Το σχόλιο της ημέρας

Το μαχαίρι του Αλγερινού, του Πάνου Μπιτσαξή

Spread the love

Ο Πάνος Μπιτσαξής είναι ποινικολόγος και συγγραφέας του αυτοβιογραφικού-ιστορικού βιβλίου “΄Οταν το μέλλον έπαιζε κρυφτό..”

•Ένα άγνωστο παράπλευρο θέμα. Κάθε ΣΚ οι συμμορίες του κοινού εγκλήματος και μεμονωμένα κλεφτρόνια ξέρουν πως η αστυνόμευση χαλαρώνει. Χιλιάδες αστυνομικοί φυλάνε τα γήπεδα. Δεν φτάνουν για τη συνήθη αστυνόμευση που και αυτή απέχει από την τελειότητα. Αν δει κανείς τη στατιστική τα περιστατικά κλοπών και ληστρικών εισβολών σε σπίτια αυξάνονται τα Σαββατοκύριακα. Οι πολίτες στις γειτονιές έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο. Η Αστυνομία, ιδίως σε ντέρμπι γίνεται θεραπαινίδα των ΠΑΕ.

•Ίσως δεν γίνεται αλλοιώς. Επομένως δεν μπορεί να διαφωνήσω με την εξαγγελία για τον έλεγχο εισόδου των «οργανωμένων» από την ΕΛΑΣ. Γιατί η άλλη «λύση» είναι ο λύκος να φυλάει τα πρόβατα. Αν ο Αλγερινός που συνελήφθη χτες στο Καραϊσκάκη να προσπαθεί να μπει στο γήπεδο με μαχαίρι ήταν ανισόρροπος και μαχαίρωνε κάποιον οπαδό του αντιπάλου σήμερα θα γινόταν πανικός. Τι το ήθελε το μαχαίρι; ας τον ρωτήσουν οι ανακριτές. Να καθαρίζει ροδάκινα; Ήταν χίλιοι και πλέον αστυνομικοί στη περίμετρο για να γίνει εφικτό να εντοπιστεί ένας πιθανός τρελός ικανός να κάνει τη ζημιά.

•Υπάρχουν, όμως, τρία μεγάλα, αλλά επί των οποίων ο Μητσοτάκης σιώπησε. Γιατί δεν τα ξέρει ή δεν θέλει να τα ξέρει. Το πρώτο είναι ποιος πληρώνει το μάρμαρο. Ο φορολογούμενος ή οι ΠΑΕ; το να αναλαμβάνει το Κράτος ρόλο – φύλακα σε ιδιωτικές εταιρείες είναι μορφή έμμεσης επιδότησης του «προϊόντος» τους. Να βάλουν το χέρι στη τσέπη. Τουλάχιστον να πάρουν ένα επιμίσθιο οι αστυνομικοί που αφήνουν το σπίτι τους Κυριακάτικα για να είναι έρμαιο του κάθε επίδοξου φονιά. Το δεύτερο είναι η μεγάλη χαρά των ΠΑΕ που ασμενώς συμφώνησαν. Αφού αναλαμβάνει η Αστυνομία αυτές δεν θα φταίνε σε τίποτα. Τέρμα η αντικειμενική ευθύνη. Το τρίτο είναι κωμωδία. Ποιος έλεγχος. Αν δει ο Μητσοτάκης τον τρόπο εισόδου των οπαδών στις επίμαχες θύρες θα καταλάβει ότι είναι άλλο η σουίτα του Καραΐσκάκη και άλλο αυτό. Για να μπορεί να γίνει έλεγχος πρέπει να αλλάξει το σύμπαν. Αλλοιώς λυπάμαι τους ταλαίπωρους αστυνομικούς που ως εξιλαστήρια θύματα θα φορτωθούν τις ευθύνες στο μετά βεβαιότητος επόμενο έργο που θα δούμε.

•Η σχέση ΠΑΕ και χουλιγκανς είναι το κλειδί. Όλα τα αλλά είναι καλα αλλά λίγα. Too little too late. Και μιλώ για την εντός γηπέδου βία γιατί η εκτός γηπέδου είναι πολύ πιο σύνθετο ζήτημα.

SHARE
RELATED POSTS
Αλέξης για πάντα! – Alex forever!, του Γιώργου Σαράφογλου-George Sarafoglou
Ενθαρρύνια, του Κωστή Α. Μακρή
Η πρώτη παρατήρηση για την απόφαση, του Πάνου Μπιτσαξή

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.