Ανοιχτή πόρτα

Υποκλοπέας, υποκλοπείς και υποκλοπές, του Νότη Μαυρουδή

Spread the love

Ο Νότης Μαυρουδής είναι Κιθαριστής-Συνθέτης-Μουσικοπαιδαγωγός-Αρθρογράφος τύπου και ραδιοφώνου-Διευθυντής του www.tar.grΕΔΩ διαβάστε και ακούστε συνέντευξή του στην iΠόρτα-Ρ/Σ Παλμός 99.5

όλα τα άρθρα του Νότη Μαυρουδή ΕΔΩ

Δεν θα μπορούσαμε να προσπεράσουμε αβρόχοις ποσί την πολιτική κρίση που προκάλεσαν οι υποκλοπές και τη δημιουργία τουλάχιστον δυσάρεστου κλίματος εν μέσω θερμού Αυγούστου που τα έχει όλα! Μπάνια του λαού, ακρίβεια για όλους, ουκρανορωσικά, ελληνοτουρκικά, ενεργειακά, επαναφορά προσφυγικών ροών, εγκλήματα, γυναικοκτονίες, πληθωρισμός, πυρκαγιές, εκ νέου covid, και άλλα πολλά.
Τώρα, στο… ρεπερτόριο προστέθηκαν και οι παρακολουθήσεις· σπορ (!) το οποίο γνωρίζουμε από παλαιότερες εποχές, από τότε που η χώρα ζούσε έναν πολιτικό μεσαίωνα, του οποίου η μνήμη σέρνεται και είναι ακόμα νωπή.

Πέρασαν δεκαετίες για να θυμηθούμε ξανά πως οι π α ρ α κ ο λ ο υ θ ή σ ε ι ς ήταν η… σημαία της εθνικοφροσύνης από το μακρινό παρελθόν των αρχών του 20ού αιώνα· τότε που οι μισοί Έλληνες κυνηγούσαν τους άλλους μισούς· τότε που οι εθνικιστικές κι ακροδεξιές κυβερνήσεις τής εποχής θεωρούσαν πως οι πολίτες που ήταν… ανήσυχοι, επιβαλλόταν να ελέγχονταν παντοιοτρόπως, για να προστατευθεί η… Πατρίς, από άμεσες πράξεις υποχθόνιων εχθρών!
Ιδιαίτερα μετά τον Β΄ Παγκόσμιο και όταν η χώρα ορίστηκε από τις μεγάλες δυνάμεις να ενταχθεί (ευτυχώς, εκ των υστέρων) στις χώρες τού δυτικού μπλοκ· παράλληλα, ο λαθεμένος, αιματηρός, εμφύλιος σπαραγμός, ενίσχυσε την επικρατούσα βασιλοχουντικοδεξιά παράταξη, που επέλεξε τον σκληρό δρόμο των διώξεων και τού α υ τ α ρ χ ι σ μ ο ύ.
Φαίνεται πως ο έ λ ε γ χ ο ς επί των πολιτών (επί της κοινωνίας) προϋπέθετε ό λ ε ς τις μεθόδους και, κυρίως, τής πληροφόρησης μέσω παρακολούθησης, που σήμαινε ξέφρενη καταστολή των όποιων… ανησυχιών τής πολιτικοποιημένης αντίδρασης.
Εξέχουσα θέση στη μετάβαση από τον δοσιλογισμό στον χαφιεδισμό είχαν οι… ωτακουστές των μυστικών υπηρεσιών.

Τ
ο θέμα των υποκλοπών είναι ένα παγκόσμιο «κοινό μυστικό» για το οποίο π ο τ έ και κ α μ ί α κυβέρνηση δεν α π ο φ ά σ ι σ ε να καταργήσει τις μυστικές υπηρεσίες, που οργανώνουν και φροντίζουν να πληροφορούν την κεντρική εξουσία…
Στην μετεμφυλιακή εποχή που ήδη αναφέρθηκα, το τότε δεξιό Κράτος είχε στόχο τούς κομμουνιστές-αριστερούς-αναρχικούς-δημοκράτες-αντισυστημικούς κλπ. Οι περίφημοι «φάκελοι» δεν καταργήθηκαν και δεν καταστράφηκαν στην πραγματικότητα π ο τ έ, παρ’ όλα τα αιτήματα και τις διαμαρτυρίες τής τότε κοινωνίας· απλώς πέρασαν σε ηλεκτρονική μορφή, μια που η τεχνολογία έχει άπειρους τρόπους να υποκλέπτει, να αρχειοθετεί και να ενημερώνει…
Από ‘κείνη την εποχή κύλησε πολύ νερό στο αυλάκι· μετά την σκληρή εμπειρία τής επτάχρονης Χούντας, η μεταπολίτευση σε συνδυασμό με την ένταξη της χώρας στην ΕΕ, δημιούργησαν καινούργιες ισορροπίες και ανατροπές, γύρω από τη νομιμοποίηση ό λ ω ν των πολιτικών κομμάτων, των ατομικών δικαιωμάτων, προσωπικών δεδομένων, ελευθερίας του λόγου, ουσιαστική κατάργηση της λογοκρισίας, ελευθερίας των δημόσιων συναθροίσεων, της διαμαρτυρίας, της ελευθεροτυπίας των ΜΜΕ, της διακίνησης Ιδεών κλπ.
Η χώρα μπήκε σε άλλες ατραπούς. Δόθηκε η ιστορική ευκαιρία της… ανθοφορίας και της πολυχρωμίας των απόψεων… Η δημοκρατία λειτούργησε σχεδόν υ π ο δ ε ι γ μ α τ ι κ ά, παρά τις κατά καιρούς αντιθέσεις και αντιφάσεις, προνόμιο μιας δημοκρατίας εν λειτουργία.

