Πόρτα στην Πολιτική

Συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου -και- με την ψήφο των αποδήμων στην ατζέντα

Spread the love

Ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στο Μέγαρο Μαξίμου, μετά από πάνω από τρεις ώρες.

Συζητήθηκε, ανάμεσε σε άλλα θέματα, το νομοσχέδιο για την ψήφο των Ελλήνων εκτός Επικράτειας.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, είπε επ’ αυτού: «Πρόκειται για μια πολύ μεγάλη επιτυχία για ένα πρόβλημα δεκαετιών».

Επίσης, ο πρωθυπουργός κάλεσε τους υπουργούς «ισχυρά και επιθετικά», όπως είπε, «να στηρίξουμε αυτή την επιτυχία του πολιτικού συστήματος» και πρόσθεσε: «Να εξηγηθεί στην κοινή γνώμη ότι έπρεπε να βρεθεί στήριξη από 200 βουλευτές και να τονιστεί πως η κοινή γνώμη δεν είναι αντίθετη στις συνθέσεις για να βρεθεί κοινός τόπος σε τόσο σημαντικά ζητήματα»

Το δεύτερο θέμα, το οποίο συζητήθηκε, αφορά τη ΔΕΗ και ο πρωθυπουργός είπε τα εξής: «Η μεγάλη πρόκληση είναι να αποδείξουμε ότι μπορούμε να εξυγιάνουμε και να εκσυγχρονίσουμε μια μεγάλη επιχείρηση που απαξίωσε η προηγούμενη κυβέρνηση».

Ακόμη, συζητήθηκαν:

Οι σχεδιαζόμενες παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση της βίας στα γήπεδα, με το σχετικό νομοσχέδιο του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού

Το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εξωτερικών για την προετοιμασία της χώρας ενόψει του Brexit

Η επιλογή Προέδρου του Ελεγκτικού Συνεδρίου και Αντιπροέδρων του Αρείου Πάγου

Η παρουσίαση του προγράμματος ΜΑΖΙ για την υποστήριξη και παρακολούθηση του κυβερνητικού έργου.

Σημειώνεται ότι αργότερα το απόγευμα κ. Μητσοτάκης θα συναντηθεί στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο του American Jewish Committee (AJC) David Harris.

Για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού

Την πρόταση αναθεώρησης του άρθρου 54 του Συντάγματος, όπου θα περιληφθούν οι οριστικές αποφάσεις της διακομματικής επιτροπής για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού, κατέθεσε η κυβέρνηση κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Αναθεώρησης του Συντάγματος.

Το σχετικό κείμενο προβλέπει ότι οι προϋποθέσεις φορολογικού μητρώου, του χρόνου απουσίας από την χώρα ή συγκεκριμένης περιόδου παρουσίας σε αυτή, τις οποίες πρέπει να πληρούν οι Έλληνες του εξωτερικού, προκειμένου να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα από τον τόπο διαμονής τους, πρόκειται να καθoριστούν με νόμο.

Ανάλογες προβλέψεις υπάρχουν και για τις θέσεις υποψηφίων του Ελληνισμού της διασποράς στα ψηφοδέλτια των κομμάτων.

Συγκεκριμένα η πρόταση επί της αναθεωρήσεως του άρθρου 54 αναφέρει:

«Το Άρθρο 54 αναθεωρείται και προστίθεται νέα παράγραφος 4 ως ακολούθως: «Με τον νόμο της παραγράφου 4 του άρθρου 51 μπορεί να τίθενται προϋποθέσεις στην άσκηση του εκλογικού δικαιώματος στον τόπο διαμονής τους από τους εκλογείς που βρίσκονται έξω από την Επικράτεια, όπως η κατοχή αριθμού φορολογικού μητρώου, ο χρόνος απουσίας από τη χώρα ή η παρουσία στη χώρα για ορισμένο χρόνο στο παρελθόν. Με τον νόμο της παραγράφου 3 του παρόντος άρθρου μπορεί να ορίζεται ότι ορισμένες θέσεις του ψηφοδελτίου επικρατείας κάθε κόμματος καταλαμβάνονται υποχρεωτικά από τον ελληνισμό της διασποράς. Με τον νόμο της παραγράφου 1 του παρόντος άρθρου μπορεί να καθιερώνονται μία ή περισσότερες εκλογικές περιφέρειες απόδημου Ελληνισμού, κατά παρέκκλιση της παραγράφου 2 του παρόντος άρθρου».

Η Επιτροπή Αναθεώρησης του Συντάγματος έριξε σήμερα την αυλαία στη συζήτηση επί των αναθεωρητέων διατάξεων που είχε εγκρίνει η προτείνουσα Βουλή.

Την Πέμπτη, όλοι οι γενικοί εισηγητές των κομμάτων θα συναντηθούν για να συζητήσουν επί του τελικού συνολικού πίνακα των αναθεωρητέων διατάξεων με τις θέσεις όλων των κομμάτων, οι οποίες θα τεθούν σε ψηφοφορία στην Επιτροπή Αναθεώρησης του Συντάγματος την Παρασκευή 8 Νοεμβρίου

Πάντως, οι γενικοί εισηγητές θα έχουν το περιθώριο μέχρι την ερχόμενη Τρίτη να κάνουν διορθώσεις επί των πρακτικών, ώστε το τελικό κείμενο της Επιτροπής Αναθεώρησης του Συντάγματος μαζί με την κεντρική εισήγηση, να παραδοθεί μέχρι τις 11 Νοεμβρίου στην Ολομέλεια για να συζητηθεί και να ψηφιστεί.

SHARE
RELATED POSTS
Λεφτόδεντρα δεν υπάρχουν, το ξέρουμε. Λεφτά όμως Υπάρχουν!, του Νίκου Βασιλειάδη
Μόνοι στο πλήθος;, του Γιάννη Πανούση
Ελληνική εξωτερική πολιτική και Ομογένεια, του Αντώνη Η. Διαματάρη

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.