Ανοιχτή πόρτα Πρόσωπα - Αφιερώματα

Το παράπονο του Μανώλη Ρασούλη, της Ναταλίας Ρασούλη

Spread the love

Με συγκινούν τα αφιερώματα που βλέπω για τον Μανώλη…

Μα είμαι υποχρεωμένη ξανά, με πολλή αγάπη να μεταφέρω το παράπονό του. Αυτό του τελευταίου τροχού της αμάξης. Του στιχουργού. Βλέπω πολύ συχνά “ο συνθέτης Μανώλης Ρασούλης, ο μουσικοσυνθέτης, που με τη μουσική του” κλπ.

Ο Μανώλης Ρασούλης ήταν ΣΤΙΧΟΥΡΓΟΣ και συγγραφέας. Ιδεολόγος. Και σε μια χώρα με σπουδαίο λόγο από την αρχαιότητα το δήλωνε με μεγάλη ΤΙΜΗ. Στιχουργός. Άνθρωπος του λόγου, των λέξεων, των προτάσεων. Η Μουσική κατέχει τη δική της προσωπικότητα και δύναμη σε όλη την ιστορία της ανθρωπότητας και ο Λόγος τη δική του. Πολλοί νομίζουν πως τα τραγούδια τα γράφουν οι συνθέτες. Μόνο. Πολλοί πιστεύουν πως ένα τραγούδι είναι του τραγουδιστή. Πριν κάποιο καιρό κάποιος μου είπε ότι ένας δίσκος ανήκει μόνο στον συνθέτη. Κάποια στιγμή πρέπει να μπουν τα πράγματα εκεί που πρέπει. Ακούτε πού και πού όχι μόνο τους opinion makers που σας λένε τι να ακούτε, ποιους και γιατί, αλλά τους ίδιους τους δημιουργούς. Πάτε κατευθείαν στην πηγή. Δεν χρειάζεστε μεσάζοντες. 

Ένα τραγούδι γεννιέται από τον λόγο και την μουσική. Το καθένα υπάρχει αυτόνομα. Μα για να γεννηθεί τραγούδι χρειάζονται και τα δύο. Πολλές φορές οι στίχοι γεννούν αμέσως τη μουσική και η μουσική τους στίχους. Ο καθένας από τους δύο δημιουργούς όμως έχει ένα δικό του σύμπαν. Η ποίηση πάλι έχει το δικό της σύμπαν. Μην υποτιμάτε τους στιχουργούς. Οι δυνατοί στιχουργοί, που είναι λίγοι, βουτάνε στα βάθη της ψυχής τους και της δικής σας ψυχής με έναν τρόπο μοναδικό. Το ίδιο και οι δυνατοί συνθέτες. Ο ερμηνευτής και οι μουσικοί ενός τραγουδιού, έχουν τη δική τους μαγεία και σύμπαν. Ο καθένας κινεί ένα νήμα εξίσου δυνατό. Ο λόγος θα μπει στο στόμα σας κατευθείαν ακομα κι αν δεν μπορείτε να τραγουδήσετε τη μελωδία. Θα σας αρπάξει σαν αστραπή. Μην υποτιμάτε τα λόγια που θα εκφράσετε την ψυχή σας μέσα από αυτά.

Το τραγούδι είναι το πιο δυνατό προικώο αυτού του λαού έλεγε ο Μανώλης. Δώστε σημασία σε εκείνους που το γεννούν με όλο τους τον πόνο. Τα υπόλοιπα είναι παρακείμενες σάλτσες.

Πηγή: facebook

Η Ναταλία Ρασούλη είναι μουσικός, τραγουδίστρια, συνθέτης, στιχουργός, μουσική παραγωγός και αρθρογράφος. Επιπλέον, είναι η κόρη του Μανώλη Ρασούλη.

SHARE
RELATED POSTS
Ευτυχία, της Ιωσηφίνας Τσουμπή
Θολοί ορίζοντες και ασαφή όρια, του Γιάννη Πανούση
Ναρκωτικά και πρόταση Γερουλάνου: απάντηση Ηλιόπουλου και Μπακογιάννη

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.