Το σχόλιο της ημέρας

Το ΠΑΣΟΚ αναζητά το ΠΑΣΟΚ, του Πάνου Μπιτσαξή

Spread the love

• Δυο τουλάχιστον υποψήφιοι για την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ ο Παύλος Γερουλάνος και ο Ανδρέας Λοβερδος έχουν σαφώς τοποθετηθεί υπέρ της επανόδου στο τίτλο ΠΑΣΟΚ. Και η Φώφη πιθανώς θα το ήθελε αν δεν υπήρχε το χρέος. Ο Παύλος το λέει εδώ και πολύ καιρό.Ο Αντρεας το υιοθέτησε πρόσφατα. Δεν ξέρω τι σκέπτεται ο Νίκος Ανδρουλακης. Ο Γιώργος έχει άλλες πιο ενδιαφέρουσες ασχολίες.

• Η σκέψη είναι απλή.Το ΠΑΣΟΚ είναι ισχυρό πολιτικό brand name. Μπορεί επομένως να έχει σημασία η ιστορική του απήχηση.Όσοι δεν υποστηρίζουν τη πρόταση είναι αυτοί που λένε πως αυτό αφορά ένα γηραιό ακροατήριο ή δεν τους άρεσε ποτέ το α ΠΑΣΟΚ και θέλουν ένα εντελώς νέο κεντρώο σχήμα.

• Ο τίτλος ΠΑΣΟΚ όμως έχει μια παραξενιά. Τη λέξη «σοσιαλιστικό». Αν δεν δώσεις περιεχόμενο στη λέξη η επανοδος στο τίτλο είναι φαρσοκωμωδία.Πόσο σοσιαλιστές όμως είναι οι υποψήφιοι και τι ακριβώς εννοούν με τη λέξη «σοσιαλιστικό».Νομίζω πως οφείλουν να μας το πουν.Τίποτα δεν είναι αυτονόητο.

• Ας δουλέψει το μυαλό συλλογικό και ατομικό. Ο σοσιαλισμός ως επαγγελία είναι γοητευτική ιδέα.Και άκρως απαραίτητη. Αρκεί να την οριοθετήσεις στο πραγματικό ζήτημα της ελληνικής κοινωνίας. Την ισορροπία ανάμεσα στο κεφάλαιο και την εργασία. Ο εξαθλιωμένος μισθός είναι το βασικό ζήτημα στο οποίο καλείται να απαντήσει η σοσιαλιστική λογική. Η εργασιακή ασφάλεια και η απασχόληση επίσης. Ιδίως στις ευάλωτες κατηγορίες. Ο κοινωνικός μισθός η παλιά και υπέροχη ανδρέικη ιδέα επίσης. Αυτά κατα τη γνώμη μου είναι τα καίρια θέματα για να μην εδραιωθεί μια κοινωνία με οξύτατες ταξικές διαφορές. Εκεί δεν αρκεί να γενικολογείς. Πρέπει να είσαι σαφής και συγκεκριμένος. Πόσο, πώς και πότε. Ένα new deal.

• Πώς όμως; Αν καταφέρεις να πεις και να το εννοείς πως η ανάπτυξη, ο εκσυγχρονισμός του κράτους και η υπέρβαση του κρατισμού είναι η μόνοι όροι για να μπορείς να έχεις μια σοσιαλιστική και προσδιορισμένη επαγγελία και να έχεις απήχηση. Αυτά όμως τα έχει οικειοποιηθεί η δεξιά και οι πάντες την κοιτούν αμήχανοι. Ε λοιπόν μην την κοιτάτε αμήχανοι. Υπάρχουν και δεξιές ιδέες που είναι σωστές. Γιατί στα γενικότερα θέματα κάθε κόμμα μπορεί να απαντήσει. Ουδείς έχει μονοπώλιο ορθότητας.

• Η επέκταση του κοινωνικού κράτους δεν μπορεί να επιτευχθεί χωρίς ανάπτυξη και ραγδαίο διοικητικό εκσυγχρονισμό. Γιατί δεν υπάρχει κανείς να το πληρώσει. Εκεί είχε χαθεί η μπάλα μαζί με την γάγγραινα της διαφθοράς.

• Κατα τα λοιπά το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ και αναμένει. Η κλήση σας προωθείται.

CATERING-ΣΥΝΕΔΡΙΑ-ΓΑΜΟΙ-ΒΑΠΤΙΣΕΙΣ-ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

                                  ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΠΑΥΛΟΥ 5085133, ΡΟΔΟΣ 2241069007
                                  ΛΕΩΦ. ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ 24, 85104, ΡΟΔΟΣ 2241005085
                                  3Ο ΧΛΜ ΡΟΔΟΥ-ΛΙΝΔΟΥ, 85132, ΡΟΔΟΣ 2241005080
                                  ΒΕΝΕΤΟΚΛΕΩΝ 37, 85132, ΡΟΔΟΣ 2241037957
                                  ΠΗΓΕΣ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ, 85150, ΡΟΔΟΣ 2241037090

SHARE
RELATED POSTS
Το σχόλιο της ημέρας: Το βιτριόλι, του Αλέξανδρου Μπέμπη
flab.jpg
Θα μετακομίσει ο κ. Φλαμπουράρης από τα Εξάρχεια;
Η γηραιά κυρία και το «απέναντι»…, του Κωστή Α.Μακρή

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.