Το σχόλιο της ημέρας

Το ζην επικινδύνως (Vivere pericοlosamente), του Πάνου Μπιτσαξή

Spread the love

• Υπό μια έννοια το ιταλικό απόφθεγμα είναι γενικός νόμος της ζωής χωρίς να το καταλαβαίνουμε και χωρίς να το λαμβάνουμε υπόψη στη καθημερινότητα μας. Πορευόμαστε στο μάταιο τούτο κόσμο περιβαλλόμενοι από κάθε πιθανό και απίθανο κίνδυνο. Όπως έγραφε σε ένα άγνωστο έργο του ο Άρθουρ Καίσλερ «στις ρίζες των συμπτώσεων- the roots of the coincidence) ο ετήσιος αριθμός των θανατηφόρων τροχαίων είναι στατιστικά βέβαιος. Το ποιος είναι αυτός που θα εγκαταλείψει τα εγκόσμια από τροχαίο είναι άγνωστο και απολύτως αβέβαιο. Μέσα στην πραγματικότητα του vivere pericοlosamente χτίζει καθένας μας ένα περιβάλλον ασφαλείας και ηρεμίας. Αλλοίμονο αν εξαρτούσαμε τη ζωή μας από τους στατιστικούς κινδύνους.

• Ο COVID ανέτρεψε το σκηνικό. Παραμονεύει παντού. Είναι «σοσιαλιστής» στο έπακρο. Αδιαφορεί για τον πλούτο, τη δύναμη και τη ταξική θέση.  Ο κίνδυνος δεν είναι πλέον στατιστικός παρά την “Αριθμολαγνεία” (ενεργός σύνδεσμος) που περιέγραφε σε ένα εξαιρετικό άρθρο του ο Βαγγέλης Μπιτσαξής στο πρώτο lock down. Δεν είναι μεγαλύτερος από άλλους κινδύνους αλλά πολύ πιο διακριτός και πολύ πιο εν δυνάμει άγριος.

• Το συμπέρασμα από όσα διαβάζω είναι ότι παρά την επιχείρηση ελευθερία ίσως και παρά τα εμβόλια θα συζήσουμε για μεγάλο διάστημα με αυτό το κίνδυνο. Απαιτείται επομένως ένας λεπτεπίλεπτος, εμπνευσμένος αλλά και ριψοκίνδυνος, ατομικά και συλλογικά, συνδυασμός προφύλαξης και ελευθερίας. Η ζωή ακόμα και στις μεγαλύτερες τραγωδίες χρειάζεται χώρο.

Γι’ αυτό πρέπει να κερδίζουμε συνέχεια αυτό το χώρο ακόμα και με κάποιους εχέφρονες πειραματισμούς. Δυστυχώς η ελευθερία θα αργήσει να γίνει οικόπεδο πανταχόθεν ελεύθερο.

• Άρα όσο ουσιώδεις είναι κάποιοι περιορισμοί άλλο τόσο ουσιώδες είναι η αποφυγή περιττών περιορισμών και η κυριαρχία του φόβου. Εδώ χρειάζεται μια διαρκής μάχη με τις λεπτομέρειες.Τι νόημα έχει για παράδειγμα να μην ανοίγουν τα σχολεία στη Κάρπαθο το παράδειγμα τυχαίο.

Ο εντοπισμός του θεμιτού ζωτικού χώρου είναι το οξυγόνο που θα μας κρατήσει όρθιους. Δεν μιλάω καθόλου μόνο οικονομικά.

• Μια παρέα που έχει κάνει τεστ ας βρεθεί κι ας πιει ένα κρασάκι στην υγεία όλων. Λέω τώρα μη το πάρετε κατά γράμμα. Ό,τι πουν οι ειδήμονες.

Θα το βρείτε: σε “Πολιτεία”, “Πρωτοπορία” Αθήνας-Θεσσαλονίκης-Πάτρας, “Ιανός” Αθήνας και Θεσσαλονίκης, και σε όλα τα βιβλιοπωλεία της Ελλάδας και του εξωτερικού που θα ζητηθεί σε 2-5 ημέρες. β) ΗΠΑ μέσω του “Εθνικού Κήρυκα”. γ)στις εκδόσεις Φίλντισι on line, με μειλ ή τηλεφωνικά 210 65 40 170 – [email protected]

όλα τα συγγραφικά έσοδα θα διατεθούν σε οικογένειες με παιδικό καρκίνο.

Το άρθρο απηχεί τις απόψεις του συντάκτη του.

The article expresses the views of the author

iPorta.gr

SHARE
RELATED POSTS
Το μαχαίρι του Αλγερινού, του Πάνου Μπιτσαξή
18446697_10154279397926266_7337108807265091750_n.jpg
Το μήνυμα της ημέρας: “Ωριμότητα”
Διάγγελμα «Χωριό που φαίνεται κολαούζο δε θέλει» κ.Πρωθυπουργέ, του Πάνου Μπιτσαξή

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.