Ανοιχτή πόρτα Πόρτα στην Πολιτική

Τα γιοφύρια της μη επι-στροφής;, του Γιάννη Πανούση

Spread the love

* Ο Γιάννης Πανούσης είναι Καθηγητής Εγκληματολογίας του Παν/μιου Αθηνών

 

Λόγια σοφά

γλυκιάς συμμορίας

αρχαίων θνητών

θέτουν αποσιωπητικά,

σε αέρινα γεφύρια

που ενώνουν απόψεις,

που αγγίζουν τις υδάτινες

του ποταμού διπλές όψεις

κι αρχίζουν να γκρεμίζονται

καθώς περνούν προδότες

Δ.Π.Κρανιώτη, Αέρινα Γεφύρια

Αφού είπαν κι ελάλησαν τις “απόλυτες αξίες” της [δικής τους;] Αριστεράς [τις οποίες ουδέποτε τίμησαν ως πολιτικοί ή κι ως επαγγελματίες], οι διάφοροι δια[γ]νοούμενοι αποφάσισαν να χτίσουν γιοφύρια για να περάσουν απέναντι με την πραμάτειά τους.

Έλα όμως που οι απέναντι πολύ λίγο κόπτονται για τις φιλόδοξες κορώνες τους! Αποτέλεσμα: χάθηκαν πολιτικά και το μόνο που τους απέμεινε είναι να μηρυκάζουν σε δημοσιογραφικά φυλλάδια την “έχθρα τους” [sic] στο νεοφιλελευθερισμό [τον οποίο βεβαίως-βεβαίως υπηρετούν πιστά στις ιδιωτικές τους υποθέσεις].

Μερικοί μάλιστα εξακολουθούν να πιστεύουν ότι τελικά είναι αυτοσκοπός να περνιέσαι για πολιτευτής/πολιτευόμενος. Πολλοί μη οραματιζόμενοι κάτι Υψηλό, αρκούνται στο να “τρουπώνουν”, όπου το σύστημα τους επιτρέπει.

Δεν υπάρχουν, όμως, μόνο τα μισογκρεμισμένα γιοφύρια των άτεχνων γεφυροποιών. Υπάρχει και μία Δημοκρατία που έχει κουραστεί να υπηρετεί μία αμφίθυμη, ανερμάτιστη κοινωνία μη-πολιτών. Κόμματα στήνονται και ξεστήνονται, νόμοι ψηφίζονται και καταργούνται [αφού δεν τους τηρεί κανένας]

Ανεξάρτητες Αρχές χτίζονται και αποδομούνται σαν τα γιοφύρια καθώς καλούνται να υποκαταστήσουν ένα πανταχού Απόν Κράτος. Η ορθοφρένεια κατά της ολιγοφρένειας, μέσα σ’ένα πλαίσιο ηθικού χάους και κατασκευασμένης ουτοπίας, όπου η ανομία ταυτίζεται με τη ζορμπάδικη αντίληψη περί ελεύθερης αυθαιρεσίας.

Λάθος διαδικασίες, λάθος στόχοι που υπηρετούνται από λάθος ανθρώπους, οι οποίοι κινούνται με λάθος τρόπο σε μία χώρα που λάθος αρμενίζει.

Ανάμεσά τους οι γεφυροποιοί που είναι χρήσιμοι για να ταυτιζόμαστε με λάθος πρότυπα και ν’αντικρίζουμε το πολιτικό μας πρόσωπο σε λάθος καθρέφτη.

Προσοχή όμως. Η ιδεοληψία αν, για ορισμένους, είναι θεραπευτική για άλλους αποδεικνύεται θανατηφόρα. Και το κακό είναι πως δεν ξέρουν εξαρχής σε ποια κατηγορία ανήκουν…

Μόνο στη Ρόδο

Αποστόλου Παύλου 50, Βενετοκλέων, «Πηγές Καλλιθέας»

και  Pane di capo στη Λεωφόρος Ρόδου-Λίνδου στο ύψος του ΙΚΑ & Λεωφόρος Κρεμαστής

* Το άρθρο απηχεί τις απόψεις του συντάκτη του.

The article expresses the views of the author

iPorta.gr

 

SHARE
RELATED POSTS
Ο κ. Τσίπρας, οι ταυρομαχίες και η Μεγίστη ανακάλυψη, του Νίκου Σταθόπουλου
Τι ειπώθηκε στο έκτακτο ΚΥΣΕΑ – Δεν θα είναι υποψήφιος ο Ευάγγελος Αποστολάκης λόγω εξελίξεων με Τουρκία
Ου, ουάου και ουαί, του Πάνου Μπιτσαξή

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.