Πόρτα στη Δωδεκάνησο

Τον Δήμαρχο Ρόδου Φ.Χατζηδιάκο και την Αντιδήμαρχο Τουρισμού Μ.Χατζηλαζάρου τίμησαν οι Ρόδιοι της Αμερικής

Spread the love

 

 

Οι Ρόδιοι της Αμερικής βράβευσαν τον δήμαρχο Ρόδου και την αντιδήμαρχο Τουρισμού για την καθοριστική συμβολή τους στα θέματα των Αποδήμων Ροδίων

Με ιδιαίτερη επιτυχία ολοκληρώθηκε στη Ρόδο το Β’ Προ συνέδριο του Παρροδιακού Συλλόγου Αμερικής «Ο Απόλλων».

Την αγάπη και την ομοψυχία που διακρίνει πάντα την ελληνική ομογένεια απανταχού της γης και ιδιαίτερα τους Ρόδιους ομογενείς, τη λατρεία που έχουν για τον τόπο τους τη Ρόδο, τη στήριξη και την καθοριστική συμβολή τους σε όλα τα θέματα που αφορούν την πατρίδα, την υπερηφάνεια και την ανιδιοτέλεια με την οποία αγκαλιάζουν τους συμπατριώτες τους, όλα αυτά που χαρακτηρίζουν τους Έλληνες και φυσικά τους Ρόδιους του εξωτερικού, αλλά και την αμφίδρομη σχέση, τους ισχυρούς δεσμούς που έχουν αναπτύξει με κατοίκους, φορείς, παράγοντες και κυρίως με τους εκπροσώπους της παρούσης δημοτικής αρχής, είχαν την ευκαιρία να ζήσουν και να θαυμάσουν από κοντά, όλοι όσοι παραβρέθηκαν στο Β΄ προσυνέδριο του Παρροδιακού Συλλόγου Αμερικής «Ο Απόλλων», είτε ως συμμετέχοντες είτε ως απλοί παρατηρητές και επισκέπτες, το διήμερο 27 & 28 Ιουλίου 2019, στο Πολιτιστικό Κέντρο στα Μαριτσά, φιλοξενούμενοι από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Μαριτσών «Ο Κερωνιάτης».

Αυτοί ακριβώς οι σημαντικοί δίαυλοι επικοινωνίας του Δήμου Ρόδου με τους Απόδημους Ροδίους και δη της Αμερικής, οδήγησε το διοικητικό συμβούλιο του Παρροδιακού Συλλόγου Αμερικής «Ο Απόλλων» να ανακηρύξει ως «Ρόδιο της Χρονιάς» τον δήμαρχο Ρόδου κ. Φώτη Χατζηδιάκο, τιμώντας τον ίδιο αλλά και στο πρόσωπό του τη δημοτική αρχή και όλους τους Ρόδιους, για τη στήριξη που παρείχαν όλα αυτά τα χρόνια στους Απόδημους Ρόδιους, καθώς και την αντιδήμαρχο Τουρισμού, Διεθνούς Προβολής και Αποδήμων Ροδίων κα Μαρίζα Χατζηλαζάρου για τις επί σειρά ετών προσπάθειες, συνεργασίες και δράσεις ώστε να διατηρηθούν και να ενισχυθούν οι δεσμοί των επόμενων γενεών αποδήμων με τη Ρόδο.

Δίαυλοι επικοινωνίας που ξεκίνησαν από την συμμετοχή της κας Χατζηλαζάρου στην ετήσια συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της Ομοσπονδίας Συλλόγων Ροδίων των Η.Π.Α. «Απόλλων» που πραγματοποιήθηκε το 2017 στο New Jersey, υπό την προεδρία του κου Ευστάθιου Πελαρδή, προέδρου της Ομοσπονδίας, όσο και το καλοκαίρι της ίδιας χρονιάς αλλά και το 2018 στις συναντήσεις με Ρόδιους της Διασποράς στο Ασκληπειό.

