Πόρτα στη Δωδεκάνησο Υγεία

Ο Καζαντζάκης σε εφαρμογή: «ευθύνη όλων μας» η υγεία των πολιτών!, του Δημήτρη Κρητικού (Πνευμονολόγος)

Spread the love

 

Ο Δημήτρης Κρητικός  είναι Πνευμονολόγος, τέως Δήμαρχος Καμείρου Νήσου Ρόδου και νυν Επικεφαλής  της Δημοτικής Παράταξης «Ρόδος Αξιών». 

Eίναι «ευθύνη όλων μας» η διαφύλαξη της υγείας των πολιτών

Θεωρώντας υποχρέωσή μου, με αίσθημα ευθύνης, απορρέον αφενός μεν από την ιδιότητα μου ως λειτουργός της υγείας, αφετέρου απέναντι της ευθύνης στο σύνολο των συμπολιτών μου, να συνεισφέρω ενημερώνοντας με μοναδικό σκοπό, την προστασία της υγείας των κατοίκων του νησιού μας και της δημόσιας υγείας γενικότερα, για την παρεμπόδιση της ενδεχόμενης εξάπλωσης του ιού COVID-19.

Ο Πρωθυπουργός της χώρας  σε διάγγελμά του στους πολίτες της χώρας διαμήνυσε πως «είμαστε σε πόλεμο», εκφράζοντάς, όμως, την αισιοδοξία του ότι θα βγούμε νικητές.  «Είμαστε σε πόλεμο, είπε χαρακτηριστικά Με έναν εχθρό που είναι αόρατος αλλά δεν είναι ανίκητος. Πρώτη μας φροντίδα είναι ο άνθρωπος και η δημόσια υγεία». Ορθά η πολιτεία έλαβε μέτρα πολύ εγκαίρως.

Η Ελλάδα επιδεικνύει τον ανθρωποκεντρικό προσανατολισμό της.

Η  παρούσα δοκιμασία , μας οδηγεί σε αλλαγή του τρόπου ζωής, και στην ενδυνάμωση των ανθρωπίνων σχέσεων και πιστεύω ότι δεν δοκιμάζει μόνο την αντοχή της δημόσιας υγείας αλλά κυρίως θα δοκιμάσει και την αντοχή και τη  συνοχή του κοινωνικού ιστού.

Θα ήθελα  να επαναλάβω, ότι οι επόμενες ημέρες και εβδομάδες είναι κρίσιμες και πρέπει όλοι να επιδείξουμε ατομική και συλλογική ευθύνη. Να προσέξουμε τους εαυτούς μας, να προσέξουμε τους γύρω μας, κυρίως να προσέξουμε τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού. Να βοηθήσουμε τους ανθρώπους που κινδυνεύουν από αυτή την κρίση της Δημόσιας Υγείας. Επίσης να εξάρω δια του παρόντος άρθρου τη συμβολή του Υπουργού  Υγείας, του Ε.Ο.Δ.Υ και των έγκριτων επιστημόνων λοιμωξιολόγων  της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας της Δημόσιας Υγείας ,έναντι του κορωνοϊού COVID-19, για τη μεγάλη προσπάθεια τους συγκράτησης του προβλήματος και τη συνεχή ροή πληροφοριών προς τους πολίτες και τους ειδικούς.

Γενικά περί κορωνοϊού 

Οι αναφορές βασίζονται σε στοιχεία του Αμερικανικού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων ECDC,του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (WHO) ,του Υπουργείου Υγείας και του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας Ε.Ο.Δ.Υ.

Αξίζει να σημειώσουμε για τους αναγνώστες σας, ότι  οι κορωνοϊοί είναι μία ομάδα ιών που συνήθως προκαλούν αναπνευστικές λοιμώξεις με ποικίλη σοβαρότητα στον άνθρωπο και στα ζώα. Εκτιμάται ότι περίπου το ένα τρίτο των λοιμώξεων ανώτερου αναπνευστικού στον άνθρωπο μπορεί να προκαλείται από κορωνοϊούς. Ο κορωνοϊός COVID-19 είναι στέλεχος που απομονώνεται για πρώτη φορά από τον άνθρωπο.