Όμως, η πάγια παρακολούθηση προσώπων (και όχι μόνο πολιτικών) συνεχίζει την πορεία της. Τα διδάγματα της Ιστορίας είναι γνωστά.
Κάθε εξουσία φροντίζει να θρέφει τα «δικά της» παιδιά, για την ασφάλεια της χώρας και της δικιάς της μακροημέρευσης! Μηδεμιάς εξαιρουμένης ιδεολογικής προέλευσης…
Τώρα διανύουμε την περίοδο των καταγγελιών, για τις σύγχρονες υποκλοπές και έχουμε να ακούσουμε, ποιος ξέρει τι… Θαρρείς και ένα τεράστιο σύννεφο έχει σκεπάσει ολοσχερώς την σκληρή καθημερινότητα, μονοπωλώντας την πολιτική επικαιρότητα! Η υποκλοπή συνομιλιών του Ν. Ανδρουλάκη βεβαίως και είναι παράνομη και καταδικαστέα, αλλά δεν προκαλεί έκπληξη, ούτε είναι και τόσο πρωτόγνωρη «ε ί δ η σ η». Είναι… «έθιμο» παλαιότατο όπως οι πέτρες και διαχρονικά «κοινό μυστικό», που γνωρίζουν όλοι α ν ε ξ α ι ρ έ τ ω ς οι παροικούντες την Ιερουσαλήμ…

Ο ηθικός και πολιτικά υπεύθυνος, στην παρούσα περίπτωση, είναι ο Πρωθυπουργός, εκείνος θα υποστεί-κατά το σύνταγμα-τις όποιες ευθύνες τον βαραίνουν. Είναι το κυρίαρχο θέμα που θα συζητηθεί στη Βουλή· εκεί βγαίνουν ως συνήθως παλιές αμαρτίες, μαχαίρια, γιαταγάνια και κουμπούρια, ώστε να καταγραφεί η κατακραυγή από σύσσωμη την αντιπολίτευση, η οποία αισιοδοξεί να αναδείξει, το πιθανότερο, τη φθοροποιά πορεία τής κυβερνητικής ισχύος.
Δεν θα παίξω ρόλο πολιτικού αναλυτή για θέματα που είναι πέρα από τις δυνατότητές μου. Δεν επιχειρώ να… μεταμφιεστώ σε κάτι άλλο απ’ αυτό που είμαι· αυτό όμως δεν σημαίνει πως όσοι ανήκουν στον καλλιτεχνικό-πνευματικό κόσμο αδιαφορούν για ό,τι αρνητικό συμβαίνει στη δημοκρατία και την εύρυθμη λειτουργία της.
Οι υποκλοπές και τα εντός του κάστρου τής παρακολούθησης των ΕΥΠ, ΚΥΠ κλπ, είναι σημεία που ορθώς καταγγέλλονται και έρχονται ως επείγοντα πολιτικά θέματα στη Βουλή, ασχέτως αν η καθημερινή μας ζωή θα συνεχιστεί όπως την ξέρουμε….
Ελπίζω, οι πολιτικές δυνάμεις να λειτουργήσουν εκατέρωθεν θεσμικά, ουσιαστικά και, πάνω απ’ όλα, πέρα από τις… γνωστές εκδικητικές, μικροκομματικές διεκδικήσεις σε στιλ φοιτητικού αμφιθεάτρου…

Όσοι λειτουργοί τού πολιτεύματος συμμετάσχουν στη δημόσια συζήτηση, σε αυτή την α ν α γ κ α ί α αντιπαράθεση του κοινοβουλίου, να το κάνουν με σοβαρότητα και να εκφράσουν πολιτικές απόψεις που να αφορούν την ανάγκη για έναν δημοκρατικό και π ο λ ύ χ ρ ω μ ο σημερινό κόσμο· ο φ ε ί λ ο υ ν να γνωρίζουν πως σ τ ό χ ο ς είναι ένας και μόνο: η π ρ ο σ τ α σ ί α τής δημοκρατίας από παλαιές οξειδωμένες λογικές που εγκλωβίζουν τη χώρα σε πολιτικά αδιέξοδα και πνευματική αγκύλωση.

Νότης Μαυρουδής

SHARE
RELATED POSTS
Οι αργυρόχροοι γλάροι, το αρχιπέλαγος Αλμιράντες, Λειψοί και Μύκονος, του Πάνου Μπιτσαξή
Αμνήμονες, του Αλέξανδρου Μπέμπη
Ζωή με κεφαλαίο, του Κωστή Α. Μακρή

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.