Ανοιχτή πόρτα

Το τζίνι, ο ηλίθιος, ο ζογκλέρ και η μύγα του Μακρόν, του Πάνου Μπιτσαξή

Spread the love

Ο Πάνος Μπιτσαξής είναι ποινικολόγος και συγγραφέας του αυτοβιογραφικού-ιστορικού βιβλίου “΄Οταν το μέλλον έπαιζε κρυφτό..”

 

Οι Ασασινοι

•Οι πρόδρομοι, οι ιδρυτές, της ισλαμικής τρομοκρατίας. Χασαν Ι Σαμπάχ ο μορφωμένος διανοητής; ιδρυτής τους. Από τον 11ο μέχρι τον 13ο αιώνα. Με βάση το απροσπέλαστο περσικό κάστρο Αλαμουτ. Με κήπους και νερά. Δολοφονουσαν κυριως σε δημόσιους χώρους με μαχαίρια για να προκαλούν το τρομο. Ειδικοί και στα δηλητήρια.Μάστορες της κατασκοπείας. Intelligence. Αρχικα τους «αιρετικούς» σουνίτες και μετά και τους χριστιανούς εισβολείς. Με το όραμα του Παραδείσου και των κήπων του. Ως πρόγευση της αιώνιας ευδαιμονίας τους πότιζαν χασίς πριν την επίθεση. Εφευγαν ευτυχισμένοι. Το μοτίβο της πίστης τους ήταν «τίποτα δεν είναι αλήθεια όλα επιτρέπονται».

Οι Χριστιανοί ηγεμόνες τους θεωρούσαν θανάσιμο κίνδυνο αλλά και περιστασιακούς συμμάχους.

Ό,τι πιο εσφαλμένο έχει ειπωθεί είναι πως η ιστορία δεν επαναλαμβάνεται. Επαναλαμβάνεται αεναως  μεταμφιεζομενη αλλά στον ίδιο καμβά.

Το τζίνι έξω από το μπουκάλι

•Δυστυχώς. Όταν το τζίνι βγει από το μπουκάλι κανείς δεν ξέρει που θα παει. Δεν τολμω καν να μπω στην ποικιλία των υπό θετικών συλλογισμών και των άκρως επικίνδυνων προεκτάσεων που μπορεί να έχουν. Ήδη ο Μετβεντεφ άνοιξε το χορό. Κανένας υποθετικος συλλογισμός δεν στέκεται από μόνος του.

•Προς το παρόν οφειλουμε να δούμε το γεγονός πρωτογενως στην επιφάνεια του. Γιατί είναι το μόνο μετά βεβαιότητος αληθες Στην ανακοίνωση του το Isis λέει ότι επιτέθηκε «σε συγκεντρωση χριστιανών». 62 νεκροί καθημερινοί άνθρωποι σε μια συναυλία οπως στο Μπατακλαν. Δεν χρειάζεται άλλο για να κατανοηθεί ο παρανοϊκός τρόπος που βλέπουν το κόσμο και γιατί με αυτούς τους τυπους δεν υπάρχει οδος συνδιαλλαγής ούτε ελάχιστης «κατανόησης». Όπου κι αν είναι, όποιοι κι αν είναι ,όπως κι αν λεγονται αλλά και με όποια εγκληματική ή απλώς ηλίθια η ιδιοτελή οντότητα τους οπλίζει η τους χρησιμοποιεί για οποιοδήποτε δικό της σκοπό.Είναι αδιάφορη η φύση του σκοπού.

•Η φρίκη αυτή δεν έχει ούτε την ελάχιστη νομιμοποίηση η συμψηφισμό. Όπου κι αν τη βλέπουμε στη Γαλλία , στη Ρωσία , στη Τουρκία, στη Νιγηρία, στο Ισραήλ η οπουδήποτε στο κόσμο. Αν μπούμε στο τρυπακι αυτης της «λογικής» πυροβολούμε τα δικά μας πόδια. Το τζίνι δεν κάνει διακρίσεις όταν βγει από το μπουκάλι. Η ισλαμική τρομοκρατία είναι καθολικός εχθρός.