Κριτήρια για εργαστηριακό έλεγχο

Παραθέτω σύμφωνα με τον Ε.Ο.Δ.Υ, τα κριτήρια για εργαστηριακό έλεγχο τα οποία  έχουν συνταχθεί με βάση τα τρέχοντα επιδημιολογικά δεδομένα. Ανήκουν οι ασθενείς με Σοβαρή Οξεία Λοίμωξη του Αναπνευστικού (Severe Acute Respiratory Illness) που χρειάζονται νοσηλεία ή που νοσηλεύονται, νοσηλευόμενοι ή φιλοξενούμενοι σε μονάδες ηλικιωμένων ή χρονίως πασχόντων που εκδηλώνουν οξεία λοίμωξη του αναπνευστικού με πυρετό και βήχα ή δύσπνοια,Προσωπικό υπηρεσιών υγείας που εκδηλώνουν οξεία λοίμωξη του αναπνευστικού με πυρετό και ηλικιωμένοι (> 70 έτη) ή άτομα με σοβαρή χρόνια υποκείμενη νόσο (π.χ. χρόνια πνευμονοπάθεια, χρόνια καρδιαγγειακό νόσημα, σακχαρώδης διαβήτης, σοβαρή ανοσοκαταστολή) που εκδηλώνουν οξεία λοίμωξη του αναπνευστικού με πυρετό και βήχα ή δύσπνοια.

Περιπτώσεις πολιτών που έχουν ταξιδέψει ή έχουν ιστορικό στενής επαφής.

Πολίτες οι οποίοι έχουν ταξιδέψει όλο το προηγούμενο διάστημα στο εξωτερικό αλλά και στο εσωτερικό, δεν χρειάζεται ούτε εφησυχασμός αλλά ούτε και τρόμος. Η καλλιέργεια της τρομολαγνείας είναι κακός σύμβουλος. Ωστόσο  αν υπάρχει  ιστορικό ταξιδιού σε περιοχές με συνεχιζόμενη μετάδοση του ιού ή  ιστορικό στενής επαφής με επιβεβαιωμένο κρούσμα λοίμωξης από τον κορωνοϊό COVID-19, εντός των προηγούμενων 14 ημερών, και  είναι ασυμπτωματικοί, συστήνεται να περιορίσουν τις επαφές τους, να απέχουν από την εργασία τους, μέχρις ότου παρέλθουν τουλάχιστον 14 ημέρες από την ημερομηνία επιστροφής τους από το ταξίδι ή την ημερομηνία τελευταίας στενής επαφής τους με επιβεβαιωμένο κρούσμα λοίμωξης από τον κορωνοϊό COVID-19 και να παρακολουθούν στενά την υγεία τους, σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ. Επίσης συμπολίτες μας, είτε με ιστορικό ταξιδιού σε περιοχές με συνεχιζόμενη μετάδοση του ιού είτε ιστορικό στενής επαφής με επιβεβαιωμένο κρούσμα λοίμωξης από τον κορωνοϊό COVID-19, εντός των προηγούμενων 14 ημερών, που εμφανίζουν αιφνιδίως οποιοδήποτε σύμπτωμα λοίμωξης αναπνευστικού (π.χ. βήχα, πονόλαιμο, δύσπνοια, πυρετό, κλπ.), θα πρέπει άμεσα να επικοινωνήσουν με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ: τηλ. γραμμή 1135 και 210-5212084) και να αναφέρουν το περιστατικό, ώστε να λάβουν άμεσα τις σχετικές οδηγίες για την αποφυγή και τον περιορισμό της διάδοσης του κορωνοϊού.

Συμπτωματολογία

Η κλινική συμπτωματολογία του κορωνοϊού COVID-19 περιλαμβάνει κυρίως, βήχα , πονόλαιμο, δύσπνοια , πυρετό αλλά και  μυαλγίες , αρθραλγίες , αίσθημα κόπωσης , διάρροια και εμέτους (σπανιότερα) .

Ομάδες υψηλού κινδύνου

Ομάδες αυξημένου κινδύνου για σοβαρή λοίμωξη COVID-19 αποτελούν άνθρωποι με ηλικία άνω των 70 ετών ή οποιασδήποτε ηλικίας με υποκείμενα σοβαρά χρόνια νοσήματα (καρδιαγγειακά νοσήματα, σακχαρώδης διαβήτης, νοσήματα του αναπνευστικού) και άτομα με ανοσοκαταστολή. Στο πλαίσιο της προστασίας των ομάδων του πληθυσμού που παρουσιάζουν αυξημένο κίνδυνο για σοβαρή λοίμωξη COVID-19 συνιστάται η αποφυγή μαζικών επισκέψεων σε κλειστούς χώρους ατόμων, που ανήκουν σε αυτές τις ομάδες.

