Το σχόλιο της ημέρας

Τα στοιβαγμένα τ’ άκαυτα, τ’ απούλητα τα ξύλα, του Δημήτρη Κατσούλα

Spread the love

Δημήτρης Κατσούλας

Δημήτρης Κατσούλας

 

Κι ενώ μια κοινωνία βοά – με όση ψυχή της απέμεινε – κι αναστενάζει κάτω από τα καθημερινά χαστούκια που εξαπολύει σε όλα της τα επίπεδα η ακρίβεια, κι ενώ ένα μεγάλο ποσοστό των νοικοκυριών έχει  μειώσει τα αγαθά που προμηθευόταν από τα σούπερ μάρκετ κατά 40%– το ίδιο παρατηρείται και με τους λογαριασμούς κοινής ωφελείας – με αποτέλεσμα πολλοί να τρέμουν ν’ ανάψουν ακόμα και τα φώτα στα σπίτια τους – (η χρήση του φούρνου κατάντησε πολυτέλεια των ολίγων), για ‘πάταξη των φαινομένων της αισχροκέρδειας’ ξάφνου άρχισε να ομιλεί ο Πρόεδρος Μητσοτάκης και το συναρμόδιο υπουργείο του το του Περιβάλλοντος και Ενέργειας, αφήνοντας ανεξέλεγκτα τα κυκλώματα να δρουν, προσδοκώντας ότι με αυτή την πολιτική κάποια στιγμή θα επέλθει και η αυτορρύθμιση της αγοράς, αλλά εις μάτην.  

Ο χειμώνας είναι εμπρός, και όπως τα περιβάλλοντα γεγονότα μαρτυρούν, τούτος θα είναι βαρύς. Σε συνελεύσεις που γίνονται σε πολυκατοικίες έχει επέλθει ο διχασμός μεταξύ των ενοίκων, και υπεύθυνη γι αυτό είναι η κυβέρνηση με τις παλινωδίες της. ‘Ξηλώστε τώρα τους καυστήρες φυσικού αερίου και αντικαταστήστε τους με αυτούς του πετρελαίου γιατί συμφέρει’, είναι η προτροπή της. Καλά, ένας από τους κυβερνητικούς νόες δεν έχει την τόλμη να πει: ‘σε ποιες οικονομικές περιπέτειες πάμε να οδηγήσουμε έναν ταλαίπωρο λαό…, τη στιγμή μάλιστα που απεγνωσμένοι οι πολίτες δεν έχουν την δυνατότητα ούτε σόμπες υγραερίου να θέσουν σε λειτουργία προκειμένου να ξεχειμωνιάσουν.

 Έως πότε πια θα επικαλούνται την ‘εισαγόμενη’ ακρίβεια από την στιγμή μάλιστα που αυτή φέρει υπογραφή Μητσοτάκη με το να καταργηθούν από τα συναρμόδια υπουργεία του ακόμη και οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι στην αγορά, επιτρέποντας στον κάθε κατεργάρη να συσσωρεύει πλούτη; Εδώ μιλάμε πλέον για θέμα επιβίωσης, για απλή συνέχιση της ζωής και τίποτα παραπάνω. Εάν η κυβέρνηση δεν θέλει ‘δράματα’ να δει να εκτυλίσσονται τόσο στις μεγαλουπόλεις όσο και σε αστικά κέντρα καθώς και στην επαρχία από τη χρήση ακατάλληλων φιαλών υγραερίου με ανατινάξεις οικοδομικών τετραγώνων (ένα παρόμοιο προ ολίγων μηνών παρά ολίγον να εκτυλιχθεί στην οδό Αχαρνών), ας προχωρήσει τουλάχιστον στην διατίμηση των καυσόξυλων προκειμένου αυτά να καταστούν προσιτά στον κάθε έναν με υπαγωγή τους στα προϊόντα ‘πρώτης ανάγκης’, χωρίς τούτο να εκληφθεί υπερβολικό. Ειδάλλως, οι δηλητηριάσεις από τις αναθυμιάσεις ακατάλληλων και ξένων σωμάτων προς καύση προϊόντων όπως παλαιά παράθυρα, ξηλωμένες βαμμένες πόρτες, παλέτες και λοιπά θα ευρίσκονται στην πρώτη γραμμή αναζήτησης, προκειμένου να ζεσταθεί κάποιος, όταν έξω από το σπίτι του θα έχει ένα μέτρο χιόνι. 

Επί πλέον οι δηλώσεις του υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργου Αμυρά περί εντατικοποίησης των ελέγχων στα μέρη που γίνονται οι υλοτομήσεις με το σκεπτικό ότι: ‘κάποιοι θα επιχειρήσουν να δημιουργήσουν τεχνητές ελλείψεις στην αγορά του ξύλου με αποτέλεσμα να παρατηρηθεί μια εκτόξευση στις τιμές – όσο κι αν αυτό επιχειρηθεί και στον μικρό βαθμό που ίσως παρατηρηθεί – μόνο ως παιδικό, κακόγουστο και ανεδαφικό αστείο μπορεί να εκληφθεί. Από την άλλη δε μεριά φθάσαμε δυστυχώς στο σημείο εκείνο όπου όποιος τυγχάνει να ομιλεί για ακρίβειες, οικονομικές ασφυξίες των ήδη γονατισμένων νοικοκυριών, και παράλυση της κοινωνίας, να εκλαμβάνεται ως λαϊκιστής! 

  

SHARE
RELATED POSTS
Συμφωνώ με τις διαφωνίες μου, του Κωστή Α.Μακρή
Προς Έλληνες Εκλογείς, του Δρ Πάνου Καπώνη
Ο Κουφοντίνας και οι Η.Π.Α.,του Γιάννη Σιδέρη

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.