Ανοιχτή πόρτα

Το φαινόμενο της διαφθοράς, του π. Μάξιμου Παναγιώτου

Spread the love

Κατά καιρούς βγαίνουν στη δημοσιότητα διάφορα οικονομικά σκάνδαλα σε διάφορες κρατικές και ιδιωτικές υπηρεσίες. Το φαινόμενο αυτό συναντάται σε όλο τον κόσμο. Η Ελλάδα, δυστυχώς, θεωρείται από τα πιο διεφθαρμένα κράτη της γης.

Ἡ εποχή μας είναι εποχή υλιστική και ο πλούτος θεωρείται ως πρωτεύουσα αξία για τον κάθε άνθρωπο. Για τους περισσότερους ισχύει η άποψη: «όσο πιο πολλά έχεις, τόσο πιο σπουδαίος είσαι». Στην αναζήτηση του πλουτισμού, όμως, πολλοί χρησιμοποιούν αθέμιτα μέσα, όπως την κλοπή, τις απάτες,  τη συκοφαντία, το ψέμα και τις δωροδοκίες.

Ο προφήτης Ησαΐας περιγράφοντας τον 8ο αιώνα π. Χ. την αμαρτωλή κοινωνία των Ισραηλιτών, που επρόκειτο λόγω της διαφθοράς να υποδουλωθούν σε ξένο λαό, είναι σαν να αναφέρεται στην  εποχή μας. Λέει:  «Οι αμαρτίες σας υψώνουν τείχος ανάμεσα σ’ εσάς και στο Θεό σας κι οι ανομίες σας τον έκρυψαν μακριά σας, τόσο που να μη σας ακούει. Τα χέρια σας έχουνε μ’ αίμα λερωθεί και με την ανομία τα δάχτυλά σας, ψέματα λένε τα χείλη σας και αδικίες η γλώσσα σας.

Προσφεύγετε στα δικαστήρια χωρίς να ‘χετε δίκιο, μ’ άνομα μέσα υποστηρίζετε την υπόθεσή σας. Καθένας σας στηρίζεται σε πράγματα ανυπόστατα, λέει ψέματα, κυριαρχείστε από την κακία και καταλήγετε στην ανομία. … Τα νήματά σας δεν είναι κατάλληλα για υφάσματα, ούτε μπορεί κανένας να ντυθεί με τα υφαντά σας. Τα έργα σας είναι παράνομα, σε κάθε βήμα σας μεταχειρίζεστε τη βία. Τρέχουν τα πόδια σας για το κακό, σπεύδετε, όταν είναι να σκοτώσετε αθώο. Οι σκέψεις σας είναι αμαρτωλές· συντρίμμια και καταστροφή αφήνετε στο διάβα σας.  Δεν ξέρετε ειρήνη τι θα πει, στα έργα σας δικαιοσύνη δεν υπάρχει. Τον τρόπο της ζωής σας εσείς τον διαστρεβλώσατε κι αυτοί που τον ακολουθούν δε βρίσκουν τη γαλήνη» (Ησαΐας 59,2-8).

Η πολιτεία να κατευθύνει την παιδεία στην κατάρτιση ενσυνείδητων πολιτών και να φροντίσει για ένα άριστο θεσμικό πλαίσιο που θα εμποδίζει ή θα προλαμβάνει την ποικίλη διαφθορά.

Ο  Πατήρ Μάξιμος Παναγιώτου είναι Αρχιμανδρίτης και ζει στη Ρόδο.

η εικόνα προφίλ του ΜΑΞΙΜΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

SHARE
RELATED POSTS
Το Πρέπει ως Σημαίνον της Εξουσίας, του Ηλία Καραβόλια
Το VARάω, του Αλέξανδρου Μπέμπη
“Blah blah blah…”!(Greta Thunberg), του Γιώργου Σαράφογλου – by George Sarafoglou

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.