Πόρτα σε ιστορίες/χρονογραφήματα/διηγήματα

Στο σπίτι…, του Κωστή Α.Μακρή

Spread the love

Κωστής Μακρής

–Πώς περνάει η ώρα όταν είσαι κλεισμένος στο σπίτι; Ή, πιο απλά, πώς κάνεις ένα ερωτηματικό, θαυμαστικό; Κάνοντας πράγματα και θαύματα στο σπίτι. Μαγειρεύοντας με τα βρισκούμενα, ράβοντας, μπαλώνοντας, επισκευάζοντας, μαστορεύοντας, διαβάζοντας, γράφοντας, ζωγραφίζοντας, τακτοποιώντας, μιλώντας με συγγενείς και φίλους απ’ το τηλέφωνο, ρωτώντας φίλους: «Είσαι καλά; Χρειάζεσαι κάτι;».

Βλέποντας τηλεόραση, τεμπελιάζοντας, χαζεύοντας τη φύση ή την πόλη απ’ το παράθυρο, μετρώντας τα φύλλα που έχουν μείνει στα δέντρα ή τα μπουμπούκια σ΄ένα δέντρο ή φυτό σε γλάστρα που ετοιμάζεται να υποδεχτεί την άνοιξη.

Συναισθανόμενοι και συναισθανόμενες το προνόμιο να έχουμε σπίτι ―όσες και όσοι έχουμε―, συναισθανόμενοι το προνόμιο να έχουμε ηλεκτρικό ρεύμα, τηλέφωνο, υπολογιστή, τρεχούμενο νερό, θέρμανση ―όσες και όσοι τα έχουμε―, διαδίκτυο για να λέμε το μακρύ μας και το κοντό μας. (Σημ. ΚΑΜ: Εγώ λέω και γράφω το Μακρή μου και αφήνω το [Γ]κοντό για άλλες περιπτώσεις.)

Όταν στερεύουμε από ιδέες, ρωτάμε φίλες και φίλους ―που εκτιμούμε τη δημιουργικότητά τους και εμπιστευόμαστε το γούστο τους― τι να κάνουμε για να περάσει πιο δημιουργικά η ώρα μας. Παριστάνουμε ―μέσω skype, αν έχουμε― ότι έχουμε πάει για καφέ μ’ έναν καλό φίλο. Σκεφτόμαστε σαν την Πολυάννα και παίζουμε το «παιχνίδι της χαράς».

Αν δεν έχουμε διαβάσει κανένα βιβλίο της Πολυάννας, φροντίζουμε να προμηθευτούμε ένα. Έστω και δι’ αλληλογραφίας. Είναι τόσα πολλά που μπορούμε να κάνουμε στο σπίτι. Ίσως έχουν δίκιο οι Βρεταννοί που λένε «My home is my castle» (Το σπίτι μου είναι το κάστρο μου).

Όχι μόνο με την έννοια της προστασίας αλλά και με την έννοια ότι μπορείς στο σπίτι σου να κάνεις ό,τι θέλεις. Αρκεί να βρεις τι θέλεις να κάνεις, εκτός από το να βγεις απ’ αυτό. Και όταν βρεις τι θέλεις και κάνεις αυτό που θέλεις, ε, τότε, μετά από μια πολύ γεμάτη μέρα, μπορείς να λες:

― Πώς περνάει η ώρα όταν είσαι κλεισμένος στο σπίτι! Με θαυμαστικό στο τέλος αντί για ερωτηματικό.

* Το άρθρο απηχεί τις απόψεις του συντάκτη του.

The article expresses the views of the author

iPorta.gr

SHARE
RELATED POSTS
Ένδον και άλλες ιστορίες καραντίνας και απομόνωσης, της Ματίνας Ράπτη-Μιληλή
Φέτος ο Άη-Βασίλης δεν φορούσε κόκκινα, του Γιάννη Στουραΐτη
Ολοσχερείς καταστροφές, του Δημήτρη Κατσούλα

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.