Ο ηλίθιος

•Το θέμα είναι περισσότερο φιλοσοφικό και λιγότερο πρακτικό.Όλη η χώρα πρέπει να δαπανά τεράστια πόσα και να έχει άρτια και πολυτελή οργάνωση για την αντιμετώπιση των συνεπειών των πράξεων ενός και μόνου ηλιθίου.

•Στο εδώλιο της οδυνηρής δίκης για το Μάτι με 107 νεκρούς μεταξύ των δεκαδων κατηγορουμενων κάθεται για τις κατ εξακολούθηση ανθρωποκτονίες αυτός που αποφάσισε με 9 μποφόρ να βάλει φωτιά για να κάψει χόρτα.Ο ηλίθιος της περίστασης.Γύρω γύρω όλοι όσοι δεν απέτρεψαν αυτό που έκανε ο ηλίθιος. Στο χορό του Ζαλόγγου.

•Στη Μανδρα κάποιος άλλος ενώ λυσσομανουσε ο καιρός βαρέθηκε να κλείσει το δρόμο και να εκτρέψει την κυκλοφορία.Γύρω γύρω όλοι οι λοιποί υπευθυνοι γιατί ο ηλίθιος δεν έκλεισε το δρόμο.

•Στα Τεμπη ένας ηλίθιος σταθμάρχης αποτελεί τη θρυαλλίδα 57 θανάτων και μόχλευσης ενός σάπιου συστήματος.

Όλες σχεδόν οι τραγωδίες ξεκινουν από ένα ηλιθιο. Όσο η ευθύνη διαχέεται, εύλογα δεν λέω, ο ηλίθιος φαίνεται όλο και πιο πολύ αμέτοχος , δευτερεύων.

•Γιατί ζούμε με μια διοικητική κουλτούρα που δεν καλλιεργεί την σημασία και τις συνεπειες της ατομικής ευθύνης. Φταίνε όλοι και κανείς.

•Ο Χρήστος Σπιρτζης δήλωσε πως πλειοδοτει στην άρση της ασυλίας του. Ο Κώστας Καραμανλής κρύβεται σαν τη γάτα που γρατζουναει και μετά πάει κάτω από το καναπε και δεν το κουνάει. Η διαφορά στη στάση των δυο ανδρών είναι αβυσσαλέα. Ο ανδρισμός είναι απαγορευμενη λέξη στο Woke. Δεν πειράζει. Ο Σπιρτζης εχει την αρετή. Ο έτερος έχει το αντίθετο του ανδρισμού αλλά δεν τολμώ να πω τη λέξη μη κατηγορηθώ για παραβίαση της πολιτικής ορθότητας. Και μην παρεξηγηθώ.Ουδόλως προκαταλαμβάνω την ποινική ευθύνη αμφοτέρων. Αλλά η κρίση περί αυτού ανήκει στα Δικαστήρια και όχι στην πλειοψηφία της Βουλής.

Ποια μύγα έχει τσιμπήσει τον Μακρον;

•Να σταλουν στρατευματα του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία η Ουκρανία δεν πρέπει να ηττηθεί, δεν μπορούμε να επιτρέψουμε στη Ρωσια να νικήσει. Λίγο μετά ο λόγος στρογγυλεύει. Αν χρειαστεί. Δεν θα πάρω εγώ την πρωτοβουλία. Τι συμβαίνει; ποια μύγα έχει τσιμπήσει τον Μακρον; να επιμένει έστω και ρητορικα; σε κάτι εμφανώς επικίνδυνο και με όλο και πιο καθαρή αντίθεση πανταχόθεν, ακόμα κι από το εσωτερικό της Γαλλίας. Ακόμα, αν πάμε κάτω από τις γραμμές , απο τον αδιόρατο δυισμο του πενταγώνου και του Λευκου Οίκου. Αφήνω το ρεπουμπλικανικό Κογκρεσσο. Ξεχνάω και τον Τραμπ.