Προληπτικά μέτρα κατά της διασποράς του ιού στον πληθυσμό

Τα προληπτικά μέτρα κατά της διασποράς κορωνοϊού COVID-19 περιλαμβάνουν αφενός οδηγίες ατομικής υγιεινής και αφετέρου οδηγίες καθαρισμού και απολύμανσης χώρων, επιφανειών και αντικειμένων. Όσον αφορά τις οδηγίες ατομικής υγιεινής  αυτές συνίστανται στην αποφυγή επαφής χεριών με τα μάτια, τη μύτη και το στόμα για τη μείωση του κινδύνου μόλυνσης από τον ιό. Σε περίπτωση βήχα ή φτερνίσματος  κάλυψη της μύτης και του στόματος με το μανίκι στο ύψος του αγκώνα ή με χαρτομάντιλο. Το χρησιμοποιημένο χαρτομάντιλο πρέπει να απορρίπτεται αμέσως στους κάδους απορριμμάτων. Σε τακτικό πλύσιμο των χεριών με υγρό σαπούνι και νερό για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα. Ειδικότερα πρέπει να ακολουθεί προσεκτικό στέγνωμα των χεριών με χάρτινες χειροπετσέτες μιας χρήσης οι οποίες θα απορρίπτονται στους κάδους απορριμμάτων. Και βεβαίως τα χέρια πρέπει να πλένονται καλά οπωσδήποτε πριν τη λήψη τροφής. Συνιστάται επίσης η αποφυγή κοντινής επαφής (<2m) για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των 15 λεπτών με άτομα τα οποία εμφανίζουν συμπτώματα βήχα, φτερνίσματος ή πυρετού.

Οι εργαζόμενοι οφείλουν να ακολουθούν τις οδηγίες ατομικής υγιεινής και ταυτόχρονα να φροντίζουν ώστε οι οδηγίες αυτές να τηρούνται και από τους επισκέπτες. Το προσωπικό καθαριότητας θα πρέπει να εξασφαλίζει την τήρηση των κανόνων υγιεινής. Απαιτείται εντατικοποίηση των ελέγχων για τα μέσα μεταφοράς και τις επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος.

Ενδεικτικά Μέτρα  σε τοπικό επίπεδο

Όλα τα αναφερόμενα έχουν εφαρμογή και σε τοπικό επίπεδο και την ευθύνη εφαρμογής έχουν τόσο οι διοικούντες όσο και οι πολίτες. Εν πρώτοις, κατά γράμμα εφαρμογή των Οδηγιών των αρμόδιων Κρατικών Αρχών. Έχω ήδη κάνει μνεία  σε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου αντιλαμβανόμενος εγκαίρως την περίοδο που διανύουμε, για την ανάγκη λήψης μέτρων και τη συγκρότηση σχετικής Ομάδας Εργασίας καθώς έχω αποστείλει και σχετική επιστολή για έκτακτη σύγκληση του Δημοτικού Συμβουλίου. Ενδεικτικά σας αναφέρω : Ενίσχυση όλων των λειτουργιών για τη «Βοήθεια στο Σπίτι» – παράδοση στο σπίτι φαρμάκων κλπ. για όσους ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες. Eπίσης κατ´ οίκον  εξετάσεις όπου κρίνεται φρόνιμο. Αυστηρό περιορισμό των συναθροίσεων. Και τα ΚΕΠ (και οι υπηρεσίες πρόνοιας και όχι μόνο, κλπ.),που συναθροίζεται πολύς κόσμος, άγνωστης κατάστασης μπορεί να θέσει σε κίνδυνο και τους εργαζόμενους, και τους άλλους παριστάμενους. Οι υπάλληλοι να φοράνε γάντια.
Η πόρτα να είναι ανοικτή, για να αερίζεται η αίθουσα, έστω και αν κάνει κρύο.
Οι δημότες να περιμένουν έξω μέχρι να έρθει η σειρά τους, με κάποιο σύστημα ελέγχου της σειράς τους. Να προβεί ο Δήμος σε απολύμανση των σχολείων. Να συντονιστούν όλες οι υγειονομικές υπηρεσίες του νομού, ο Ιατρικός Σύλλογος, ο Ερυθρός Σταυρός και οι Περιφερειακές Αρχές. Αναγκαιότητα να πράξει τα ίδια και ο ιδιωτικός τομέας, πχ καθημερινή τακτική απολύμανση και αερισμό των λεωφορείων, των φροντιστηρίων και των γυμναστηρίων, αθλητικών και χορευτικών σχολών, καφετεριών, κλπ. Το αρμόδιο προσωπικό στις θύρες εισόδου του Δήμου μας και των λοιπών δημόσιων υπηρεσιών, να εξασφαλίζει ότι το κοινό και οι επισκέπτες εφαρμόζουν τους κανόνες υγιεινής των χεριών, πριν την είσοδό τους στο χώρο της εκάστοτε υπηρεσίας. Οι εργαζόμενοι και οι επισκέπτες  μπορούν εναλλακτικά, όταν δεν είναι εύκολη η πρόσβαση για πλύσιμο των χεριών να χρησιμοποιούν αντισηπτικό αλκοολούχο διάλυμα (περιεκτικότητας 70% σε αλκοόλη)ή χαρτομάντιλα με αλκοόλη. Συνεχής ενημέρωση των δημοτών μας με sms , αν και ήδη υπάρχει πλήρης και συνεχής ενημέρωση από τις αρμόδιες Κρατικές Αρχές ,απλά για ασφαλέστερη μεταφορά των πληροφοριών.