Η βράβευση του δημάρχου Ρόδου κ. Χατζηδιάκου αλλά και της αντιδημάρχου κας Χατζηλαζάρου έγινε από τον πρόεδρο του Παρροδιακού Συλλόγου Αμερικής «Απόλλων» κ. Ηλία Τομάζο, σε μία συγκινησιακά φορτισμένη ατμόσφαιρα, παρουσία επισήμων και πλήθους κόσμου, το βράδυ του Σαββάτου 27 Ιουλίου 2018, στο Πολιτιστικό Κέντρο των Μαριτσών.

Εμφανώς συγκινημένος ο δήμαρχος ευχαριστώντας όλους για την τιμή υπογράμμισε:

«Θέλω να σας ευχαριστώ από καρδιάς για την πρωτοβουλία σας να μου απονείμετε ένα τίτλο τιμής, που θεωρώ, ότι πρωτίστως αποτελεί έναν τίτλο ευθύνης. Μία τιμή, που συμπυκνώνει συναισθήματα, δεσμούς φιλίας, προσπάθειες. Μια πορεία, στην οποία στοιχίζονται πρόσωπα, μεγάλες και μικρές ιστορίες, σημαντικά, μα και καθημερινά, γεγονότα και περιστατικά.

Στέκομαι σε ένα απόσπασμα από τον “Αρχίδαμο” του Ισοκράτη, του γνωστού Αθηναίου ρητοροδιδάσκαλου και στοχαστή του 4ου π.Χ. αιώνα προς τους συμπατριώτες του: “Απορώ τώρα με κείνους, που για την προσωπική τους μεν δόξα είναι έτοιμοι να δώσουν τη ζωή τους, δεν έχουν όμως την ίδια γνώμη, όταν πρόκειται για τη δόξα του συνόλου· χάριν αυτής όμως αξίζει να υποφέρη ο,τιδήποτε ο άνθρωπος, ώστε να μη ντροπιάση την πατρίδα του, μήτε να επιτρέψη να παραιτηθή των ιστορικών παραδόσεων, που του εκληροδότησαν οι πρόγονοι… να προσέξουμε να φυλαχτούμε, να μη κάνουμε κάτι που μας ατιμάζει, μήτε να κάνουμε παραχωρήσεις στους εχθρούς μας παρά μόνο το δίκαιον». Στηριγμένος στα λόγια του Ισοκράτη, η μέχρι τώρα παρουσία μου στον δημόσιο βίο αποτελεί μια συνειδητή επιλογή: να πράττω το πρέπον, το προσήκον, το ενδεδειγμένο, το δέον γενέσθαι. Με ανιδιοτέλεια, με τόλμη, με αποφασιστικότητα, να αγωνίζομαι στο δρόμο, που δεν εξαντλείται στα στενά όρια της ατομικότητας, αλλά διαχέεται στο κοινωνικό σύνολο, στην κοινή ευθύνη, στην συμμετοχή για το κοινό καλό και το δίκαιο.

Στο πλαίσιο αυτό τοποθετείται, η συνεργασία μας και η απόφαση να κατασκευάσετε με έξοδα σας το άγαλμα του ιδρυτή της πόλης μας, του αρχαίου Έλληνα ολυμπιονίκη, Δωριέα, του 3ου και μικρότερου γιού του διάσημου Ολυμπιονίκη Διαγόρα του Ρόδιου, το 408 π.Χ. Μια σημαντική πρωτοβουλία, μια απόφαση, σταθμό για την ιστορία του νησιού μας. Η μόνη ανταμοιβή, κατά τον Αριστοτέλη «η εσωτερική ικανοποίηση ότι με τις πράξεις αυτές ορθώνεται το καλό». Κυρίες και κύριοι, Καλωσορίζοντάς σας και πάλι στην πατρίδα, σας εύχομαι καλή διαμονή, καλή διασκέδαση, καλό αντάμωμα».