Ακούγεται απο τη ρωσική πλευρά και κάτι συγκεκριμένο.Ότι ετοιμαζεται εκστρατευτικο σώμα γαλλικό 2000 ανδρών.

•Δεν υπάρχει τίποτα χειρότερο στην στρατηγική από την εσφαλμένη ανάλυση του συσχετισμού δυνάμεων και τον μαξιμαλισμό. Αυτό το ξέρουν όλοι αλλά η ήττα τυφλώνει.Ποια όμως είναι η ήττα που εμφορει αυτή την απεγνωσμένη και σπασμωδική γραμμή;Της Ουκρανίας; δεν νομίζω. Η μύγα είναι αφρικάνικη. Ακουει στο γενικό όνομα Σαχελ και περίχωρα.Νίγηρας, Μπουργκινα Φασο, Μάλι, Τσαντ, και Ανατολική Λιβύη. Επεται συνέχεια.Εκεί έχει χωθεί βαθιά στην άμμο η ρωσική μπότα.ψΕυθεως αλλά και παραστρατιωτικά.Εκτοπίζει τη γαλλική ηγεμονία και αναλαμβάνει τα ηνία.Οι χούντες επικρατούν.Στην ορχήστρα δεύτερο βιολί η προσεκτική Κίνα. Ο πατερούλης Πούτιν συναντά το Μαϊο τον πατερούλη Σι.ψΗ Αμερικη σε ύπνο και αδυναμία.Κι αυτά σημαίνουν ουράνιο, χρυσό, διαμάντια και βιώνονται από τον Μακρον και ως ιστορική ταπείνωση και ήττα ολκής.Είναι η ανακαταταξη του παγκόσμιου χαρτη και ευρύτερα η ανάδυση των Brics.Οι απολυταρχιες δείχνουν δόντια και σχεδιάζουν μακροπρόθεσμα.Η Δύση υποχωρει.Η Γαλλία χάνει.Αυτό δεν «αντιμετωπίζεται με ρεσάλτο.Έχει άλλη μεθοδολογία πιο συνθέτη.Η απάντηση ειναι δημοκρατία και ελευθερία.Οι λαοί της Αφρικής δεν μπορούν να θεωρούνται πιόνια στο γεωπολιτικό παίγνιο γιατί τότε η αγκαλιά της Ρωσίας τους φαίνεται τακτικά καλύτερη.Το είδαμε σε διαδηλωσεις υπέρ του κάθε ντόπιου δικτάτορα.

•Δυο ετερόκλητα ,αλλά πνευματικά βαθύτερα συγκοινωνούντα πρόσωπα βγήκαν στον αέρα σε παράδοξο φαινομενικά ομόλογο λόγο.Ο Βαλτερ Μπάιερ,Αυστριακός με κομμουνιστικό background,πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς.Αλλά και ο γέρων σοφός Παπας Φραγκισκος,με το λατινοαμερικάνικο παρελθόν στην αντιληπτική εικόνα του κόσμου.Είπαν τη λέξη «διαπραγματεύσεις».

•Διαπραγματεύσεις;πως;Πως;μα με τη συνείδηση ότι η Ρωσία έχει ήδη χάσει και η Ουκρανία έχει νικήσει κι ας μη το ξέρει.Η προσπαθεια κατάληψης ολης της Ουκρανίας απέτυχε με στρατιωτική ήττα ταπεινωτική για την Ρωσικη Αρκούδα.Το ΝΑΤΟ επεξεταθη κατα χιλιάδες χιλιομετρα με τη Φιλανδια και την Σουηδία..Η ευρωπαϊκή προοπτική αλλά και το ΝΑΤΟ είναι μεσοπρόθεσμα ανοιχτή για την Ουκρανια.Η Μαύρη θάλασσα δεν είναι αποκλειστικη ρωσική λίμνη όπως ήθελε ο Πούτιν.Η Οδησσός είναι εκεί.Κριμαία και Ντονμπας κατα το μέρος του Ντονιετσκ και του Λουγκανσκ ήταν υπό ρωσικό έλεγχο από το 2014.Η μεν αμαχητί το δε με αιματηρό εμφύλιο.Υπάρχουν και κάποια κατακτημένα εδάφη με ρωσσοφωνο κυρίως πληθυσμό.Υπάρχει και το Χαρκοβο που απειλείται άμεσα .Γι αυτά θα γίνουν οι διαπραγματεύσεις.