 Ο Άνθρωπος στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος

Σε περιόδους υγειονομικής κρίσης, οφείλουμε να συντονίσουμε τις δυνάμεις μας και να συνεργαστούμε για το κοινό καλό, οι ασκούντες πολιτική αλλά και οι πολίτες, με περίσσεια υπευθυνότητα και με μοναδικό γνώμονα το κοινωνικό συμφέρον, ώστε να μπορέσουμε να ανακόψουμε το κύμα εξάπλωσης του κορωνοϊού και να προστατέψουμε τον τόπο  μας.Η περίσταση απαιτεί ψυχραιμία, σύνεση και υπακοή σε κανόνες και οδηγίες των αρμόδιων Κρατικών Αρχών.Απόλυτη εφαρμογή στην πράξη των κανόνων και των πρωτοκόλλων  για την ασφάλεια γιατρών, νοσηλευτών, παραϊατρικού προσωπικού και, κυρίως, των πολιτών.

Και δεν θα κουραστώ να επαναλαμβάνω  ότι είναι «ευθύνη όλων μας» η διαφύλαξη της υγείας των πολιτών, δανειζόμενος ταπεινά τη ρήση του Καζαντζάκη  «Ν΄ αγαπάς την ευθύνη. Να λες: Εγώ, εγώ μονάχος μου έχω χρέος να σώσω τη γης. Αν δε σωθεί, εγώ φταίω».

Ενώνουμε λοιπόν τις δυνάμεις μας και προετοιμαζόμαστε για τη μεγάλη μάχη ενάντια στον Κορωνοϊό, που πέρα από την υγειονομική της διάσταση, εμπεριέχει και την απαραίτητη ψυχολογική προετοιμασία για την ενδυνάμωση που θα χρειαστούν, όσοι κι όσες κάποια στιγμή προσβληθούν.

Με όπλο την αλληλεγγύη, την αγάπη στο συνάνθρωπο και την πίστη στην κοινωνική προσφορά, όλοι οι επαγγελματίες υγείας συνεχίζουμε  πιστοί στον Όρκο του Ιπποκράτη! Κάθε κρίση είναι κίνδυνος ή ευκαιρία. Δεν υπάρχει ζωή χωρίς κρίσεις, χωρίς προβλήματα, χωρίς αλλαγές. Ας είναι λοιπόν αυτή η κρίση μια ευκαιρία να γίνουμε πιο ευέλικτοι, πιο υπεύθυνοι, πιο αλληλέγγυοι και πιο ευγνώμονες για τα όσα τόσο καιρό είχαμε και παραβλέπαμε…

 Συνεχίζουμε να ελπίζουμε. Η ανθρωπότητα στη διάρκεια της ιστορίας της αντιμετώπισε μεγάλες κρίσεις και επιβίωσε!

   Δημήτρης Γ. Κρητικος

Γιατρός πνευμονολόγος

Επικεφαλής παράταξης «Ρόδος Αξιών»

SHARE
RELATED POSTS
Ευχές του υποψήφιου Δημάρχου Ρόδου κου Δημήτρη Κρητικού
Ευχές από τον τ. Δήμαρχο Ρόδου κ. Φώτη Χατζηδιάκο
Δήμος Ρόδου: Ξεκίνησε  η μεγάλη παρέμβαση αναμόρφωσης και προστασίας της Κοιλάδας των Πεταλούδων

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.