSTS
Βράβευση Δημάρχου Φώτη Χατζηδιάκου από την CMF για την προσφορά των νησιωτών στο προσφυγικό
17800315_447836758896977_1359834884609928648_n.jpg
Ζωγραφίζοντας την πόλη-Παιδικός εθελοντισμός στις Επτά Χουρμαδιές Ρόδου 8 και 9 Απριλίου
Pane di capo και η τέχνη του μακαρόν!

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.