•Ποιον οφελεί η συνέχιση του πολέμου;Μα είναι προφανως loose loose.Τη Ρωσία και τη Κίνα.Η ποσόστωση διαφέρει ανάλογα με τις εξελίξεις.Ποιον βλάπτει;Την Ουκρανία κυρίως αλλά και την Ευρώπη πολύ.Ιδιως με την Ακροδεξιά.Η Λεπεν τρίβει τα χέρια της.Με τη ναπολεόντεια ρήση να την γαλουχεί.Δεν διακόπτουμε ποτέ τον αντίπαλο αν κάνει λαθος.Πολύ καλά το ήξερε ο Ναπολέων αλλά λίγο μετά οι Ρώσοι έκαναν παρέλαση στο Παρίσι.

Η «ακαταστασία» του δημοσίου χώρου..ο ζογκλέρ

•Στις φοιτητικές εστίες εκτός από ρόπαλα κλπ επαναστατικά αξεσουάρ συνέλαβαν και δυο αλλοδαπούς.Ο ένας,Ιταλός,δήλωσε επάγγελμα ζογκλέρ.Του είπε ,δήλωσε ,ότι μπορεί να μείνει εκεί ενας άλλος ζογκλέρ.Η άλλη,Σουηδή,είναι τουρίστρια.Είχε όνειρο να έρθει στην Ελλάδα και της είπαν ότι εστίες είναι χώρος ελεύθερος και μπορεί οποιοσδήποτε να μείνει εκεί όσο θέλει.

Δεν ξέρω ασφαλώς αν τα πράγματα είναι έτσι όπως τα διάβασα.Μπορεί ναι μπορεί και όχι.Σίγουρα είναι μισή η αλήθεια.Η άλλη μισή είναι ότι στις εστίες της εγκατάλειψης και τις κακές συνθήκες συντήρησης και ενδιαιτησης ζουν φοιτητές που έχουν ανάγκη ζωτική την δωρεάν στέγαση η έστω την φτηνή στέγαση.

•Οι θύλακες ακαταστασίας και καταρρευσης του δημοσιου χώρου,πάσης φύσεως,μένουν ανέγγιχτοι και μας ακολουθουν.Καμία μεταρρύθμιση δεν φαινεται ικανή να τους ακουμπήσει.Η απαξιωση τους ειναι διαρκής και επιτεινόμενη.Είναι ενας συνδυασμός υποχρηματοδότησης,μικροδιαφθοράς και ρουσφετιών,διοικητικής ασάφειας και αδυναμίας διοίκησης,πολυνομίας,έλλειψης κανόνων,και κυρίως μια κουλτούρα ανοχής.

•Είναι η μεγάλη φύτρα του νεοφιλελεύθερου επιχειρήματος.Όταν το κράτος δεν μπορεί έρχεται η μαγική λέξη.Ιδιωτικοποίηση.Κι όποιος αρθρώσει κάτι η απάντηση ειναι μονόδρομος.Τι θες επιτέλους.Να συνεχιστεί το χαλι;Δυστυχώς οι πολιτικες απαντήσεις που θα έπρεπε να δοθούν ειναι από ανύπαρκτες έως ρηχές.Αμελετητες.Πολλές φορές και ιδιοτελεις.Το αποτέλεσμα το βλέπουμε στις δημοσκοπήσεις.Τίποτα δεν ειναι τυχαιο.

Οι αμείλικτοι της Καθαρής Δευτερας

•Ενώ στη Βαρβάκειο συνεχίζεται ο προβληματισμός για την τιμή του φρέσκου χταποδιού ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ θέτουν αμείλικτα ερωτήματα.Ειμαι νοητικα ενώπιον του μαντειου του Αμμωνος να τα απαντήσω Άμμων;ναι θα σας πω το γιατί.Τόσο αμείλικτα ώστε δεν μπορεί να βγει η μέρα χωρίς απαντήσεις.

