Πόρτα στη Δωδεκάνησο

Να με λες γαϊδούρι, της Τζίνας Δαβιλά

Spread the love

 

“O γάιδαρος, γάδαρος ή γαϊδούρι, στο θηλυκό γένος γαϊδάρα, γαδάρα ή γαϊδούρα και στην καθαρεύουσα όνος, είναι κατοικίδιο εξημερωμένο θηλαστικό ζώο που ανήκει στην τάξη περισσοδάκτυλα. Η επιστημονική του ονομασία είναι Equus asinus, είναι δηλαδή ένα είδος του γένους «άλογο» (Ίππος – Equus). Πρόκειται για ζώο που φημίζεται για την παροιμιώδη υπομονή του. Αποτελεί επίσης σύμβολο ταπεινότητας, κάτι που υποδηλώνεται και στην Καινή Διαθήκη, με την είσοδο του Χριστού στα Ιεροσόλυμα «επί πώλου όνου». Βέβαια ο κάτοχος όνου την εποχή εκείνη στην περιοχή δεν ήταν και ευκαταφρόνητος.

Από τη διασταύρωση αλόγου (συγκεκριμένα φοράδας) και γαϊδάρου προέρχεται το μουλάρι, ενώ από τη διασταύρωση αλόγου και θηλυκού γαϊδάρου προέρχεται ο γίννος. Παλαιότερα οι άνθρωποι τον χρησιμοποιούσαν σαν μεταφορικό μέσο.”

Πηγή: Βικιπαίδεια

Οι φωτογραφίες είναι τραβηγμένες στη Λίνδο Ρόδου. Οι τουρίστες χρησιμοποιούν τους γαϊδάρους για να ανέβουν στην Ακρόπολη της Λίνδου. Στο ομορφοτερο ύψος του νησιού όπου επικοινωνείς με τον Θεό. Την απλότητα και την αλήθεια σου. Εκεί που η φύση επιβάλλεται χωρίς κανένα στολίδι.

Με λύπησε το βλέμμα τους. Με λύπησε το στίβαγμά τους. Με λύπησε και η εκμετάλλευσή τους. Τον χάϊδεψα, του πείραξα τρυφερά τ’αυτιά, με ανέχτηκε. Αγαπώ τα γαϊδούρια για την στωικότητά τους, τον συμβολισμό τους, την χρησιμότητά τους, την απλότητά τους. Αν όλοι μας ήμασταν γαϊδούρια, δεν θα υπήρχε εξέλιξη, αλλά δεν θα υπήρχε και πόλεμος. Πόλεμος με όπλα, πόλεμος με συκοφαντίες ή απατεωνιές.

Αηδιάσα από την πονηριά. Νοστάλγησα την ταπεινότητα. Ο γαϊδαράκος, ο αντίποδας στην περηφάνεια του αλόγου, μου προκαλεί θλίψη. Γιατί με ανέχεται, σε ανέχεται με ιώβεια υπομονή. Όπως κάποιοι άνθρωποι. Σεβάσου τον όπως και ο ίδιος σε ανέχεται, με το ξύλο σου, τον καταναγκασμό σου, την σκληρόττά σου. Και αγάπησέ τον όσο μπορείς. Τα γαϊδούρια λιγοστεύουν επικίνδυνα. Και με τέσσερα και με δύο πόδια. Είναι η εποχή των γερακιών, των αρπακτικών κάθε είδους.  Μόνο που αυτά που στερούνται φτερών, τούς περισσεύει ο έρπητας, το σύρσιμο στα λασπόνερα. Είναι σημεία της εποχής. Να κολυμπάς μες στα σκατά και να νομίζεις πως είσαι πεταλούδα.

Λοιπόν, τι λες; Θα θυμώσεις αν σε αποκαλέσω γαϊδούρι;

 

 

 

Τζίνα Δαβιλά


Το άρθρο απηχεί τις απόψεις του συντάκτη του.
The article expresses the views of the author iPorta.gr

Βιβλίο: ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΣΗ ΣΕ ΔΕΚΑ ΠΡΑΞΕΙΣ”, ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΦΙΛΝΤΙΣΙ

SHARE
RELATED POSTS
Πώς θα αναπτύξουμε τη συναισθηματική νοημοσύνη σε μας και τα παιδιά μας – Κέντρο Κοινότητας του Δήμου Ρόδου
Όλη η Ρόδος στην εκδήλωση “Η Ρόδος για τη Ζωή”
agamoi_1600Χ800.jpg
Οι “Άγαμοι Θύται” στη Ρόδο στις 6 Ιουλίου – Κερδίστε 10 μονές προσκλήσεις
1 Comment
  • Εύ-οσμος
    24 Μαΐου 2014 at 07:02

    πώς τα καταφέρνεις πάντα να με κάνεις έτσι…

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.