Κοινωνία - Ελλάδα - Οικονομία

Τα ισχυρά αντισώματα της εικονικής κανονικότητας, του Ηλία Καραβόλια

Spread the love

Ηλίας Καραβόλιας

& PANE DI CAPO ΣΤΙΣ ΠΗΓΕΣ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ- ΑΡΧΟΝΤΙΚΗ ΑΠΟΛΑΥΣΗ

Catering-Συνέδρια-Γάμοι-Βαπτίσεις-Εκδηλώσεις

Απ.Παύλου 50 (Ανάληψη)-Βενετοκλέων (Στ.Διαγόρας)-Ρόδου-Λίνδου (ΙΚΑ)-Λεωφ.Κρεμαστής-Πηγές Καλλιθέας (Μάϊος-Οκτώβριος)

Το να διαβάζεις το αυτονόητο πολλές φορές μοιάζει με γνωσιακό παίγνιο επιβεβαίωσης μέσα στον ωκεανό της υπερπληροφόρησης. Αν όμως δεν αποτιμήσεις τον μόχθο όσων έφεραν το αυτονόητο στην επιφάνεια, τότε χάνεις την ουσία της δημοκρατίας: την βάσανο της αλήθειας.

Γράφω τα παραπάνω διότι σε ελάχιστα τηλεοπτικά και ιντερνετικά μέσα είναι πρώτη είδηση η πολυετής έρευνα από την Διεθνή Σύμπραξη Ερευνητών Δημοσιογράφων (ICIJ) για τα FinCEN Files. Πρόκειται για έρευνα από 400 ρεπόρτερς (110 μέσα ενημέρωσης σε 88 διαφορετικές χώρες) με 2.100 “αναφορές ύποπτης δραστηριότητας” προς το Δίκτυο Αντιμετώπισης Οικονομικού Εγκλήματος (FinCen) του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών. Αυτές εμφανίζουν τουλάχιστον 90 χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς (ανάμεσά τους οι μεγαλύτερες τράπεζες του κόσμου) να εμπλέκονται, σύμφωνα με τις δικές τους παραδοχές, στην κίνηση τουλάχιστον 2 τρισ. δολαρίων μαύρου χρήματος κατά την περίοδο 1999-2017. Το νούμερο δεν τρομάζει μάλλον κανένα δεδομένου ότι στις αγορές κινούνται δεκάδες τρις δολαρίων/ευρώ. Αλλά κανονικά έπρεπε να μας τρομάζει διότι τόσα περίπου λεφτά θα διαθέσει για την ανάκαμψη των οικονομιών από τον covid η ΕΕ !( και σχεδόν τα διπλά οι ΗΠΑ).

Όλοι προφανώς γνωρίζαμε ότι οι ισχυροί του χρηματοπιστωτικού συστήματος ρυθμίζουν την κυκλοφορία των παράνομων και αφορολόγητων κεφαλαίων( βλ. μεταξύ άλλων βιβλίων το ”Κολυμπώντας με τους καρχαρίες” του J.Luyendijk, εκδ. Key Books) Και φυσικά γνωρίζαμε ότι κάποιες πολιτικές ηγεσίες αυτό το φαινόμενο κάνουν πως δεν το βλέπουν. Πρόκειται ξεκάθαρα για την πολυετή συντήρηση μιας εικονικής κανονικότητας, μιας δήθεν αποτελεσματικής χρηματοπιστωτικής ευστάθειας στην παγκόσμια διακίνηση χρήματος.

Με το πρόσχημα ότι τα κεφάλαια που κινούνται ”παράγουν” δουλειές διεθνώς, κάποιες ηγεσίες κρατών επιτρέπουν στις διοικήσεις των κολοσσών να τα διακινούν ελεύθερα. Το σύστημα αυτό που αποκαλύφθηκε από την πολυετή έρευνα αφορά όλες τις πλευρές της καπιταλιστικής υπερεπέκτασης. άσο επιρροή εκλογικών αποτελεσμάτων μέχρι μυστικές υπηρεσίες και πολέμους. Μοιάζουν όμως όλα τόσο λογικά που δεν συγκινείται σχεδόν κανείς. ‘Αλλωστε αφού το χρήμα γυρίζει, αφού καναλιζάρεται και δημιουργεί τζίρους/κέρδη, λογικό δεν είναι αυτό να βοηθάει τις οικονομίες; Ιδού η πλάνη: άλλο οι οικονομίες και άλλο οι κοινωνίες.Το αφορολόγητο κεφάλαιο που ξεπλένεται μέσα από το διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα δεν σημαίνει απαραίτητα, σχεδόν καθόλου δηλαδή, ότι ανοίγει θέσεις εργασίας. Παρκάρεται και κρύβεται σε φορολογικούς παραδείσους και απλά αυξάνει τα μηδενικά στους λογαριασμούς κάποιων ολιγαρχών που δεν έχουν πατρίδα και ίσως δεν κατέχουν καν μέσα παραγωγής!

Σήμερα, λοιπόν, που η πανδημία του κορονοϊού μας αποσπά την προσοχή από τις βαθιές ανισορροπίες του συστήματος, έχει κανείς αμφιβολία ότι ένας άλλος ιός, αυτός της απορρύθμισης στην σχέση Νόμου-Κεφαλαίου, έχει πολλά αντισώματα και είναι μάλλον ο ισχυρότερος που έπληξε ποτέ την ανθρωπότητα;

* Το άρθρο απηχεί τις απόψεις του συντάκτη του.

The article expresses the views of the author

iPorta.gr

SHARE
RELATED POSTS
Τα σκίτσα της ημέρας-Το Υπουργικό Συμβούλιο
Σε κινητοποίηση λόγω χιονόπτωσης ο Δήμος Πεντέλης
Έτσι δεν παίρνουμε χρήματα, του Τάσου Τέλλογλου

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.