•Το πρώτο αμείλικτο ερωτημα.Γιατί πήγε ο Μητσοτάκης με το προεδρικό αεροσκάφος στην όαση Σίβα στα συνορα Αιγύπτου κσι Λιβυης.Σπατάλη δημοσίου χρήματος.Καύσιμα.Διανυκτερεύσεις.Ρωτάει αγωνιωδώς ο ΣΥΡΙΖΑ.Γιατι εκεί είναι το μαντείο του Αμμωνος παιδιά.Εκεί πήγε για χρησμό ο Μ.Αλέξανδρος σε επίπονη πορεία μέσα στην Αίγυπτο.Πως θα το απέφευγε ο Μητσοτάκης.Πως θα γίνει Μεγας;χωρίς χρησμό;Εκεί ζει ο υπερήφανος λαος των Βερβερων.Η γλώσσα τους έχει στοιχεία ελληνικά.Πανάρχαια.Ελληνο Βερβερική φιλιά.Εδώ και τώρα.Αλλά σας λέω μη ζηλεύετε επειδή έχω παει.Ενδιαφερων τόπος ,δεν λεω όχι ,αλλά ως εκεί.Βεβαια άλλα λέει ο Άμμων.Πως πήγε σε υπερπολυτελές θέρετρο της ερήμου για ρομαντικό διήμερο με τη Μαρεβα.Γιατί όχι δηλαδή;Τόσα και τόσα κάνει.Δεν θα του χαρίσουμε ένα διήμερο με την καλή του;τετοια αχαριστία;σιγά το θέμα.

•Δεύτερο αμείλικτο ερώτημα.Ρωτάει αγωνιωδώς η ΝΔ.Τι έκανε με τις εταιρείες του στο Delaware ο Κασσελακης.Μεγαλο άγχος για το αν έχασε φόρους το αμερικανικό Δημόσιο.Ειμαστε διεθνιστές.Και ποιος ρωτάει.Η ΝΔ που νομίμως ενεργούσα έχει ρυθμίσει ένα μικρό χρέος 500.000.000.Έχει λοιπόν ηθική υποχρέωση.καθήκον,να ρωτά.Οι απαντήσεις έρχονται βροχη από το γραφείο του αξιωματικού υπηρεσίας στο πυροβολικό της Θήβας.Μα στο ωραίο Newcastle του Delaware,ένα κόσμημα,μεγάλωσε και ηκμασε ο Μπαιντεν.Εκεί έζησε.Πηγή έμπνευσης για την αριστερά του Κασσελακη.Το φορολογικό καθεστώς είναι νομιμο.Δηλαδή τι να κάνει;Να βγει με σημαία και να φωνάζει.Όχι εγώ θέλω να πληρώσω περισσοτερους φόρους.Για τους φτωχούς και καταφρονεμένους του Delaware.Δεν γίνεται να υπολείπομαι του Μητσοτάκη.Υπάρχουν βέβαια κάποιοι φοροι και στο Delaware.Δεν είναι όπως τα αφορολόγητα των Βρυξελλών ιδιως τα μαύρα των Εμιρατων.Ποιο το πρόβλημα;Άλλωστε από που νομίζετε ότι έρχονται οι νηστίσιμοι αστακοί στη Βαρβάκειο;από το Αιγαίο;

•Παρενέβη και το ΠΑΣΟΚ στη δημιουργική αυτή συζήτηση.Τους άκουγα και σκεπτόμουν.Τι γυρεύει η αλεπού στο παζάρι;

SHARE
RELATED POSTS
Ένα οίκημα στην καρδιά της Μεσαιωνικής Πόλης Ρόδου, Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς
Ο βρυκόλακας, η Πανσέληνος, ο Ορφέας και ο βλάχος, του Νίκου Σταθόπουλου
Θολώνοντας την Ιστορία…, του Πάσχου Μανδραβέλη

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.