Να σημειωθεί ότι οι εργασίες του συνεδρίου ξεκίνησαν επισήμως το πρωί του Σαββάτου στην ίδια αίθουσα, με μία άκρως ενδιαφέρουσα θεματολογία για το μέλλον του Απόδημου Ελληνισμού και τις σχέσεις του με τη Μητρώα Γη, με αποκορύφωμα δε την ενότητα περί ίδρυσης Συλλόγου Ροδίων Επιστημόνων Εξωτερικού και την υπογραφή της συμφωνίας παραχώρησης από πλευράς Δήμου Ρόδου των κατασκηνώσεων των Κολυμπίων για τη δημιουργία κέντρου φιλοξενίας αποδήμων Ροδίων συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα το καλοκαίρι. Συζητήθηκε επίσης η κατασκευή από πλευράς Ροδίων της Αμερικής του αγάλματος του αρχαίου Ρόδιου Ολυμπιονίκη, Δωριέα.
Παρόντες στην επίσημη έναρξη των εργασιών του προσυνεδρίου ήταν ο Υφυπουργός Τουρισμού βουλευτής Δωδεκανήσου κ. Μάνος Κόνσολας, ο καθηγητής Αρχαίας Ελληνικής Γραμματείας στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου κ. Σπύρος Συρόπουλος, από πλευράς του «Απόλλωνα», ο πρόεδρος κ. Ηλίας Τομάζος, ο επίτιμος πρόεδρος του Τμήματος Ρόδου κ. Πολύβιος Παυλίδης, ο πρόεδρος του Τμήματος Ρόδου κ. Λάζαρος Κασέκας, η γραμματέας κα Χριστίνα Καπόλη, μέλη του διοικητικού συμβουλίου και ομογενείς της Αμερικής μέλη του Παρροδιακού Συλλόγου.

Το «παρών» έδωσαν επίσης ο αντιπεριφερειάρχης κ. Χαράλαμπος Κόκκινος, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Ρόδου κ. Βαγγέλης Μανδρακός, ο πρώην δήμαρχος Ροδίων κ. Μάνος Κόκκινος και ο δημοτικός σύμβουλος κ. Γιάννης Γιαννακάκης.

Το βράδυ της 27ης Ιουλίου 2019 ακολούθησε δείπνο στη πλατεία των Μαριτσών, προς τιμή των Συνέδρων και των επισκεπτών Ροδίων εξ Αμερικής και στη συνέχεια μοναδικό Μαριτσενό γλέντι με παραδοσιακούς χορούς από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Μαριτσών “Ο Κερωνιάτης” και τραγούδια.

Κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στη Ρόδο τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου του Παρροδιακού Συλλόγου Αμερικής επισκέφθηκαν χωριά και αξιοθέατα του νησιού ενώ είχαν και συναντήσεις με τοπικούς φορείς.
«Το πρόγραμμα του συνεδρίου περιελάμβανε επισκέψεις σε χωριά γιατί πιστεύουμε ότι πρέπει να είμαστε κοντά στη ρίζες μας. Είναι σημαντικό να μην καταρρεύσουν οι γέφυρες και να μην σπάσει η αλυσίδα που μας ενώνει με τις ρίζες μας» δήλωσε ο κ. Τομάζος.

Οι Ρόδιοι της Αμερικής επισκέφθηκαν την Παναγία Τσαμπίκα, τον Αρχάγγελο, το παραδοσιακό σπίτι Αρχαγγέλου και τις εγκαταστάσεις του συλλόγου Φαέθων, το Παραδείσι, τη Σορωνή, τις Φάνες, τα Σιάννα, τον Άγιο Ισίδωρο, τα Κολύμπια και τον χώρο των κατασκηνώσεων, την Κατταβιά, τα Μαριτσά, τα Απόλλωνα, ενώ συμμετείχαν και στις εκδηλώσεις “Αντάμωμα” Πολιτιστικού Συλλόγου Ασκληπιείου.

SHARE
RELATED POSTS
Το διαχρονικό υπαίθριο μουσείο του Μώλου των Μύλων στο τουριστικό λιμάνι της πόλης της Ρόδου
«Όταν χαμογελάει ένα παιδί,  υπάρχει ελπίδα» Δράση των μαθητών των Εκπαιδευτηρίων «ΡΟΔΙΩΝ ΠΑΙΔΕΙΑ» για 9η συνεχή χρονιά
1η Γιορτή Ανακύκλωσης στη Ρόδο με 1.000 μαθητές, του Φώτη Χατζηδιάκου [Δήμαρχος Ρόδου]

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.